Wikipedia:Medisch café

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoekenwiu-nominatie Ziekte van Strümpell[bewerken]

Bovengenoemd artikel heeft een wiu-nominatie gekregen. Terecht, want er moet het e.e.a. aan gebeuren. Iemand die het leuk vindt om zijn/haar tanden er in te zetten? Erik Wannee (overleg) 8 aug 2014 02:36 (CEST)

Volgens mij kan er beter gewoon een geheel nieuw artikel worden geschreven, zoals het nu is is er totaal geen chocolade van te maken. Misschien zijn een of enkele korte zinnen hieruit nog bruikbaar, maar dat is dan ook echt alles. De Wikischim (overleg) 18 aug 2014 14:49 (CEST)
Inmiddels ben ik net weer terug van een erg natte en stormachtige zeekajakvakantie in de Buiten-Hebriden, en heb meteen maar even mijn tanden in dit artikeltje gezet. Ik denk dat we nu een acceptabel begin hebben. Verbeteringen zijn uiteraard altijd welkom. Erik Wannee (overleg) 18 aug 2014 21:23 (CEST)

Topklinische ziekenhuizen[bewerken]

Geachte mede-medici,

graag aller meedenken over de term 'topklinische ziekenhuizen'. Daarover is veel stof opgewaaid. In het artikel Rijnstate werd vermeld dat dat een topklinisch ziekenhuis was. Ik maakte daarop een link en het artikel Topklinisch ziekenhuis. Dat werd vervolgens genomineerd voor verwijdering vanwege promo voor een zelfbedachte reclameterm, en is ook inderdaad verwijderd. Ook werd de term 'topklinisch ziekenhuis' en 'topklinische zorg' op veel plaatsen verwijderd.

Op het artikel Rijnstate is ene gebruiker DubuDubu aan het pushen geweest, en gebruikte daarop ook weer de term 'topklinisch ziekenhuis'. Zie ook de recente discussie op diens OP. Het artikel is momenteel geblokkeerd vanwege een bewerkingsoorlog tussen DubuDubu en Kleuske.

Bij mij blijft het knagen. Bijltjespad en Kleuske (en waarschijnlijk nog een paar mensen) kunnen wel roepen dat het een nietszeggende reclameterm is en daarom niet in WP thuis hoort, maar ik denk daar vooralsnog wat anders over. En o.a. dit artikel van de Rijksoverheid gebruikt ook die term en verbindt daar bepaalde bevoegdheden aan, zoals beschreven in de Wet op de bijzondere medische verrichtingen. En in 2004 heeft de staatssecretaris voor Volksgezondheid een werkgroep Topklinische zorg ingesteld. Dat geeft de term toch ook een bepaald gewicht. In de wet zelf wordt de term niet gebruikt, maar wel wordt er geschreven over ziekenhuizen die vergunningen kunnen krijgen voor de specifieke verrichtingen. In lijn met de deregulering van de overheid heeft de groep ziekenhuizen met dergelijke vergunningen zelf een organisatie (STZ) in het leven geroepen die zelf de kwaliteit reguleert en bewaakt, en die het label 'topklinisch' toe kent.

Ik ben heel benieuwd wat de mening van andere (para)medici is. En wellicht zijn er mensen die wat meer dan ik op de hoogte zijn van wettelijke en beleidskaders. Mijn vraag gaat niet over bovengenoemde bewerkingsoorlog maar puur over de vraag of de term 'topklinisch' nu als reclame- / promo moet worden geweerd, of of het een encyclopedisch begrip is dat juist wel encyclopedisch is, en een eigen plekje in Wikipedia verdient. Erik Wannee (overleg) 20 aug 2014 17:44 (CEST)

Ik ken de Nederlandse situatie niet, maar dit lijkt een officiële term, gezien de vele plaatsen waar die gebruikt wordt. In dat geval is het perfect toegelaten op WP en is een artikel zelfs wenselijk. De term klinkt wel promotioneel, maar hierdoor mogen we ons niet laten leiden. Queeste (overleg) 20 aug 2014 18:41 (CEST)
Eens met het voorgaande, "topklinisch" lijkt me gewoon een ingeburgerde term. Ik ben bang dat men hier een beetje te ver is doorgeslagen met het "strijden tegen promo". De Wikischim (overleg) 20 aug 2014 20:45 (CEST)
Topklinische Zorg is in Nederland wel een beleidsterm. Zie de Atlas. Topklinisch Ziekenhuis is een daarvan afgeleide deels reclameterm.
Mijn voorstel is dus met behulp van de Atlas eerst de Topklinische Zorg in kaart te brengen. Dan komen de leveranciers van die zorg vanzelf in beeld. Jc kortekaas apotheker (overleg) 20 aug 2014 22:01 (CEST)
Ik had de topklinische ziekenhuizen in kaart gebracht, en ik had ze onder andere hier in de lijst ingevoerd. Maar dat is door Bijltjespad allemaal teruggedraaid, tegelijk met het verwijderen van het betreffende artikel, met het argument dat er alleen maar academische, algemene en categorale ziekenhuizen bestaan. Erik Wannee (overleg) 20 aug 2014 23:02 (CEST)
Topklinische zorg lijkt mij wel duidelijk door de overheid bepaald. Topklinische ziekenhuizen ben ik nog niet tegengekomen, hoewel ook het politieke spraakgebruik er van uit gaat dat Topklinische Zorg wordt geleverd door Topklinische Ziekenhuizen. Vooralsnog tendeer ik naar "Topklinische Zorg" met een redirect naar "Topklinische Ziekenhuizen". Het hierbovenstaande artikel kan daarvoor goed gebruikt worden. Intussen vraag en zoek ik door naar een harde lijst.Jc kortekaas apotheker (overleg) 21 aug 2014 08:50 (CEST)
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen geeft deze indeling:

Hoeveel instellingen voor medisch specialistische zorg zijn er in Nederland?

Algemene ziekenhuizen: 83
Categorale ziekenhuizen: 22
Revalidatiecentra: 30
Universitair medische centra (UMC): 8 
Zelfstandige behandelcentra (zbc): 213
Privéklinieken: 106

http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/over-de-branche/ziekenhuizen --Jc kortekaas apotheker (overleg) 21 aug 2014 10:00 (CEST)

Na wat navragen bij mijn ambtelijke relaties blijkt er geen ambtelijk stempel te zijn voor Topklinische Ziekenhuizen. Maar er is wel een vereniging!STZ. 28 Ziekenhuizen.

"Binnen de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) werken achtentwintig grote opleidingsziekenhuizen samen aan hooggespecialiseerde medische zorg. De afgelopen jaren heeft de STZ bewezen een belangrijke en gewaardeerde factor te zijn in de ontwikkeling van topklinische zorg, opleidingen, onderwijs, onderzoek en innovatie in Nederlandse ziekenhuizen. De STZ-ziekenhuizen en de vereniging denken en praten mee over deze thema's en handelen ernaar, zodat deze ook in de toekomst zijn gewaarborgd."

http://www.stz.nl/pagina/9-over-stz.html

Met toch weer meer de nadruk op opleiding in de Topklinische Zorg.--Jc kortekaas apotheker (overleg) 21 aug 2014 12:03 (CEST)

Type IV-secretie[bewerken]

Door ErikvanB voorzien van een twijfel-sjabloon in 2011, daarna is er niets meer mee gedaan. Wie voelt zich geroepen om hier iets aan te doen? Verbeteren en/of nomineren voor verwijdering? Mvg, BlueKnight 30 aug 2014 09:02 (CEST) en:Secretion#Secretion_in_Gram_negative_bacteria - wikilink verwijst naar secretie.