Microsoft Windows

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Windows)
Ga naar: navigatie, zoeken
Microsoft Windows
Microsoft Windows
Het startscherm zoals gezien in Windows 8.1
Het startscherm zoals gezien in Windows 8.1
Ontwikkelaar Microsoft
OS-familie MS-DOS, Windows NT
Laatste uitgave Windows 8.1 Update
6.3.9600.17031 
(8 april 2014)
Laatste bètaversie Publiek
Windows Technical Preview
NT 6.4.9879.0 (12 november 2014)
Ontwikkeling
Windows 10
NT 10.0.10000.0 (19 januari 2015)
Kerneltype MS-Hybride
Licentie Closed source (Microsoft EULA)
Status Actief
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Microsoft Windows is een serie besturingssystemen van Microsoft voor de personal computer, tablets, smartphones en andere apparaten. De eerste versie werd door Microsoft op 22 november 1985 gelanceerd en Windows domineert sinds de introductie van Windows 95 in 1995 de markt voor personal computers. Op 1 oktober 2014 had Microsoft 91,98% van de personalcomputermarkt in handen volgens NetApplications.

Microsofts oorspronkelijke beslissing om de eerste versie van Windows te ontwerpen was waarschijnlijk sterk beïnvloed door eerdere initiatieven van Xerox en Apple, die hun computers al voorzagen van grafische gebruikersomgevingen.

De recentste versie van Windows gericht op consumenten en bedrijven is Windows 8.1 Update, voor de servermarkt is dat Windows Server 2012 R2 Update, beide vrijgegeven op 8 april 2014. De meest recente versie voor smartphones is Windows Phone 8.1 Update, vrijgegeven op 4 augustus 2014. Voor de Xbox One is dit de "December 2014"-update, versie 6.2.11797.0. Op 30 september 2014 werd aangekondigd dat Windows 8.1, Windows Phone 8.1 en Windows Embedded worden opgevolgd door Windows 10 en dat Windows Server 2012 R2 wordt opgevolgd door Windows Server 2015.

Naam[bewerken]

Het Engelse woord 'Windows' betekent 'vensters'. Vensters zijn één van de vier onderdelen van het WIMP-interfaceconcept (Window, Icon, Menu, Pointing device) oorspronkelijk gedefinieerd aan het Xerox PARC begin jaren 80.

Desktop en tablets[bewerken]

Er zijn in de loop der jaren veel versies van Microsoft Windows uitgegeven. Deze versies zijn in volgende categorieën op te delen:

Niet meer ondersteunde versies[bewerken]

De versies van Windows onder deze categorie beschikken in het geheel niet meer over ondersteuning. Er komen geen patches meer voor uit.

Windows 1.0[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Windows 1.0 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De geschiedenis van Windows loopt terug tot in september 1981. Toen begon Chase Bishop, een wetenschapper, aan het maken van een uiterlijk voor het eerste model van zijn project "Interface Manager". Dit werd aangekondigd in november 1983 (na de Apple Lisa, maar voor de Macintosh) onder de naam "Windows". Windows 1.0 kwam echter pas uit in november 1985. Windows 1.0 deed eigenlijk dienst als een shell over MS-DOS. Verder waren er verschillende programma's met een UI meegeleverd zoals de Rekenmachine, Kalender, Cardfile, Clipboard viewer, Klik, Configuratiescherm, Kladblok, Paint, Reversi, Terminal en Writer. In Windows 1.0 was het nog niet mogelijk vensters met elkaar te laten overlappen.

Windows 2.x[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Windows 2.0 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In oktober 1987 werd Windows 2.0 gelanceerd. Nieuw was een verbeterd geheugenbeheer en de mogelijkheid vensters met elkaar te laten overlappen. Ook toetsencombinaties deden in deze versie hun intrede.

Windows 2.1 werd in twee verschillende versies uitgebracht: Windows/386 en Windows/286. In die eerste kwam er ondersteuning voor multitasking van verschillende DOS-programma's en ook het geheugengebruik was verbeterd. In die tweede was onder andere een verbeterd geheugengebruik doorgevoerd.

