Circuit Paul Ricard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paul Ricard
Circuit Paul Ricard.png
Locatie Vlag van Frankrijk Le Castellet
Tijdzone GMT +1
Geopend 1970
Evenementen Le Mans Series
Formule 1 (1971-1990)
Lengte 5.809 km
Bochten 10
Portaal  Portaalicoon   Autosport

Circuit Paul Ricard (ook wel: Le Castellet) is het voormalige Formule 1-circuit van Frankrijk, gelegen op een winderige hoogvlakte bij Le Castellet, niet ver van Marseille. De Grand Prix Formule 1 werd er voor het laatst georganiseerd in 1990. Het zeer snelle parcours leent zich niet voor spannende wiel-aan-wielgevechten en werd daarom van de Grand Prixlijst afgevoerd. Sindsdien werd de Formule 1-wedstrijd verreden op het circuit van Magny-Cours, Nevers, tot ook deze manche werd afgeschaft in 2008. Daarna zijn er tot nu toe geen Franse Grand Prix meer gereden.

Het circuit is eigendom van Formule 1-baas Bernie Ecclestone, die er de afgelopen jaren flink in heeft geïnvesteerd, met name wat betreft veiligheid en faciliteiten ter plaatse. Tegenwoordig wordt het door onder andere de Formule 1 regelmatig gebruikt als testcircuit. Het circuit draagt dan ook de naam Paul Ricard HTTT (Hi Tech Test Track).

In 1986 verongelukte Elio De Angelis er tijdens testritten. Door het lange rechte stuk in het circuit, de Mistral, is het ook een ideale plaats voor het testen van prototypes zoals die te zien zijn in de 24 uur van Le Mans.

In 2006 werd de vijfde manche van het FIA GT-kampioenschap gehouden op Paul Ricard.

Eén van de belangrijkste duurwedstrijden voor motorfietsen, de Bol d'Or werd vroeger verreden op Paul Ricard.

Externe link[bewerken]