Wikipedia:Medisch café

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoekenSyndroom van Ohtahara[bewerken]

Hallo. Ik heb totaal geen verstand van medische zaken, maar zou ik hier dan een verzoekje voor een nieuw artikel mogen plaatsen? Het gaat om Syndroom van Ohtahara (en, d:Q649602). Dit staat al heel lang op mijn to-do-lijst, maar ik vind het lastig om over iets te schrijven waar ik weinig van weet. Bovendien wil ik juist hier geen fouten in maken. Mocht iemand de moeite nemen om dit artikel te schrijven, dan heel erg bedankt alvast! Zo niet, is er ook geen man overboord. Knipoog Mvg, Trijnsteloverleg 8 dec 2014 15:35 (CET)

Ebola is een besmettelijke virusziekte[bewerken]

In het intro van het lemma Ebola-uitbraak in West-Afrika in 2014 lees ik: [Ebola is een besmettelijke virusziekte...] Als een virusziekte niet besmettelijk is dan zou de virusziekte niet bestaan, en het virus zou samen met de gastheer overlijden, of misschien worden doorgegeven van-moeder-naar-kind. Maar ik heb hier geen verstand van, dus misschien zie ik het verkeerd. Hoe zinvol is een dergelijke (m.i.) redundantie? – Maiella (overleg) 15 dec 2014 17:53 (CET)

Mee eens. Toevoeging van het woordje 'zeer' heeft de zin inmiddels weer zin gegeven. Erik Wannee (overleg) 15 dec 2014 17:59 (CET)
Dan is de volgende vraag: wat is [zeer besmettelijk]. Volgens mij is ebola niet zeer besmettelijk. Zonder aanraking is er weinig kans op besmetting, zolang de patiënt niet hoest e.d. Andere ziekten zoals griep komen veel meer in aanmerking voor dit predikaat. "Slechts" 15.000 gevallen (misschien te vermenigvuldigen met een factor 2 of 3 of 4) is toch wat anders dan de Spaanse griep tijdens WO-I. Vergelijk de casus van ebola in Mali of in Nigeria. Het is ook een kwestie van culturele gebruiken (lees: het aanraken van een dode), armoede, een overheid die niet functioneert. Een hoge mortaliteit maakt een ziekte niet [zeer besmettelijk]. – Maiella (overleg) 15 dec 2014 18:07 (CET)
Je schrijft dat zonder aanraking de kans op besmetting niet erg groot is. Dat klopt zeer waarschijnlijk, maar mèt aanraking is de kans juist zeer groot. De WHO schrijft bv. 'Samples from patients are an extreme biohazard risk'. Ik weet niet hoe groot de kans is dat je besmet raakt als je een patiënt aanraakt, en ik vrees dat daarover ook geen uitputtende informatie beschikbaar is. Maar uit de casuïstiekbespreking dat veel mensen besmet zijn geraakt door alleen een patiënt aan te raken geeft wel aan dat het zeer besmettelijk moet zijn, en dat eenvoudig handenwassen niet voldoende bescherming biedt. Het meeste vond ik HIER. Het feit dat er 'slechts' 15.000 gevallen zijn, heeft niet zozeer te maken met het feit dat het weinig besmettelijk zou zijn; veel eerder met de korte overlevingstijd. Wat dat betreft is het een erg 'dom' virus; als iemand er nog een paar maanden mee zou leven dan heeft hij veel meer tijd om anderen te besmetten. Erik Wannee (overleg) 15 dec 2014 18:41 (CET)
Okay. Ik begrijp dat ik mijn eigen woorden de begrippen besmettelijkheid, virulentie en incidentie aan de orde heb gesteld. – Maiella (overleg) 15 dec 2014 18:57 (CET)
Maar leuk dat je bij ons langs kwam in het café--Jc kortekaas apotheker (overleg) 16 dec 2014 19:03 (CET)

Hyperemesis gravidarum[bewerken]

Er rezen mij wat twijfels bij een terugzet verzoek van een artikel over Hyperemesis Gravidarum (sic), weshalve ik het artikel even bij collega Erik Wannee Gebruiker:Erik Wannee/Hyperemesis Gravidarum geparkeerd heb. Uw input is welkom. Milliped (overleg) 22 dec 2014 00:58 (CET)