De eerste versies van Windows werden vaak gezien als een grafische interface over MS-DOS. Niettemin hadden deze eerste 16 bitversies van Windows al kenmerken van volledige besturingssystemen: eigen uitvoerbaar bestandsformaat en eigen stuurprogramma's voor printers, muis, toetsenbord, schermen etc. Ook had Windows, in tegenstelling tot MS-DOS, de mogelijkheid meerdere programma's met een grafische interface te gebruiken op hetzelfde moment (multitasking). Windows had dan ook veel meer opties en mogelijkheden, waaronder ondersteuning voor grotere geheugens.

Windows 3.0 en 3.1[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Windows 3.0 en Windows 3.1 voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

De grootste verandering in Windows 3.0 (1990) en Windows 3.1 (1992) was dat programma's nu in een beschermde modus draaiden; hierdoor kregen ze toegang tot verschillende, afgescheiden delen van het geheugen en kon een programma gemakkelijk meerdere megabytes gebruiken. Ook werden verschillende onderdelen door Microsoft herschreven. Windows 3.1x was de laatste versie van Windows waar geen taakbalk en startmenu beschikbaar was.

Windows NT 3.1, 3.5 en 4.0[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Windows NT

Origineel was de Windows NT-lijn bedoeld voor commercieel gebruik. De eerste versie van Windows NT was NT 3.1 (1993). Het versienummer "3.1" werd gekozen omdat het overeen kwam met de consumentenversie van Windows in die tijd (Windows 3.1). Deze versie werd opgevolgd door NT 3.1 (1993), NT 3.5 (1994), NT 3.51 (1995) en NT 4.0 (1996). Windows NT 4.0 is het eerste NT-gebaseerd besturingssysteem dat de interface van Windows 95 meekreeg.

Windows 95, 98 en ME[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Windows 95, Windows 98 en Windows ME voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

In augustus 1995 lanceerde Microsoft Windows 95. Een belangrijke vernieuwing was de nieuwe gebruikersinterface. Zo werd de taakbalk, zoals hij gekend bleef tot en met Windows Vista, geïntroduceerd. Ook werd hardware nu automatisch gedetecteerd en geconfigureerd door Windows (plug-and-play). Ook 32 bitprogramma's werden nu ondersteund en de stabiliteit werd ten opzichte van Windows 3.1 verbeterd. Er kwamen verschillende OEM Service Releases (OSR) uit van Windows 95. Ieder kreeg voor belangrijke updates een Service Pack.

In juni 1998 volgde Windows 98. Nog geen jaar later, in mei 1999, kwam er een herziene versie van Windows 98 uit: Windows 98 Second Edition (of kortweg Windows 98 SE). Deze versie was geen gratis update, maar een heruitgave waarvoor betaald moest worden.

In februari 2000 kwam Microsoft met Windows 2000 op de markt. Omdat Windows 2000 op bedrijven was gericht kwam Microsoft voor consumenten met Windows ME (ME staat voor Millennium Edition). Windows ME was net als Windows 98 gebaseerd op MS-DOS en werd voorzien van enkele functies die Windows 2000 had, zoals een systeemherstel. Windows ME bleek echter instabiel. Ook was het het laatste besturingssysteem van Microsoft dat was gebaseerd op MS-DOS.

Windows 2000 (NT 5.0)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Windows 2000 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Windows 2000 was de laatste NT-gebaseerde versie van Windows die geen Microsoft Product Activation had ingebouwd. Het is ook de laatste versie van Windows die gebaseerd was op Windows NT waarvan geen consumentenversie werd geleverd. Ook was het de laatste versie van Windows die Windows Classic gebruikt als standaard UI. Windows 2000 bracht verschillende wijzigingen mee, zo werd de Active Directory geïntroduceerd in Windows 2000 Server. Ook vereisen veranderingen aan de configuratie van Windows niet langer dat de computer opnieuw werd opgestart. Het is de laatste Windows NT-versie waarvan een 16 bit-versie bestaat.

Windows XP (NT 5.1)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Windows XP voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Gebaseerd op de tijdlijn is Windows XP in 2001 de opvolger van Windows Me geworden. Volgens het versienummer (NT 5.1) is Windows XP echter de opvolger van Windows 2000 (NT 5.0). De belangrijkste vernieuwing in Windows XP is waarschijnlijk te danken aan de nieuwe doelgroep. Microsoft richtte zich met Windows XP ook volledig op de consumenten. Windows XP werd voorzien van een mooiere interface met de naam "Luna". Deze is standaard beschikbaar in het blauw, zilver en olijf. Ook werd het startmenu onder handen genomen en is het systeem gebruiksvriendelijker en stabieler.

In 2002 kwam Microsoft met het eerste Service Pack voor Windows XP. In deze versie van Windows XP werd ondersteuning voor USB 2.0-interfaces toegevoegd, eveneens .NET-ondersteuning, IPv6-ondersteuning en ondersteuning voor SATA-schijven groter dan 137 GB. Verder werd versie 4.7 van Windows Messenger in deze update gebonden.

In 2004 kwam Microsoft met een tweede Service Pack voor Windows XP. Deze update loste veel problemen op en bracht ook nieuwe functies zoals het aangeven door middel van een bericht als een download een computervirus zou kunnen bevatten, een ingebouwde firewall die de computer moet beschermen tegen hackers en een makkelijker hulpprogramma voor het opsporen van draadloze netwerken.

In 2008 kwam het derde en tevens laatste Service Pack voor Windows XP. Nieuw in SP3 was de verbeterde compatibiliteit met Windows Server 2008, een nieuwe versie van het programma 'Verbinding met extern bureaublad' en ondersteuning voor .NET 4.0. Ondersteuning voor SP3, en Windows XP zelf, eindigde op 8 april 2014.

Uitgebreide ondersteuning[bewerken]

Versies van Windows onder deze categorie zitten in hun laatste fase, het zogenoemde Extended Support oftewel Uitgebreide Ondersteuning. Dit betekent dat er enkel nog updates worden uitgebracht die van invloed zijn op de beveiliging van Windows.

Windows Vista (NT 6.0)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Windows Vista voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 30 januari 2007 kwam Windows Vista uit. Net als zijn voorganger is Windows Vista gebaseerd op de Windows NT-kernel. Het draagt versienummer Windows NT 6.0. Windows Vista zou eigenlijk in 2006 moeten zijn uitgekomen voor de consumenten maar dit werd uitgesteld. Voor bedrijven verscheen Vista op 30 november 2006. Een grote vernieuwing in Windows Vista is de gebruikersinterface: deze werkt nu op Windows Aero. Windows Vista is tevens de laatste versie van Windows die enkel de klassieke taakbalk heeft. Voor Windows Vista zijn ondertussen al twee Service Packs verschenen.

Windows Vista werd echter niet goed ontvangen: de systeemvereisten waren hoog tegenover die van Windows XP, waardoor op veel computers het systeem traag werkte of niet alle grafische features konden worden gebruikt. Daarnaast betekende de verbeterde veiligheid, onder meer door middel van gebruikersaccountbeheer (UAC), een verandering in de manier waarop men gewend was te werken; veel wijzigingen vereisten nu het ingeven van een beheerderswachtwoord, ook wanneer men met een beheerdersaccount was ingelogd, wat door veel gebruikers als hinderlijk werd ervaren. Windows Vista werd in 2009 opgevolgd door Windows 7.

Windows Vista is tevens het enige besturingssysteem van Windows dat niet bedoeld is voor servers dat niet op zijn voorganger is gebaseerd. Origineel zou Windows Vista op Windows XP zijn gebaseerd, maar tijdens de ontwikkeling hield Microsoft een Development reset, daarbij worden alle wijzigingen ongedaan gemaakt. Er werd vervolgens gekozen om op Windows XP's servervariant verder te werken: Windows Server 2003.

Windows 7 (NT 6.1)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Windows 7 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 22 oktober 2009 lanceerde Microsoft Windows 7. Deze moest het door fouten geplaagde Windows Vista doen vergeten. Nieuw in Windows 7 was de vernieuwde taakbalk. Deze bevatte nu geen labels meer en de iconen waren groter. Hierdoor is de taakbalk ongeveer twee keer zo hoog als de klassieke versie ervan. Ook was Windows Aero drastisch verbeterd, waar in Windows Vista de taakbalk en vensters hun transparantie verloren als een venster werd gemaximaliseerd, is dat in Windows 7 niet meer het geval. Ook werd Aero Snap, Peek en Shake ingevoerd. Ook is het nu mogelijk om op het bureaublad een diashow af te spelen en widgets zitten niet meer vast aan een balk, maar kunnen worden verspreid over het volledige bureaublad. Verder hebben ook de bibliotheken hun intrede gedaan. Windows 7 werd vooral als 64 bitseditie verkocht. Windows 7 is ook de laatste versie van Windows die beschikt over de klassieke Windows-stijl uit Windows Me en eerder. Op 13 januari 2015 zal Windows 7 de periode van extended support ingaan; vanaf dan worden er alleen nog maar beveiligingslekken hersteld. Updates, zoals nieuwe versies van Internet Explorer, worden dan niet meer ontwikkeld voor Windows 7.

