Alcmaeon van Croton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alcmaeon van Croton

Alcmaeon van Croton (Oudgrieks: Ἀλκμαίων, Alkmaíôn) (circa 500 v.Chr.) was een Griekse filosoof en medisch theoreticus en was een leerling van Pythagoras. Naast geneeskunde en filosofie was hij ook geïnteresseerd in astrologie en meteorologie.

Citaat[bewerken]

Het geschreven werk van Alcmaeon is alleen in de vorm van citaten bij latere schrijvers bewaard gebleven, zoals bij Plato en Hippocrates:

Is het ons bloed, waarmee we denken, of de lucht, of het vuur? Of is het geen van deze zaken, maar veeleer de hersenen, die de mogelijkheid van het horen, het zien en het ruiken verlenen? En daaruit ontstaan dan het denken en de mening, en uit denken en mening .. het weten .. Zo lang als de hersenen niet gekwetst zijn, zo lang heeft ook de mens zijn verstand .. Daaruit bevestig ik, dat het onze hersenen zijn, die het verstand laten spreken.[1]

Rol van hersenen[bewerken]

Hieruit blijkt dat hij in zijn werk veel aandacht had voor de zintuigen en vooral de hersenen ziet hij – als eerste – als van centraal belang. De hersenen zijn essentieel voor het denken en dit denken onderscheidt ons van de dieren. Ook de zintuigen zijn echter van belang. Deze bevatten volgens hem vuur. Door dit aanwezige vuur verschijnen er sterretjes als je op de ogen slaat, maar ook omdat er daarnaast water in de ogen zit. Deze verwijzing naar het vuur en de andere elementen zijn beïnvloed door de theorie van tegenstellingen van Heraclitus. In deze theorie wees Heraclitus op het belang van isonomie in het menselijk lichaam. Ook bij Alcmaeon wordt er gewezen op het belang van evenwicht in het menselijke lichaam. Gezondheid zou bestaan uit een evenwicht tussen tegengestelde elementen in het lichaam en ziekte werd toegeschreven aan een ongelijke verdeling van krachten over het lichaam. Ook wees hij reeds op de belangrijke rol van externe factoren zoals het klimaat en voedsel op de gezondheid.

Pionier[bewerken]

Daarnaast was hij een pionier op vlak van ontleding en was vermoedelijk de ontdekker van de Buis van Eustachius. Ook stelde Alcmaeon dat de slagaders lucht vervoerden en dat de hersenen een belangrijke rol hadden voor het bewustzijn.

Externe links[bewerken]

  • "Alcmaeon: 'Physikos' or Physician?", J. Mansfield in Kephalaion: Studies in Greek Philosophy and its Continuation Offered to Professor C. J. de Vogel, (Assen, 1975)
  • A History of Greek Philosophy, Vol. I: The Earlier Presocratics and the Pythagoreans, W. K. C. Guthrie, (Cambridge, 1962)
  • "The Origin of Experimental Medicine in the School of Alcmaeon from Kroton and the Diffusion of His Philosophy within the Mediterranean Area", A. Foca, Skepsis 13-14: 242-253 (2002).
  • "Alcmeon's and Hippocrates's Concept of Aetia", D. Z. Andriopoulos in Greek Studies in the Philosophy and History of Science, Pantelis Nicolacopoulos (ed), (Kluwer : Dordrecht, 1990)
  • Alcmaeon of Croton artikel in 'the Stanford Encyclopedia of Philosophy'.

Referenties[bewerken]

  1. Dit citaat is een vertaling van een citaat op de pagina over Alcmaeon op de Duitse wikipedia.