Ancilla van de Leest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ancilla Tilia)
Ga naar: navigatie, zoeken
Ancilla Tilia van de Leest
van de Leest (2008)
van de Leest (2008)
Geboren Rotterdam, 21 juli 1985
Land Nederland
Jaren actief 2004-heden
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Mode

Ancilla Tilia van de Leest[1][2] (Rotterdam, 21 juli 1985), geboren als Linde van de Leest[3][4] (een naam die zij officieel heeft laten veranderen), is een Nederlands politica, ex-(fetisj)model, producer, presentatrice en activiste.

Biografie[bewerken]

Nadat ze haar eerste levensjaren doorbracht in Rotterdam, woonde ze van 1991 tot 1996 in Antwerpen. Daarna keerde ze terug naar haar geboortestad. Ze verhuisde in 2004 naar Amsterdam en in 2014 naar Berlijn, op zoek naar de inspiratie van het succes van de Duitse Piratenpartij. [5] In 2011 veranderde ze haar naam in Ancilla Tilia van de Leest, nadat haar geboortenaam Linde van de Leest in de Playboy was gepubliceerd.[3] Ze gebruikte sindsdien vooral haar twee voornamen, Ancilla Tilia. Sinds de bekendmaking van haar lijsttrekkerschap voor de Piratenpartij in de Tweede Kamerverkiezingen 2017 gaat zij door het leven als Ancilla van de Leest, ten teken van een nieuwe start.[2]

Carrière als model[bewerken]

Van de Leest zat in Rotterdam op het gymnasium en werkte als serveerster toen ze door een fotografe werd ontdekt. Ze stopte met school en op haar achttiende verscheen ze onder haar geboortenaam als Playmate in het mannenblad Playboy, editie mei 2004.[4] Vervolgens vertrok ze naar Los Angeles om met verschillende fotografen en modellen samen te werken. In juni 2009 verscheen Van de Leest op de omslag van de Nederlandse Playboy, met een fotoserie door fotograaf en videoclipregisseur Carli Hermès. Van de Leest poseerde in 2010 tot drie keer toe voor de Amerikaanse Playboy Special Editions. In september 2012 stond zij nogmaals op de omslag van de Nederlandse Playboy. Ze stond ook tweemaal op de omslag van het Nederlandse tijdschrift FHM. Daarnaast sierde zij het voorblad van onder meer dagblad Sp!ts, Rotterdams Dagblad, Panorama, Aktueel en Viva. In 2012 beëindigde Van de Leest haar carrière als model[6].

Aanhalingsteken openen Het is niet zo dat ik me nu wil distantiëren van mijn tijd als model, maar het is voor mij wel iets van vroeger. Mijn interesses zijn sindsdien verschoven, ik heb veel geleerd, boeken gelezen en nieuwe vrienden gemaakt. Als ik naar foto's van toen kijk, denk ik: dat ben ik wel, maar er is inmiddels zoveel meer bijgekomen.
— Ancilla van de Leest[7]
Aanhalingsteken sluiten

Van de Leest had een voorkeur voor erotische fetisj-fotografie, voornamelijk voor latex kleding, korsetten, hoge hakken en kousen[8][9]. Als fetisjmodel verscheen ze op de omslag van onder meer Bizarre (Verenigd Koninkrijk), Marquis (Duitsland) en The Picture (Australië).

De BDSM pornofilm Gehorche ! uit het begin van haar carrière[10][11] was in 2013 onderdeel van een rechtszaak die Van de Leest tegen de website bekendnaakt.net had aangespannen[12]. Omdat de website de film zonder haar toestemming aanbood was Van de Leest van mening dat hier in strijd met het portretrecht en auteursrecht gehandeld werd[13]. De rechtbank stelde haar hierover in het gelijk, met als gevolg dat bekendnaakt.net een schadevergoeding van €100.000,- moest betalen. De website is hiertegen in hoger beroep gegaan.

Presenteren, acteren, schrijven[bewerken]

In 2007 stapte Van de Leest in de Quote Challenge Rally.[14]. Hieruit kwam een samenwerking met Jort Kelder en rapper Lange Frans voort voor de productie van een videoclip[15].

