Bronkhorst (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bronkhorst
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Bronkhorst (plaats) (Gelderland (hoofdbetekenis))
Bronkhorst (plaats)
Situering
Provincie Gelderland
Gemeente Bronckhorst
Coördinaten 52° 5′ NB, 6° 11′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2010) 157
Detailkaart
Locatie in de gemeente Bronckhorst
Locatie in de gemeente Bronckhorst
Foto's
Polygoonjournaal uit 1964.
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Bronkhorst is een stadje gelegen aan de IJssel in de gemeente Bronckhorst in de Nederlandse provincie Gelderland. De in 2005 gevormde uitgestrekte Achterhoekse fusiegemeente heeft de naam aangenomen van dit stadje, dat slechts 157 inwoners telt.

Geschiedenis[bewerken]

Heren van Bronckhorst[bewerken]

Het stadje is ontstaan als boerennederzetting bij het voormalige kasteel Bronkhorst, het stamslot van de Heren van Bronckhorst die in de middeleeuwen vooraanstaande edellieden waren. Van het kasteel is alleen de heuvel bewaard en zijn enkele kleine restanten te zien. Door een brand in 1633 zijn alle middeleeuwse huizen verwoest; Bronkhorst heeft daarentegen enkele goed gerestaureerde stadsboerderijen. De Hervormde kerk is na de brand hersteld.

Stad[bewerken]

Het plaatsje, dat nooit meer dan een gering aantal huizen en inwoners heeft geteld, kreeg in 1482 stadsrechten. Het profileert zich toeristisch als kleinste stad van Nederland, hoewel Staverden (gem. Ermelo), Eembrugge (gem. Baarn), Sint Anna ter Muiden (voormalige Hanzestad, nu gemeente Sluis) en Burghorn alle langer stadsrechten hebben en minder inwoners tellen.

Monumenten[bewerken]

Een deel van Bronkhorst is aangewezen als rijksbeschermd gezicht. De plaats telt 38 rijksmonumenten waaronder een joodse begraafplaats. Zie ook de Lijst van gemeentelijke monumenten in Bronkhorst.

Trivia[bewerken]

  • Jaarlijks vindt in Bronkhorst in december het festival 'Dickens in Bronkhorst' plaats.[1]
  • In een voormalige stadsboerderij was van 1988 tot 2017 een Dickens Museum annex rariteitenwinkel en theaterzaaltje gevestigd. Sinds juni 2017 is dit museum echter gesloten door pensionering van de eigenaar en het pand verkocht. De inboedel is eind 2017 overgebracht naar Het Land van Jan Klaassen, waarvan het museum nu een onderdeel is.

Verkeer en vervoer[bewerken]

  • Vanuit Brummen kan men Bronkhorst bereiken door middel van een pont over de IJssel. Deze overtocht kan ook met de auto gemaakt worden.
  • Het Trekvogelpad, LAW2, loopt langs Bronkhorst, evenals het Graafschappad.

Fotogalerij[bewerken]

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)