Judea en Samaria (district)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Judea en Samaria
אֵזוֹר יְהוּדָה וְשׁוֹמְרוֹן
يهودا والسامرة
District in Israël Vlag van Israël
Israel judea and samaria dist.png
Algemeen
Oppervlakte 5878 km²
Inwoners (2011) ca. 350.000 kolonisten[1]
Portaal  Portaalicoon   Israël

Het district Judea en Samaria (Hebreeuws: אֵזוֹר יְהוּדָה וְשׁוֹמְרוֹן, Ezor Yehuda VeShomron; Arabisch: يهودا والسامرة, Yahuda was-Sāmerah) is een informeel district van Israël en omvat de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Tijdens de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 werd de Westelijke Jordaanoever op Jordanië veroverd. In de loop der tijd vestigden steeds meer Joodse Israëli's zich in dit gebied. Om de nederzettingen bestuurlijk in te kaderen, werd het district Judea en Samaria gevormd (de Westelijke Jordaanoever bestaat uit deze twee gebieden). De bouw van dergelijke nederzettingen is door de VN-Veiligheidsraad in resolutie 446 van maart 1979 illegaal verklaard.[2] Sinds de Oslo-akkoorden van 1993 kan enige formalisering van het district Judea en Samaria bovendien worden opgevat als de schending van de territoriale integriteit van de (toekomstige) staat Palestina.

Dit district valt formeel gesproken buiten de Israëlische districtenstructuur en kent geen hoofdplaats, hoewel in januari 2010 premier Benjamin Netanyahu samen met vooraanstaande personen uit zijn regeringscoalitie Ariël verklaarde tot de "hoofdstad van Samaria", en een integraal onderdeel van Israël.[3] De wettige geldigheid van deze verklaring is echter onduidelijk; het kan ook om loutere symboolpolitiek gaan.

Lijst van nederzettingen[bewerken]

In Judea en Samaria liggen vier steden (stadsraden), verder zijn er nog lokale raden en regionale raden.

Stadsraden Lokale raden Regionale raden
Bronnen, noten en/of referenties
  1. המתנחלים 2012. מועצת יש"ע
  2. Resolutie 446
  3. Lazaroff, Tovah. "PM: Ariel is the 'capital of Samaria'", The Jerusalem Post, 2010-01-29. Geraadpleegd op 16 oktober 2010.