Algemene ondersteuning[bewerken]

De versies van Windows onder deze categorie beschikken over volledige ondersteuning, het zogenoemde Mainstream Support of Algemene ondersteuning. Er komen updates uit voor zowel beveiligingslekken als nieuwe functies, bijvoorbeeld nieuwe versies van Internet Explorer.

Windows 8 (NT 6.2)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Windows 8 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 26 oktober 2012 lanceerde Microsoft Windows 8, de opvolger van Windows 7. Een grote vernieuwing van Windows 8 is de drastisch veranderde gebruikersinterface, waardoor Windows 8 dan ook de grootste vernieuwing sinds Windows 95 genoemd wordt. Windows 8 beschikt over de Metro-interface die al eerder te zien was op Windows Phone 7. Verder is er ondersteuning voor ARM-architectuur en is het mogelijk Windows vanaf een USB-apparaat te laten starten met Windows To Go. Ook is er ondersteuning voor USB 3.0. Verder is er een nieuw Taakbeheer en is Windows 8 de eerste versie van Windows die niet meer beschikt over de klassieke interface van Windows 95 en Me. In de klassieke omgeving, gekend uit Windows 7, werd Aero Glass geschrapt om meer een geheel de vormen met de Metro-UI. Vanwege de Windows 8.1-update, wordt ondersteuning voor Windows 8 gestopt op 12 januari 2016 en moeten gebruikers voor die tijd hebben bijgewerkt naar Windows 8.1 om updates te blijven ontvangen.

Windows 8.1 (NT 6.3)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Windows 8.1 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Windows 8.1 (ook bekend als Windows Blue) is de naam voor een update voor Windows 8. Het bevat onder andere verschillende aanpassingen aan het startscherm, zoals nieuwe formaten voor tegels zoals gezien bij Windows Phone 8 en 7.8. Ook is de "Apps"-weergave toegankelijker gemaakt. Het Startscherm kan in meer kleuren worden getoond dan het 25 kleurenpallet uit Windows 8 en ook diverse nieuwe achtergronden zijn toegevoegd. Verder bevat de update ook Internet Explorer 11 en zijn de standaard-apps geüpdatet. Verder zijn er ook negen nieuwe apps toegevoegd aan een standaardinstallatie. De update wordt gratis verspreid via de Windows Store sinds 17 oktober 2013. Windows 8.1 neemt de datums van Windows 8's ondersteuningscyclus over, wat wil zeggen dat de ondersteuning eindigt in 2023. Windows 8.1 is ook de eerste Windowsversie die het gebruik van General Distribution Releases (GDR) overneemt van Windows Phone.

Windows 8.1 Update[bewerken]

Op 8 april 2014 bracht Microsoft Windows 8.1 Update uit. Deze update is vereist om verdere ondersteuning te krijgen sinds 10 juni. De update is vooral bedoeld om Windows te verbeteren voor het gebruik van muis en toetsenbord. De update voegt een visuele power-knop toe aan het startscherm, verbetert de Apps-weergave, verbetert Internet Explorer 11 en bevat diverse andere aanpassingen. Ook was de update een voorbereiding voor een herontwerp van de Windows Store, die later volgde op 12 mei 2014.

Toekomstige versies[bewerken]

Windows 10 (NT 10.0)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Windows 10 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 1 oktober 2014 werd een Windows Technical Preview voor Windows 10 uitgebracht. In gelekte screenshots was al eerder te zien hoe Windows ondersteuning biedt voor meerdere bureaubladen, ook een notificatiecentrum is zichtbaar in deze build. Eerder aangekondigde functies zoals het nieuwe startmenu en Modern UI-apps op het bureaublad waren ook te zien, evenals de vervangende interface voor de Charms-bar. Microsoft kondigde aan dat Windows 10 de opvolger wordt van zowel Windows 8.1 als Windows Phone 8.1, Windows Embedded en Xbox One OS. De Technical Preview zou regelmatig voorzien worden van updates. Een eerste update werd op 21 oktober 2014 gelanceerd en bracht diverse verbeteringen. Windows 10 zou na de RTM-release ook nog regelmatig voorzien worden van updates via een nieuw updatesysteem. De Technical Preview is de laatste publieke versie van Windows die nog gebruikmaakt van de NT 6.x-serie, latere builds gebruiken NT 10.0 als versienummer.

