Zuid (Israël)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuid
מחוז הדרום
District in Israël Vlag van Israël
Israel south dist.png
Algemeen
Oppervlakte 14.231 km²
Inwoners 1.038.100 (73 inw/km²)
Portaal  Portaalicoon   Israël

Het district Zuid (Hebreeuws: מחוז הדרום, Mekhoz haDarom) is een van de zes districten waarin Israël is verdeeld. De hoofdstad is Beër Sjeva.

Het district Zuid omvat de woestijn de Negev. Het is daardoor het meest droge en warme district van Israël en tevens het dunbevolkste. Het district heeft 1.038.100 inwoners.[1] De grootste steden zijn Ashdod en Beër Sjeva. In het uiterste zuiden ligt de badplaats Eilat.

Van de bevolking als geheel is 77,9% jood, 15% moslim en 0,5% christen. Van de resterende 6,6% is het geloof niet geregistreerd. Naar etniciteit maken Arabieren 14% van de bevolking uit, van wie het grootste deel moslim, en een kleine minderheid christen (in dit deel van Israël wonen nagenoeg geen druzen). De overige 86% bestaat voornamelijk uit Joden, met daarnaast niet-Arabische christenen en personen van wie het geloof niet is geregistreerd. [2]

Diverse plaatsen, vooral Sderot, hebben te lijden onder raketbeschietingen die vanuit de naastgelegen Gazastrook door militante Palestijnen worden uitgevoerd.

Steden[bewerken]

Gemeenten[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties