Crosby (Man)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Crosby
Plaats in Man Vlag van Man
Crosby (Isle of Man)
Crosby
Coördinaten 54° 11′ NB, 4° 34′ WL
Algemeen
Inwoners 900
Detailkaart
In de Snaefell Mountain Course ligt Crosby in de buurt van de Higlander
In de Snaefell Mountain Course ligt Crosby in de buurt van de Higlander
Foto's
De voormalige parochiekerk van Marown, St Runius
De voormalige parochiekerk van Marown, St Runius
Cricketwedstrijd op de Memorial Playing Fields

Crosby is een klein dorp 6 km ten westen van Douglas op het eiland Man. In oktober 2008 had het een bevolking van ca. 900 mensen. De rivier Dhoo stroomt door het dorp. Crosby ligt langs de A1 Douglas – Peel in het centrum van de civil parish Marown.

Dorp[bewerken | brontekst bewerken]

De oude kerk van St. Runius was tot de bouw van een nieuwe kerk in 1859 de parochiekerk van de parochie Marown en staat in Crosby. Een deel van deze kerk dateert uit de twaalfde eeuw. Ze werd in 1754 uitgebreid. Toen de nieuwe kerk was gebouwd werd de St. Runius kerk gebruikt als rouwkapel en een deel aan de oostkant werd afgebroken. In de jaren vijftig werd de kerk gerestaureerd in op 9 augustus 1959 werd ze heropend. Er worden weer regelmatig kerkdiensten gehouden. Dicht bij de St. Runius kerk staat ook het "Marown Language Centre", waar vreemde talen worden onderwezen. Vroeger had het dorp ook een eigen treinstation, "Crosby railway station", dat op 1 juli 1873 werd geopend en op 7 september 1968 werd gesloten toen de Isle of Man Railway lijn van Douglas naar Peel werd opgeheven. Deze spoorlijn vormt tegenwoordig de "Heritage Trail", een pad dat het oude spoortraject volgt. Het station werd afgebroken, maar het seinwachtershuis werd een schuilplaats voor wandelaars op de Heritage Trail.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

Marown F.C. is de plaatselijke voetbalclub die uitkomt in de Isle of Man Football League. Het voetbalveld is de Memorial Playing Fields in Crosby.

Cricket[bewerken | brontekst bewerken]

Crosby heeft ook een Cricketclub die op de Memorial Playing Fields speelt. Deze club werd opgericht in 1946 en is lid van de Isle of Man Cricket Association

Isle of Man TT[bewerken | brontekst bewerken]

Als de coureurs Crosby left (rechts onder) goed doorkomen kunnen ze in het dorp zelf veel snelheid maken

Crosby ligt ook langs de Snaefell Mountain Course, het stratencircuit dat gebruikt wordt voor de Isle of Man TT en de Manx Grand Prix, tussen de markante punten Glen Vine en The Highlander. Crosby maakte ook al deel uit van de Highroads Course en de Four Inch Course, waarop tussen 1904 en 1922 de Gordon Bennett Trial en de Tourist Trophy voor auto's werden verreden. Een markant punt voor de races is het kruispunt van de A1 Douglas-Peel (Crosby Terrace) met Eyreton Road en Old Church Road, die wordt aangeduid als Crosby Cross-Roads.

Circuitverloop[bewerken | brontekst bewerken]

Crosby Left (Vicarage Corner)[bewerken | brontekst bewerken]

De coureurs gaan in Glen Vine al rechts rijden om de snelle linker bocht Crosby Left bij het binnenkomen van Crosby goed aan te snijden. Ze nemen daarbij een aantal putdeksels voor lief. In de beginjaren heette de bocht nog "Vicarage (pastorie) Corner". Toen reed men hier op de slechte macadamweg nog ongeveer 100 km/h, maar tegenwoordig halen de coureurs meer dan 240 km/h. In de jaren dertig verklaarde Stanley Woods nog dat hij volgas kon rijden, maar de toenemende snelheden maakten dat moeilijker. In de jaren zeventig zei Tom Herron over Crosby Left en het al dan niet rijden in de hoogste versnelling: "Sometimes top, sometimes not. I never seem to get it right."

Crosby Cross-Roads[bewerken | brontekst bewerken]

De kruising met Old Church Road en Eyreton Road staat bekend als Crosby Cross-Roads. Hier begint de lichte helling die eindigt bij Crosby Hill.

5e Mijlpaal, Crosby Hill en Halfway House[bewerken | brontekst bewerken]

Kort nadat men de Crosby Pub is gepasseerd gaan de rijders langs de 5e Mijlpaal richting de top van Crosby Hill (vroeger Ballaglonney Hill of Halfway Hill). Hoewel de top niet erg steil is, komt soms een voorwiel los van de grond door de hoge snelheid. Na Crosby Hill wordt de weg echter begrensd door taluds en struiken en niet door stenen muren. Aan de linkerkant passeert men de herberg The Waggon & Horses, die ook Halfway House wordt genoemd (halverwege tussen Douglas en Peel).

Gebeurtenissen bij Crosby[bewerken | brontekst bewerken]