Mobiel[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Windows Phone voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Windows Phone 7 (CE 6.0)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Windows Phone 7 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Windows Phone 7 is een van de grond af aan heropgebouwd besturingssysteem voor mobiele telefoons en vervangt Windows Mobile. In het vierde kwartaal van 2010 werden de eerste telefoons gelanceerd en daarna moet via updates overige functionaliteit worden toegevoegd. De update die volgde was NoDo.

Windows Phone 7.5, gelanceerd op 27 september 2011, was de eerste grote vernieuwing tot het platform en bracht onder andere Internet Explorer 9 naar Windows Phone, ter vervanging van IE7. Ook verbeteringen aan multitasking waren aanwezig. De integratie met sociale netwerken werd verder uitgebouwd. Een groot deel van het OS ging op de schop. Mango, zoals de update vaak werd genoemd, werd later nog bijgewerkt met de Refresh-update, die LTE-ondersteuning toevoegde, en Tango, een update die vooral gericht was op het geschikt maken van Windows Phone voor low-end-smartphones. Windows Phone 7.8 was de laatste grote update voor het Windows Phone 7-platform, gelanceerd op 1 februari 2013, en bracht het nieuwe Windows Phone 8-startscherm naar het OS. Ook het Windows logo werd in het hele OS vervangen door het nieuwe Windowslogo.

Windows Phone 8 (NT 6.2)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Windows Phone 8 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Windows Phone 8 werd gelanceerd op 29 oktober 2012 als opvolger van Windows Phone 7.5. Het is het eerste mobiele besturingssysteem van Microsoft dat gebaseerd is op de Windows NT-kernel. Dit is ook direct de grootste verandering en de reden dat Windows Phone 7-toestellen niet in staat zijn om te updaten naar Windows Phone 8. De nieuwe kernel moest Windows en Windows Phone dichter bij elkaar brengen. Windows Phone 8 concerteerde zich vooral op nieuwe hardware, een nieuw startscherm, Internet Explorer 10 en meer.

Windows Phone 8.1 (NT 6.3)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Windows Phone 8#Windows Phone 8.1 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In februari 2014 nodigde Microsoft ontwikkelaars uit voor een preview van de SDK van "de volgende versie van Windows Phone". Deze biedt opnieuw ondersteuning voor nieuwe resoluties, processors etc. Het bevat ook verschillende personalisatieopties en nieuwe eigenschappen zoals Internet Explorer 11 en moet beter kunnen samenwerken met Windows 8.1. Windows Phone 8.1 is uitgebreid aangekondigd op Build 2014 en werd voor ontwikkelaars beschikbaar gesteld op 14 april 2014. De uitrol van Windows Phone 8.1 werd tijdens de zomer uitgevoerd. Op 4 augustus stelde Microsoft een update, genaamd Windows Phone 8.1 Update, beschikbaar voor ontwikkelaars.

Windows 10 (NT 10.0)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Windows 10 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Net als Windows 8.1, wordt ook Windows Phone 8.1 opgevolgd door Windows 10, zo werd aangekondigd op 30 september 2014 door Microsoft op een persconferentie. Verdere details werden nog niet vrijgegeven.

Console[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Xbox One voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Xbox One OS (NT 6.2)[bewerken]

Net als Windows en Windows Phone maakt het besturingssysteem van de Xbox One gebruik van de Windows NT kernel, versie 6.2. Dit OS, gebaseerd op Windows, wordt echter bijgestaan door 2 andere besturingssystemen.

Tijdlijn[bewerken]

Ondanks de benamingen voor alle versies van Windows heeft elke versie ook een versienummer. In de benaming van Windows zit geen vast patroon. Eerst werd gewoon het versienummer gebruikt, daarna werd overgegaan op het jaar van release (Windows 95), daarna werden "ervaringen" als naam gebruikt (Windows XP en Vista) en sinds Windows 7 gebruikt Microsoft de rangvolgorde van de Windowsversie, al dan niet bijgestaan door een update nummer (bv. Windows 8.1).

