Kerrowmoar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kerrowmoar ligt in het noordelijk deel van de Mountain Course tussen Sulby Bridge en Ramsey
Kerrowmoar ligt in het noordelijk deel van de Mountain Course tussen Sulby Bridge en Ramsey
De A3 vlak voor Kerrowmoar 1
De A3 vlak voor Kerrowmoar 1
Kerrowmoar 3
Kerrowmoar 3

Kerrowmoar of Kerromoar (Manx: The Great Quaterland) is een markant punt op het eiland Man. Een quarterland is een oude landmaat, die ook terugkomt in de termen kerroo en kerrow. Kerrowmoar ligt langs de A3 Castletown-Ramsey.

Isle of Man TT en Manx Grand Prix[bewerken | brontekst bewerken]

Kerrowmoar ligt ook tussen de 20e en de 21e mijlpaal van de Snaefell Mountain Course, het stratencircuit dat gebruikt wordt voor de Isle of Man TT en de Manx Grand Prix. Kerrowmoar maakte ook deel uit van de Four Inch Course, die gebruikt werd voor de RAC Tourist Trophy van 1905 tot 1911.

Circuitverloop[bewerken | brontekst bewerken]

Als de coureurs - met niet te veel gas - hebben opgetrokken na de bocht bij Ginger Hall gaat de weg flauw naar rechts richting de eerste bocht van Kerrowmoar, die ook wel "Kerrowmoar 1" wordt genoemd. De weg is omzoomd door struiken en een goed markant punt om te remmen en in te sturen is er niet. Ray Knight, oud coureur en schrijver van het handboek "TT Rider's Guide" schreef dat hij de telegraafpaal aan de rechterkant gebruikte. Hij was niet de enige, want deze telegraafpaal zit vol met gekleurde tape die coureurs en helpers opgeplakt hebben om hem zichtbaarder te maken. De rijders laten de rem pas los in de goot in de binnenbocht en laten de motorfiets uitlopen naar de rechterkant van de weg, waardoor ze meteen de volgende rechter bocht (Kerrowmoar 2) bijna als recht stuk kunnen nemen. Kerrowmoar 3 is een zeer snelle linker bocht, maar door de scherpe verkanting van de weg maakt de motorfiets bij het oversteken soms een wheelie. Het is belangrijk dat de motorfiets op dat moment rechtop staat, anders ontstaat er een wobble die kan uitmonden in een weave.

In het bochtige gedeelte bij Kerrowmoar werd in de winter van 1953-1954 in opdracht van de Isle of Man Highway Board de weg verbreed voor de wegraces van 1954.

Gebeurtenissen bij Kerrowmoar[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1911 werd de Mountain Course voor het eerst met motorfietsen bereden, maar de Britse merken hadden grote problemen omdat ze versnellingen en koppelingen ontbeerden. Daardoor waren Creg Willey's Hill en de flanken van de berg Snaefell een groot probleem. De Indians hadden al kettingaandrijving en versnellingen en waren daardoor oppermachtig. Jake deRosier reed de snelste ronde in de Senior TT, maar kwam niet meer door in Ramsey, waar de meeste pers verzameld was. Toen hij veel te laat daar aankwam, bleek hij bij Kerrowmoar gevallen te zijn. Hij miste een voetsteun, had een gebroken stoterstang, een gebroken gasbedieningsstang en een geschaafde kin. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar een kwartier later was hij alweer buiten. Hij finishte de race zelfs, maar werd gediskwalificeerd omdat hij gereedschap had geleend. Zijn Indian-teamgenoten Oliver Godfrey, C.B. Franklin en A.J. Moorhouse bezetten echter de eerste drie plaatsen.
  • Alan Rutherford haalde ooit twee vierde plaatsen in de Manx Grand Prix, maar in zijn debuutjaar 1952 ging het helemaal fout. Zijn Velocette raakte een trottoirband en hij vloog tegen een telegraafpaal. De Velocette was kapot maar Rutherford had niet meer dan wat schrammen. Hij trof twee marshals die hem vertelden dat ze gewed hadden over wanneer hij zou vallen, want hij reed helemaal verkeerde lijnen. Alan noemde later zijn huis "Kerromoar".
  • De zijspanrijders hebben het soms moeilijk bij Kerrowmoar. Horst Burkhardt, bakkenist van Florian Camathias, brak hier een been. Ook Howard Langham moest door marshals met een draagbaar worden afgevoerd, maar zij stelden hem wel voor wat gewicht te verliezen als hij nog eens van plan was een ongeluk bij Kerrowmoar te krijgen.
  • John Williams had veel geluk toen hij in 1970 crashte en alleen een enkel en een vinger beschadigde. Toen hij na een bocht de motorfiets de andere kant op wilde brengen schoot zijn gashandvat los, waardoor hij met één hand moest sturen en niet kon remmen. Het tekent hoe zwaar de Mountain Course is. Een (verplicht) met ijzerdraad geborgd handvat gaat alleen los als er heel veel kracht op is gezet.