Naar inhoud springen

Archytas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door AGL (overleg | bijdragen) op 21 mrt 2020 om 18:06.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Voor het geslacht van vliegen (Brachycera), zie Archytas (geslacht).
Archytas

Archytas (Oudgrieks: Ἀρχύτας) (428 v.Chr.347 v.Chr.) was een filosoof, mathematicus, astronoom, staatsman, strateeg en bevelhebber uit de Griekse oudheid.

Archytas werd geboren in Tarentum, Magna Graecia (huidig Zuid-Italië) en was de zoon van Mnesagoras van Histiaeus. Hij studeerde een tijd onder Philolaus en was een leraar in de mathematica voor Eudoxus van Cnidus. Hij was een wetenschapper van de school van Pythagoras en beroemd om zijn goede vriendschap met Plato. Menaechmus was een student van hem en van Eudoxus.

Soms wordt hij gezien als de stichter van de wiskundige mechanica.

Er wordt tevens beweerd dat hij het eerste kunstmatige, zelfstandig aangedreven vliegtuig heeft ontworpen en gebouwd, een model in de vorm van een vogel met een soort straalaandrijving op basis van stoom. Naar verluidt heeft deze machine daadwerkelijk 200 meter gevlogen. De machine, door de uitvinder De Duif genaamd, kon ook opgehangen worden aan een draad of spil voor de vlucht.

Volgens Eutocius loste Archytas het probleem van de kubusverdubbeling op zijn manier op met een geometrische constructie. Hippocrates van Chios had dit probleem eerder al gereduceerd tot het vinden van de gemiddelde rechtevenredigheid. Archytas' theorie van proportionaliteit wordt behandeld in boek VIII van Euclides' Elementen.

De Archytasboog, die gebruikt wordt in zijn oplossing van het kubusverdubbelingsprobleem, is naar hem vernoemd.

Archytas verdronk in de Adriatische Zee; zijn lichaam lag onbegraven op de kust totdat een zeeman een handvol zand op hem wierp, anders zou hij honderden jaren aan deze zijde van de Styx rondgedoold hebben. Zo belangrijk is een beetje stof, munera pulveris zoals Horatius het noemt.

De Archytaskrater op de maan is naar hem vernoemd.