Originele kernel[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook MS-DOS en Windows 9x voor meer informatie

De originele Windowskernel werd gebruikt van 1985 tot 2000. Windows Me was de laatste versie van Windows die gebaseerd was op deze kernel. Sinds 1993 startte Microsoft een overgang naar de Windows NT-kernel.

Uitgavedatum Naam Versie (en build) Codenaam Ondersteuning Laatste IE
Mainstream Extended
20 november 1985 Windows 1.0 1.01 31 december 2001 - /
9 december 1987 Windows 2.0 2.03 31 december 2001 - /
27 mei 1988 Windows 2.1 2.10 tot 2.11 31 december 2001 - /
22 mei 1990 Windows 3.0 3.0 31 december 2001 - /
6 april 1992 Windows 3.1 3.1 Sparta, Winball, Snowball 31 december 2001 - 5
Oktober 1992 Windows For Workgroups 3.1 3.1 Snowball 31 december 2001 - 5
22 november 1993 Windows 3.2 (enkel in Simplified Chinese) 3.2 31 december 2001 - 5
24 augustus 1995 Windows 95 4.0.950 Chicago, 4.0 31 december 2000 31 december 2001 5.5
25 juni 1998 Windows 98 4.10.1998 97, 4.1 30 juni 2002 11 juli 2006 6
5 mei 1999 Windows 98 SE 4.10.2222 30 juni 2002 11 juli 2006 6
14 september 2000 Windows Me 4.90.3000 Millennium, 4.9 31 december 2003 11 juli 2006 6

NT-kernel[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Windows NT voor meer informatie

De Windows NT-kernel (voluit Windows New Technology) is ontwikkeld sinds 1993. De versienummering begon bij NT 3.1. Deze kernel was tot en met Windows 2000 bedoeld voor zakelijk gebruik. Sinds Windows XP wordt de kernel ook gebruikt in de consumentenversie van Windows.

Legenda
End of Life Uitgebreide ondersteuning Algemene ondersteuning In ontwikkeling en ondersteund In ontwikkeling
Naam Versie Uitgavedatum Build Soort Codenaam Ondersteuning Laatste IE
Mainstream Extended
Windows NT 3.1 3.1 27 juli 1993 -- Cliënt 31 december 2001 5
Windows NT 3.5 3.5 21 september 1994 -- Cliënt Daytona 31 december 2001 5
Windows NT 3.51 3.51 30 mei 1995 Cliënt 31 december 2001 5
Windows NT 4.0 4.0 24 augustus 1996 1381 Cliënt Shell Update Release, Cairo 30 juni 2004 6
Windows 2000 5.0 17 februari 2000 2195 Cliënt Janus 13 juli 2010 6
Windows XP 5.1 25 oktober 2001 2600 Cliënt Whistler 14 april 2009 8 april 2014 8
Windows XP x64 Edition 5.2 28 maart 2003 3790 Cliënt 14 april 2009 8 april 2014 6
Windows Server 2003 5.2 24 april 2003 3790 Server Whistler Server 13 juli 2010 14 juli 2015 8
Windows XP Professional x64 Edition 5.2 25 april 2005 3790 Cliënt 14 april 2009 8 april 2014 8
Windows Fundamentals for Legacy PCs 5.1 8 juli 2006 2600 Cliënt Eiger, Mönch 14 april 2009 8 april 2014 8
Windows Vista 6.0 30 november 2006 (volume licensing)
30 januari 2007 (retail)
6000 Cliënt Longhorn, Mojave 10 april 2012 11 april 2017 9
Windows Home Server 6.0 4 november 2007 4500 Server Longhorn Server 8 januari 2013 8
Windows Server 2008 6.0 27 februari 2008 6000 Server Cougar 13 januari 2015 14 januari 2020 9
Windows 7 6.1 22 oktober 2009[1] 7600 Cliënt Blackcomb, Vienna, 7 13 januari 2015 14 januari 2020 11
Windows Server 2008 R2 6.1 22 oktober 2009[1] 7600 Server 13 januari 2015 14 januari 2020 11
Windows Home Server 2011 6.1 6 april 2011 8400 Server Aurora 12 april 2016 9
Windows Server 2012 6.2 4 september 2012[2] 9200 Server 8 9 januari 2018 10 januari 2023 10
Windows Server 2012 R2 6.3 17 oktober 2013 9600 Server Blue 10 juni 2014 11
Windows Server 2012 R2 Update 6.3 8 april 2014 9600 Server Spring 9 januari 2018 10 januari 2023 11
Windows 8 6.2 26 oktober 2012 9200 Cliënt 8 12 januari 2016 10
Windows 8.1 6.3 17 oktober 2013 9600 Cliënt Blue 10 juni 2014 11
Windows 8.1 Update 6.3 8 april 2014 9600 Cliënt Spring 9 januari 2018 10 januari 2023 11
Windows RT 6.2 26 oktober 2012 9200 Cliënt Windows on ARM (WOA) 12 januari 2016 10
Windows RT 8.1 6.3 17 oktober 2013 9600 Cliënt Spring 10 juni 2014 11
Windows RT 8.1 Update 6.3 8 april 2014 9600 Cliënt Blue 9 januari 2018 11
Windows Phone 8 6.2 28 november 2012 9903 Phone Apollo 12 januari 2016 10
Windows Phone 8 Update 1 6.2 11 december 2012 10211 Phone Portico
Windows Phone 8 Update 2 6.2 12 juli 2013 10327 Phone GDR2
Windows Phone 8 Update 3 6.2 14 oktober 2013 10501 Phone GDR3
Windows Phone 8.1 6.3 14 april 2014 12359 Phone Blue 11 juli 2017 11
Windows Phone 8.1 Update 6.3 4 augustus 2014 14141 Phone GDR
Xbox One 6.2 22 november 2013 11274 Gaming Durango Onbekend 10
Windows 10 10.0 2015 1xxxx Hybride 9, Threshold In ontwikkeling 11
Windows Server vNext 10.0 2016 1xxxx Server Threshold In ontwikkeling 11

