Ballahutchin Hill

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ballahutchin Hill ligt aan de zuidkant van de Snaefell Mountain Course. Op dit kaartje het gedeelte dat aangeduid is als Elm Bank

Ballahutchin Hill (ook wel: Elm Bank Hill) is een markant punt in de Snaefell Mountain Course, het stratencircuit waar de Isle of Man TT en de Manx Grand Prix worden verreden. Op Ballahutchin Hill passeren de coureurs de 3e mijlpaal van het huidige circuit. Ballahutchin Hill maakte ook al deel uit van de Highroads Course en de Four Inch Course, waarop tussen 1904 en 1922 de Gordon Bennett Trial en de Tourist Trophy voor auto's werden verreden.

Het ligt langs de A1 van Douglas naar Peel vlak na Union Mills en vlak voor de flauwe bocht bij Glenlough.

Races[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de coureurs tijdens de Isle of Man TT en de Manx Grand Prix is Ballahutchin Hill een volgas gedeelte, maar dat betekent ook dat de motoren er zwaar belast worden. Vooral toen tussen 1911 en 1913 de start nog op Quarterbridge Road plaatsvond waren de motoren hier nog koud en de coureurs moesten met speciale manettes de voorontsteking en de carburatie bijstellen voor de extra snelheid. Bovendien moesten ze zorgen voor extra smeerolie door een paar klappen op de handpomp te geven, waardoor ze rokend de heuvel op reden. Tegenwoordig is het vooral zaak goed uit de laatste bocht bij Union Mills te komen. Dat scheelt ongeveer 30 km/h topsnelheid op Ballahutchin Hill.

Omdat Ballahutchin Hill op het rechte stuk tussen Union Mills en Glenlough ligt, is het relatief veilig, hoewel de snelheden er erg hoog liggen. Er gebeuren relatief weinig ongelukken tijdens de wedstrijden, maar op 29 mei 2006 verongelukte de Japanse coureur Jun Maeda er tijdens de training voor de Isle of Man TT met een Honda CBR 1000 RR Fireblade. Hoewel hij al sinds 1997 deelnam aan de TT van Man, was 2005 veruit zijn beste jaar geweest: 9e in de Duke Superbike TT, 9e in de eerste Supersport TT race, zesde in de tweede Supersport TT race en zesde in de Strand Shopping Centre Senior TT.

Ballafreer[bewerken | brontekst bewerken]

restanten van de Christelijke kapel bij Ballafreer

Ballahutchin Hill eindigt bij een landgoed dat Ballafreer heet. Hier staan de restanten van een oude kapel, of in Manx-Gaelisch "Keeil". Volgens een legende stapte Saint Patrick onderweg naar deze kapel in een doorn, waarna hij de grond vervloekte. Volgens deze vloek zou de grond nooit gewassen of graan dragen.