Battir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Betar (grottencomplex))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Battir
بتير
Plaats in Palestina Vlag van Palestina
Battir (Palestina (staat))
Battir
Situering
Gouvernement Bethlehem
Coördinaten 31° 43′ NB, 35° 8′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7.419 Dunam of 7,4 km²
Inwoners (2007) 3.967[1]
Hoogte 760 m
Burgemeester Akram Bader
Foto's
Battir
Battir
Portaal  Portaalicoon   Azië

Battir (Arabisch: بتير , ook geschreven als Bateer) is een Palestijnse plaats op de Westelijke Jordaanoever in de staat Palestina. Het valt onder de administratieve controle van het gouvernement Bethlehem.

Battir ligt 6,4 km ten westen van Beit Jala en Bethlehem, 7 km ten zuidwesten van Jeruzalem. De plaats Al-Walaja ligt ten noorden ervan, Husan in het zuiden en Al Khadr ten zuidoosten ervan. In het noorden en westen loopt de Groene Lijn, de wapenstilstandsgrens van 1949 tussen de Israëlische en de Jordaanse troepen. In 2007 woonden er volgens het Palestijns Centraal Bureau voor de Statistiek (PCBS) 3967 personen in 798 huishoudens in 981 huizen[2]

Geschiedenis[bewerken]

Battir is bekend om zijn 4000 jaar oude stenen terrassen en irrigatiesysteem. Dit wordt nog steeds door de inwoners gebruikt voor hun gewassen en is in juni 2014 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO als "Palestina, land van olijfbomen en wijngaarden, cultuurlandschap van zuidelijk Jeruzalem, Battir". Dit landschap is na de "Geboortekerk en de Pelgrimsroute in Bethlehem" het tweede Palestijns culturele erfgoed dat ingeschreven is in de Werelderfgoedlijst.[3] Op de huidige plaats van Battir lag het oude fort van Betar (Arabisch: Khirbet al-Yahud) met zijn grottenstelsel, dat het laatste bolwerk was van de Bar Kochba-opstand. De belegering door de Romeinse legioenen Legio VI Ferrata en Legio X Fretensis onder leiding van Sextus Iulius Severus duurde meer dan drie jaar en eindigde in 135 in een Romeinse overwinning.

In 1596 stond Battir geregistreerd in de Ottomaanse registers als een dorp in de Nahiya of Quds. De bevolking bestond toen uit 24 moslimhuishoudens en twee alleenstaanden. In 1883 werd Battir beschreven als een middelgroot dorp op een steile helling van een diep dal[4].

In de 19e eeuw werd het eerste archeologische onderzoek gedaan naar de overblijfselen van het oude fort van Betar. Er werden Romeinse inscripties en overblijfselen van een Romeinse weg gevonden. In het begin van de 20e eeuw werden ook restanten van twee Romeinse legerkampen ten zuiden van het fort gevonden. Na de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 liep de Groene Lijn over het terrein van de fortificaties. De archeologische site raakte zwaar beschadigd door de aanleg van loopgraven aan de Jordaanse kant van de grens, door het planten van het bos aan de Israëlische kant van de grens en door de uitbreiding van het dorp Battir. In 1984 zijn wederom opgravingen gedaan in het terrein, waarbij delen van het fort zijn blootgelegd en restanten van de Romeinse belegering werden gevonden.[5]

Israëlische nederzettingen[bewerken]

Israëlische Westoeverbarrière en de Groene Lijn, Bethlehem en omgeving, 2011
Battir's oude terrassen, 1893

Het terassenlandschap wordt bedreigd door de vestiging van omstreden Israëlische nederzettingen rondom Battir, en de plannen van Israël om de Westoeverbarrière er dwars doorheen te bouwen waardoor de boeren afgescheiden worden van hun eeuwenlang gecultiveerde landerijen en er schade aan het land zal worden toegebracht[6]. Twee Israëlische zogenaamde 'bypass roads' (no.375 en no.436) van 0,5 km lengte zijn reeds op dit grondgebied aangelegd, die ontoegankelijk zijn voor de Palestijnse inwoners en het gebied verdelen.


Externe link[bewerken]