Tijdlijn voor ondersteuning[bewerken]


Ontwikkeling van Windowsversies[bewerken]

Microsoft doorloopt enkele stadia voor de eigenlijke release van Windows. Deze zijn nagenoeg bij iedere Windowsversie hetzelfde.

Milestones[bewerken]

Milestones (mijlpalen) zijn zeer vroege versies van Windows, deze worden vrijwel nooit vrijgegeven omdat deze nog instabiel zijn. Meestal worden milestones gebruikt om een eerste blik te werpen op Windows tijdens bijvoorbeeld de aankondiging van een nieuwe versie. Deze versies worden ook "Post-RTM" genoemd en dragen meestal nog de naam van de voorganger.

Milestones worden meestal verstuurd aan partners van Microsoft als testversie. Ook komt het soms voor dat consumenten een milestone legaal in handen krijgen. Een recente uitzondering is de Windows Developer Preview, een vroege testversie van Windows 8 (Windows 8 Milestone 3). Deze versies van Windows bevatten meestal nog nieuwe functies die niet volledig zijn of nog zeer instabiel werken.

Bèta[bewerken]

Bèta's worden doorgaans vrijgegeven aan het publiek, hoewel soms in beperkte oplagen. Tot Windows 7 werden deze ook gewoon bèta's genoemd. Windows 8 noemde deze versie een Consumer Preview, om aan te duiden dat deze versie ook al geschikt was voor consumenten, om deze kennis te laten maken met de nieuwe versie van Windows. De bèta's bevatten al het grootste deel van de functies.

Release Candidate[bewerken]

De Release Candidates (afgekort RC's) worden ook altijd vrijgegeven. Bij Windows 8 werd dit een "Release Preview" genoemd. Na de RC's wordt er doorgaans niks meer veranderd aan Windows. Opnieuw vormt Windows 8 hier een uitzondering op. In een build na de RC is de Metro-interface nog aangepast en heeft de desktop een nieuw uiterlijk gekregen.

RTM[bewerken]

RTM, oftewel Release To Manufacturer, is de versie van Windows die wordt gestuurd naar de fabrikanten om ze te installeren op hardware. Dit is meestal ook de versie die in de winkels komt te liggen. Na de RTM is Windows compleet en volgen er geen ingrijpende veranderingen meer. Hoewel de editie van Windows dan voltooid is wordt direct na de RTM vaak gewoon doorontwikkeld aan de volgende versie van Windows.

