Glentramman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In de Mountain Course ligt Glentramman in het noorden, tussen Ginger Hall en Ramsey.

Glentramman (Manx: dal van de vlier[1]) is een markant punt op het eiland Man. Het ligt langs de A3 Castletown - Ramsey in de civil parish Lezayre.

Glentramman wordt gedomineerd door de dubbele oprijlanen van "Glentramman Abbey", tegenwoordig in gebruik als hotel, en loopt tot aan de zijweg naar Garey Ford.

Isle of Man TT en Manx Grand Prix[bewerken | brontekst bewerken]

Glentramman ligt langs de Snaefell Mountain Course, het stratencircuit dat gebruikt wordt voor de Isle of Man TT en de Manx Grand Prix. Glentramman maakte ook al deel uit van de Four Inch Course die van 1908 tot 1922 werd gebruikt voor de RAC Tourist Trophy.

Circuitverloop[bewerken | brontekst bewerken]

Na Glen Duff maakt de weg een flauwe bocht naar links en daar begint de felle verkanting op de linker weghelft al. Op dit stuk hebben de coureurs daar alleen maar voordeel van, maar zodra ze het waarschuwingsbord van Glentramman passeren volgt een bocht naar rechts waar ze aan de rechterkant moeten blijven om te voorkomen dat de verkanting hen naar het trottoir drijft. Bovendien staat er in de buitenbocht een hoge muur waar dat trottoir langs loopt. Het asfalt zelf is vlakker dan bij Glen Duff, en daarom vinden sommige coureurs het prettiger om te rijden. Voor de zijspanrijders, die een beperkte veerweg hebben, blijft het zwaar, zoals Dave Molyneux beschreef: "De stoten komen via je polsen en je armen op je borst en door je hele lijf. Je hebt pijn". Het is voor de zijspannen ook moeilijker dan voor solorijders, want terwijl Molyneux twee keer terugschakelde voor de bochten vertelde solorijder Nick Jefferies over het plezier dat hij ondervond bij Glentramman, waar hij op het achterwiel in reed.

Temple Corner (Water Through Corner)[bewerken | brontekst bewerken]

De tweede bocht van Glentramman gaat naar links en werd van oudsher door de lokale bevolking Water Through Corner genoemd. De bocht is scherper dan de eerste, en bovendien is de nadering enigszins helling af. Na de dood van Jimmy Temple in 1925 noemden de coureurs het Temple Corner, maar de naam werd door de TT-organisatie nooit officieel geadopteerd en en raakte uiteindelijk in onbruik. Jimmy Temple verongelukte in deze bocht en werd uiteindelijk nog geen 150 meter van de plaats van zijn ongeluk begraven, op het kerkhof van Lezayre Church.

Het hele stuk bij Glentramman is een soort tunnel onder bomen door, en daarom is het vaak nog vochtig als de rest van het circuit na een bui al is opgedroogd. Toen Mike Hailwood in 1959 in Temple Corner viel was het ook nat, maar dat was tijdens een flinke bui waarbij de hele baan nat was.

Gebeurtenissen bij Glentramman[bewerken | brontekst bewerken]