Van de Leest volgde de halfjaaropleiding 'Acteren voor de camera' bij Theaterschool de Trap in Amsterdam. Ze werd presentratrice van onder meer het programma 'Feesten met Ancilla' op het weblog Flabber.nl. Ze deed presenteer- en acteerwerk voor onder meer Opel, Axe / Hyves promotie, Honda,[16] Holland Poker, Pownews, Beat de Mol, Twestival editie 2008 en 2009 en 'De meisjes van Thijs'[17]. De Radboud Universiteit was ‘not amused’ toen in 2010 bleek dat de afdeling voorlichting Van de Leest had ingehuurd voor enkele promotiefilmpjes. Na een zekere hoeveelheid negatieve reacties en de afkeuring van de studentenraad werd besloten toch maar niet met haar in zee te gaan.[18]

Van de Leest verscheen in november 2013 in de eerste aflevering van de Nederlandse comedyserie Popoz op Comedy Central. Ze speelt hierin lijkschouwer Leo, die in de fantasie van hoofdpersonages Ivo en Randy haar kleding uittrekt, maar ondertussen in werkelijkheid serieus haar werk doet. In diezelfde rol keert ze in meerdere afleveringen terug, soms wederom inclusief een door Ivo en Randy gefantaseerde erotische scène (bijvoorbeeld in aflevering 5), andere keren blijft die uit (bijvoorbeeld in aflevering 2 en 4).

Van 2007 tot 2009 verscheen Van de Leest meermaals als sidekick in Giel Beelens radioprogramma Nachtegiel, dat ook op televisiezender Nederland 3 werd uitgezonden. Ook werd ze gesponsord pokeraar voor Unibet Poker. Van de Leest schreef van 2008 tot 2010 voor het tijdschrift FHM de rubriek 'Vraag het Ancilla', wat uiteindelijk een paginalange column werd die tot 2010 maandelijks verscheen. In 2011 schreef zij voor het boek 'Aan mijn jongere ik' een openhartige brief aan zichzelf.[19] In 2013 was ze winnaar van BNN's Nationale Reistest onder de Bekende Nederlanders.

Van de Leest reist regelmatig rond voor shows en fotosessies.

Ancilla van de Leest was kandidaat in Expeditie Robinson 2014. Zij werd er echter in de tweede aflevering als eerste uitgestemd. Eind 2015 deed ze mee aan De Slimste Mens.

Goede doelen[bewerken]

Sinds Van de Leest de verkiezing 'Meest Sexy Vegetariër van 2008' won[20], zet zij zich actief in voor de Stichting Wakker Dier, die opkomt voor rechten van dieren in de vee-industrie. Van de Leest zet zich daarnaast in voor privacyrechten en was tussen 2012 en 2013 actief voor de Stichting Bits of Freedom, waar zij onder andere filmavonden organiseerde, een samenwerking opzette met het magazine Bright en een internet workshop voor Tweede Kamerleden verzorgde.[21][22][23] Sindsdien schrijft zij nog regelmatig opiniestukken met betrekking tot privacy en databescherming op Joop.nl en het Financieel Dagblad[24][25][26] In 2014 was zij ook het boegbeeld voor een gerechtelijke actie gericht tegen het verhandelen van persoonsgegevens door ABN AMRO[27].

Piratenpartij[bewerken]

Gemeenteraadsverkiezingen[bewerken]

Ancilla van de Leest stond namens de Piratenpartij op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van Amsterdam in 2014, waar zij met 1905 stemmen op één na de meeste stemmen behaalde[1]. In de Bestuurscommissie Amsterdam-West werd mede daardoor 3,6% van de stemmen behaald waardoor de Piratenpartij één zetel wist te bemachtigen. Zij voerde daarbij een campagne die voornamelijk gericht was tegen cameratoezicht en excessieve datacollectie[28]. In de aanloop naar haar kandidaatschap was zij al woordvoerster waarbij zij het contact met de media voerde, in viral videos aanwezig was en media stunts uithaalde om de Piratenpartij op de kaart te zetten.

Tweede Kamerverkiezingen[bewerken]

Op 26 juni 2016 is Van de Leest gekozen als lijsttrekker van de Piratenpartij[29][2] voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017.

Aanhalingsteken openen Ik ben heel trots op het vertrouwen dat ik met deze uitverkiezing heb gekregen van de leden. De maatschappelijke veranderingen waar de Piratenpartij zich al 10 jaar mee bezig houdt, zijn nu opeens zeer urgent geworden. Zelfs in Den Haag. Het is nu aan mij om een brede beweging een gezicht te geven. We gaan met alle Piraten samen zorgen dat burgerrechten ook gewaarborgd blijven in de digitale samenleving.
— Ancilla van de Leest[2]
Aanhalingsteken sluiten

Hieraan voorafgaand nam zij deel aan de Pirates on Tour tocht door Nederland, waarbij verschillende kandidaat-lijsttrekkers door heel Nederland reisden om met elkaar in debat te gaan, waarbij bezoekers zelf onderwerpen mochten aandragen[30]. De intentie is om bij de Tweede Kamerverkiezingen 3 tot 4 zetels te behalen [31].

Externe links[bewerken]