Patches[bewerken]

Via Windows Update ontvangt Windows updates. Microsoft geeft iedere tweede dinsdag van de maand een reeks updates uit, niet alleen voor Windows, maar ook voor alle onderdelen en andere producten van Microsoft. Service packs bevatten alle voorgaande updates, deze brengen soms een grote aanpassing mee, maar dit gebeurt zelden en wordt tegenwoordig ook gedaan door GDR's. Om een service pack te installeren dat al werd vooraf gegaan door een ander service pack, is het meestal nodig het voorgaande service pack te installeren.

Microsoft heeft echter aangekondigd dat Windows 7 Service Pack 1 het laatste service pack zal zijn voor Windows. Vanaf dan zullen er geen service packs meer uitkomen voor Windows 7, noch voor enige andere versie van Windows.

Updates[bewerken]

Updates zijn zogenoemde minor-releases, ze bevatten meer dan een Service Pack maar minder dan een volledig nieuwe Windows versie. Dit systeem wordt geïntroduceerd met Windows 8, het eerste voorbeeld hiervan is Windows Blue, oftewel Windows 8.1.

General Distribution Releases[bewerken]

GDR's zijn ook een type updates voor Windows. Dit systeem werd geïntroduceerd met Windows 8.1, maar was ook al eerder zichtbaar bij Windows Phone 8. De officiële benaming van zo een update is bijvoorbeeld "Windows 8.1 Update". GDR's bevatten kleine maar functionele wijzigingen.

Marktaandeel[bewerken]

Jaaroverzicht[bewerken]

Hieronder staat een tabel met het gemiddelde marktaandeel per Windowsversie per jaar volgens Net Market Share.[3]

Legenda
Daling Stabiel Stijging Geen
Totaal 10 8.1 8 7 Vista XP 2000 Me 98 95 NT
2015 91,56% 0,05% 10,04% 3,79% 55,92% 2,44% 18,93% 0,08% - - - 0,21%
2014 91,27% 0,00% 6,77% 6,06% 50,84% 2,98% 24,34% 0,03% - - - 0,22%
2013 91,29% - 0,72% 5,21% 45,38% 4,39% 35,44% 0,04% - - - 0,11%
2012 92,03% - - 0,33% 40,79% 6,90% 43,82% 0,10% 0,01% 0,02% - 0,06%
2011 93,06% - - 0,01% 28,83% 10,17% 53,59% 0,21% 0,01% 0,03% - 0,19%
2010 93,73% - - - 14,46% 15,02% 63,48% 0,46% 0,04% 0,07% - 0,21%
2009 94,05% - - - 1,47% 17,73% 73,43% 1,04% 0,08% 0,16% - 0,14%
2008 95,37% - - - - 11,25% 80,25% 2,18% 0,21% 0,51% 0,01% 0,76%
2007 95,80% - - - - 7,55% 83,44% 2,91% 0,35% 0,85% 0,01% 0,68%

December 2014[bewerken]

Bron Net Market Share[4] StatCounter[5] W3Counter[6]
Datum December 2014 December 2014 November 2014
Alle versies 91,48% 88,12% 63,05%
Windows 10 0,06% - -
Windows 8.1 9,49% 13,03% 8,13%
Windows 8 4,03% 4,67% 3,46%
Windows 7 56,26% 54,40% 40,57%
Windows Vista 2,90% 3,15% 2,12%
Windows XP 18,26% 13,21% 8,29%
Windows 2000 0,12% -
Windows NT 0,19% -

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b Microsoft Delivers New Wave of Technologies to Help Businesses Thrive in Today's Economy. Microsoft (11 mei 2009) Geraadpleegd op 12 maart 2013
  2. Windows 8 hoeft geen ramp te zijn, Webwereld.nl. Bezocht op 12 maart 2013.
  3. Operating System Market Share. NetMarketShare. NetApplications (2012) Geraadpleegd op 14 juli 2012
  4. Operating System Market Share. NetMarketShare. NetApplications (September 2014)
  5. StatCounter Global Stats. Global Stats. StatCounter (September 2014)
  6. Global Web Stats. W3Counter. Awio Web Services (September 2014) Geraadpleegd op 26 oktober 2014