Wipeout (2008)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wipeout
Genre reality, sport, amusement, humor
Speelduur per afl. 45 minuten
Bedenker Matt Kunitz
Scott Larsen
Presentatie Amerikaanse versie:
John Anderson
John Henson
Jill Wagner

Nederlandse/vlaamse versie:
Studio:

Vlag van Nederland Dennis Weening
Vlag van Nederland Klaas van der Eerden
Vlag van België Walter Grootaers
Vlag van België Bob Peeters
Locatie:
Vlag van Nederland Wytske Kenemans
Vlag van België Lynn Pelgroms

Voice-over Zie presentatie
Muziek Endemol USA
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal NederlandsVlag van Nederland
Locatie Verenigde Staten
Productie
Producent Endemol
Pulse Creative
Uitzendingen
Start Vlag van Nederland
Seizoen 1 : 15 februari 2009
Vlag van Nederland
Seizoen 2 : 14 maart 2010
Vlag van Nederland
Seizoen 3 : 3 maart 2011
Afleveringen 148 Bewerken op Wikidata
Seizoenen 3
Netwerk of omroep Vlag van Verenigde Staten ABC
Vlag van Nederland RTL 5
Vlag van België 2BE
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Wipeout is een oorspronkelijk Amerikaans televisieprogramma dat in 2008 is gelanceerd.

In dit programma strijden vierentwintig kandidaten om een geldprijs. De kandidaten moeten een parcours af met obstakels, wat veel weg heeft van een Japanse spelshow. Het gaat om lef, humor, handigheid, actie, uitdagende hindernissen en spectaculaire uitglijders.[1] Uiteindelijk bereiken drie of vier kandidaten (naargelang het seizoen) de finale om daar te strijden om de hoofdprijs.

De Wipeout-versie die door RTL 5 wordt uitgezonden wordt gepresenteerd door Dennis Weening en Klaas van der Eerden in de studio en Wytske Kenemans langs het parcours.[2] De Vlaamse versie wordt gepresenteerd door Walter Grootaers en Bob Peeters. Lynn Pelgroms staat namens de Vlaamse versie bij het parcours.[3] De Vlaamse versie wordt uitgezonden op 2BE (eerder VTM).

Parcours[bewerken | brontekst bewerken]

Ronde 1: The Qualifier[bewerken | brontekst bewerken]

In de eerste ronde strijden de deelnemers voor een plek bij de laatste twaalf. In de eerste ronde zijn er altijd vier obstakels waarvan de Sucker Punch(een muur met bewegende bokshandschoenen) en de Big Balls(een rij van vier grote rode ballen) altijd van de partij zijn. De twaalf deelnemers met de snelste tijd zullen doorgaan naar de volgende ronde.

Ronde 2: The Sweeper/King of the Mountain[bewerken | brontekst bewerken]

In deze tweede ronde staan de twaalf kandidaten in een cirkel op pilaren in het water. Een lange, ronddraaiende balk van schuimrubber probeert de kandidaten van hun pilaar te stoten ze moeten er dus overheen springen om te kunnen blijven staan. Dit wordt steeds lastiger omdat de balk steeds hoger draait. In deze ronde wordt een extra prijs van 1000 euro weggegeven voor diegene die het langst blijft staan. Naast deze Sweeper zijn er elke week ook wisselende hindernissen zoals de Tooth Brush. Vanaf het tweede seizoen wordt als tweede ronde de King of the Mountain gespeeld. Hierbij staan twaalf kandidaten op een pilaar, en is het de bedoeling om via een ronddraaiende lepel de kroon te bereiken. Ondertussen draait de Sweeper in tegengestelde richting en probeert de kandidaten te behoeden het midden te bereiken. Op de kroon is plaats voor zes kandidaten en de eerste zes bereiken dan ook de volgende ronde.

Ronde 3: Dizzy Dummies/Treadmill[bewerken | brontekst bewerken]

In ronde drie komen verschillende onderdelen wisselend aan bod. De kandidaten krijgen te maken met de Dizzy Dummie waarbij ze worden vastgemaakt in aan een rad, waarna dit gaat ronddraaien. Ze worden hierbij een minuut rondgedraaid. Daarna begeven ze zich duizelig en draaierig richting de hindernisbaan zoals de Tippy Tables, een wankel parcours over water. Wie het einde van het parcours haalt, is door naar de volgende ronde. Voor de overige kandidaten start de Dizzy Dummie opnieuw totdat er drie finalisten bekend zijn. De Treadmill is een lopende band waarover de deelnemers moeten lopen. Meestal moeten deze deelnemers door 3 deuren lopen, soms komen daar nog tennisballen bij. Hierbij gaan de drie snelste kandidaten naar de finale.

Ronde 4: The Wipeout Zone[bewerken | brontekst bewerken]

De finaleronde bestaat uit vier vaste onderdelen: Killer Surf, De Vloedgolf, Crazy Sweeper en The Turning Tables. De finalisten komen de Wipeout Zone binnen via de Killer Surf. Via een spekgladde glijbaan komen gaan ze op een drijvend vlot naar beneden, waarbij ze zover mogelijk in het water moeten komen. Vervolgens moeten zij bij de watervalbaan omhoog klimmen, waar De Vloedgolf hun de weg bemoeilijkt. De Crazy Sweeper draait rond en de finalisten die op een smal plateau lopen moeten proberen deze voor te blijven om niet in het water te vallen. In het laatste onderdeel The Turning Tables moeten ze via ronddraaiende plateaus de eindstreep proberen te halen. Als een kandidaat in het water valt, moet deze het onderdeel waarbij dit gebeurde opnieuw doen. Diegene met de snelste tijd gaat er met de eer en het prijzengeld van € 5.000,- vandoor.

Internationaal[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 werd er in verschillende landen een eigen versie van Wipeout op de televisie gebracht. Waaronder bij RTL 5 in Nederland, VTM in België (later door 2BE) en de BBC in het Verenigd Koninkrijk.

Land Naam Presentator Zender Premiere Taal
Vlag van Australië Australië Wipeout Kelly Landry, James Brayshaw & Josh Lawson Nine Network februari 2009 Engels
Vlag van België België Wipeout Walter Grootaers, Bob Peeters, Lynn Pelgroms & (Wytske Kenemans) VTM (later door 2BE) 4 maart 2009 Nederlands
Vlag van Denemarken Denemarken Wipeout Uffe Holm, Martin Veltz & Mario Montell Kanal 5 5 maart 2009 Deens
Vlag van Duitsland Duitsland Wipeout - heul nicht, lauf! Charlotte Engelhardt, Matthias Opdenhövel & Werner Hansch ProSieben maart 2009 Duits
Vlag van Finland Finland Wipeout Nelonen Fins
Vlag van Frankrijk Frankrijk Total Wipeout Stéphane Rotenberg, Alex Goude, Sandrine Corman M6 17 juli 2009 Frans
Vlag van Griekenland Griekenland Total Wipeout Richard Hammond & Amanda Byram BBC One 3 januari 2009 Engels
Vlag van Israël Israël וויפאאוט ישראל

Wipeout Israel

Tal Berman & Avia Kisos Channel 10 2011 Hebreeuws
Vlag van Kroatië Kroatië Wipeout Marina Jerković RTL Televizija 12 april 2009 Kroatisch
Midden-Oosten وايب أوت

Wipeout

Mustafa Alagha, Tamer Abd El-Monem & Karen Derkalostian MBC mei 2009 Arabisch
Vlag van Nederland Nederland Wipeout Dennis Weening, Klaas van der Eerden, Wytske Kenemans & (Lynn Pelgroms) RTL 5 15 februari 2009 Nederlands
Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland
Vlag van Noorwegen Noorwegen Wipeout Anders Hoff, Øyvind Rafto & Synnøve Skarbø TVNorge 2 maart 2009 Noors
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Vlag van Portugal Portugal Sociedade Independente de Comunicação Portugees
Vlag van Spanje Spanje ¡Guaypaut! Carmen Alcayde Telecinco 24 december 2008 Spaans
Vlag van Turkije Turkije Wipeout/Wipeout 2 Asuman Krause Show TV 30 januari 2009 Turks
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Total Wipeout Richard Hammond BBC One 3 januari 2009 Engels
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten Wipeout John Anderson, John Henson, Jill Wagner American Broadcasting Company 24 juni 2008 Engels
Vlag van Zweden Zweden Wipeout Sofia Wistam Kanal 5 Mei 2009 Zweeds
Vlag van Zwitserland Zwitserland Mei 2009

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Wipeoutbaan staat in Argentinië. De landen komen naar Buenos Aires om daar hun versie van het programma op te nemen. De Amerikaanse versie wordt in Californië (Sable Ranch in Canyon Country, Santa Clarita) opgenomen.