Zoeloekoninkrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wene wa Zulu
 Mthethwa 1816–1887 Natal (kolonie) 
Kaart
ca. 1890
ca. 1890
Algemene gegevens
Hoofdstad Ulundi
Oppervlakte 29.785 km² (in 1828)
Bevolking 250.000 (in 1828)
Talen Zoeloe
Religie(s) Traditionele godsdiensten
Regering
Regeringsvorm Koninkrijk

Het Zoeloekoninkrijk, ook wel Zoeloeland genoemd, was een koninkrijk van de Zoeloes in het zuiden van Afrika dat een groot gedeelte van het tegenwoordige KwaZoeloe-Natal domineerde. Het koninkrijk ontstond in 1816 uit de Mthethwa-Confederatie. In de 1879 verloor het land in de Zoeloe-oorlog van de Britten en in 1887 werd het koninkrijk door de Britten geannexeerd. In 1897 maakten zij het gebied een onderdeel van de kolonie Natal.

Geschiedenis[bewerken]

Het Zoeloekoninkrijk werd gesticht door Shaka, die met zijn innovatieve militaire tactieken veel gebied wist te winnen. Hij werd opgevolgd door zijn moordenaar, Dingane, die in conflict kwam met de Nederlandstalige emigranten uit de Kaapkolonie (de Voortrekkers) die de Republiek Natalia stichtten. Voortrekkerleider Piet Retief werd door Dingane vermoord en vele andere migranten zouden volgen bij de heuvel Bloukrans, waarna de Voortrekkers onder de nieuwe leider Andries Pretorius terugsloegen bij de beslissende Slag bij Bloedrivier.

Hierna steunden de Voortrekkers een opstand van Mpande, waarbij Dingane werd vermoord en Mpande tot nieuwe Zoeloekoning werd uitgeroepen. Mpande stond op goede voet met de Voortrekkers die met het stichtten van verscheidene Boerenrepublieken veel land van de Zoeloes innamen, nadat Natalia door de Britten was ingenomen.

Na een heerschappij van 32 jaar stierf Mpande en werd hij opgevolgd door zijn zoon Cetshwayo. Grensconflicten met het Britse Rijk leidden tot de Zoeloe-oorlog waar het Zoeloekoninkrijk ondanks de vernietigende overwinning bij Isandlwana uiteindelijk verslagen werden bij Rorke's Drift. Het Zoeloekoninkrijk werd een protectoraat van het Britse Rijk en werd door de kolonie Natal geannexeerd in 1897.

Zie ook[bewerken]