Cronk Urleigh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cronk Urleigh ligt in het westen van het eiland Man iets ten zuiden van Douglas Corner

Cronk Urleigh (Manx: Heuvel of bergkam van de slachter) is een markant punt op het eiland Man. Het ligt langs de A3 tussen de plaatsen St Johns en Kirk Michael.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de officiële en meest waarschijnlijke betekenis Heuvel van de slachter is, wordt er over de oorsprong van de naam toch gespeculeerd. De Manx-Gaelisch linguïst John Kneen (1873-1938) legt ook een verband met "Heuvel van de Arendshorst", maar verwerpt deze theorie zelf omdat het onmogelijk is dat daar ooit arenden genesteld hebben. Zowel Kneen als de Noorse linguïst en docent Keltische talen Carl Marstrander (1883 - 1965) geven aan dat deze plaats eerder Reneurling werd genoemd. Daar werd in 1422 een zitting van de Tynwald gehouden, maar dat was een uitzondering die waarschijnlijk slechts één keer is voorgekomen: "The Court of all the Tennants and Commons of Man, holden at Kirk Michaell, upon the Hill of Reneurling, before our doughtfull Lord Sir John Stanley, by the Grace of God, King of Mann and Th'isles, the Tuesday after the Feast of St. Bartholomew, in the Year of our Lord God 1422".

Isle of Man TT en Manx Grand Prix[bewerken | brontekst bewerken]

Cronk Urleigh ligt ook bij de 13e mijlpaal[1] tussen de markante punten Barregarrow en Douglas Road Corner van de Snaefell Mountain Course, waar jaarlijks de Manx Grand Prix en de Isle of Man TT worden verreden. Cronk Urleigh maakte ook deel uit van de Highroads Course en de Four Inch Course, die gebruikt werden voor de Gordon Bennett Trial en de RAC Tourist Trophy van 1904 tot 1922. Het hoorde ook bij de St John's Short Course, die voor motorraces werd gebruikt van 1907 tot 1910.

Circuitverloop[bewerken | brontekst bewerken]

Cammal Farm[bewerken | brontekst bewerken]

Cammal Farm ligt ongeveer 450 meter voorbij Barregarrow en 250 meter vóór Cronk Urleigh. De inrit van de boerderij wordt niet als officiële "marker" door de TT-organisatie gebruikt, maar wel door de marshals in sector 5 tussen Cronk-y-Voddy en de 13e mijlpaal, omdat er een marshal staat.

13th Milestone (Cronk Urleigh)[bewerken | brontekst bewerken]

De 13e Mijlpaal is een bochtenserie die ongeveer 800 meter voorbij Barregarrow ligt. Omdat Cronk Urleigh verwijst naar een heuvel in de buurt, houdt men dezelfde naam voor de 13e mijlpaal aan. De coureurs naderen de 13e mijlpaal met hoge snelheid, maar alle bochten hier zijn niet te overzien vanwege de hoge taluds en heggen aan de zijkant. Circuitkennis is hier belangrijk om een hoge snelheid te behouden. Toch moeten coureurs bij het ingaan van de eerste (rechter) bocht hun tempo beperken, om te voorkomen dat de verkanting hen te ver naar buiten drijft om de snelle linker bocht te kunnen halen. Dat laatste noemen de zijspancoureurs als een probleem voor de hele 13th Milestone, terwijl zij door hun korte veerwegen ook moeite hebben met de hobbelige weg.

Westwood Corner (Ballakinnag) en Ballalonna Bridge[bewerken | brontekst bewerken]

De derde bocht van de 13th Milestone wordt ook wel Westwood Corner of Ballakinnag (boerderij van McKenag[2]) genoemd. In deze bocht ligt een stenen brug, Ballalonna Bridge. Op de stenen brugleuning zit de herinneringsplaquette van Simon Beck, die tijdens de trainingen van 1999 bij de 33e mijlpaal verongelukte.

Gebeurtenissen bij 13e mijlpaal[bewerken | brontekst bewerken]