Ballaskyr

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ballaskyr ligt aan de westkant van het circuit iets ten noorden van Handley's Corner

Ballaskyr is een markant punt op het eiland Man. Het ligt in de civil parish Michael langs de A3 Castletown - Ramsey. De omgeving wordt gedomineerd door de landbouwgronden van Ballamenagh en Shoughlaige-e-Caine.

Naamgeving[bewerken]

"Balla" betekent "boerderij" en de toevoeging "Skyr" zou dus moeten verwijzen naar de eigenaar van de boerderij. In het Manx-Gaelisch en de officiële stukken van het bestuur van het eiland en de sheading Michael wordt de naam op verschillende manieren geschreven. Met een "k" als Ballaskir, Balla-skeir en Ballaskeyre, maar ook met een "t" als Balystere en Balla stiere. Volgens de Noorse linguïst Carl Marstrander (1883-1965), die docent Keltische Talen aan de Universiteit van Oslo was, waren de toevoegingen met namen als "Skorri", "Skári" of "Skorr" niet waarschijnlijk en was de naam wellicht afgeleid van de Oudnoordse naam "Stýrr".

Isle of Man TT en Manx Grand Prix[bewerken]

Ballaskyr ligt ook langs de Snaefell Mountain Course, het stratencircuit dat gebruikt wordt voor de Isle of Man TT en de Manx Grand Prix. Het ligt tussen de 12e en de 13e mijlpaal, maar staat niet op de lijst van "officiële markers" die de organisatie gebruikt. Ballaskyr maakte ook deel uit van de Highroads Course en de Four Inch Course, die gebruikt werden voor de Gordon Bennett Trial en de RAC Tourist Trophy van 1904 tot 1922. Het hoorde ook bij de St John's Short Course, die voor motorraces werd gebruikt van 1907 tot 1910.

Circuitverloop[bewerken]

Als de coureurs gas geven na McGuinness's, wat al een zeer snelle linker bocht is, komen ze op het rechte stuk richting de top van Barregarrow. Op het verbindingsstuk bevindt zich slechts een knikje naar rechts, Ballaskyr. Dit is dus relatief veilig, maar wel snel. Tot twee keer toe vertelden coureurs dat ze hier een nieuw "glijrecord" hadden gevestigd. De eerste was George Robinson, die in 1948 over de weg gleed nadat hij een andere coureur had geraakt, de tweede was Manliff Barrington, die in 1952 een vastloper kreeg doordat de drijfstang van zijn Norton Manx dwars door het carter stak. Barrington bleef op zijn motor zitten tot hij na 220 meter een telegraafpaal raakte. Hij verbleef daarna drie maanden in Nobles Hospital in Douglas om te herstellen, maar hij zou nooit meer racen.

Meteen na Ballaskyr passeren de rijders Barregarrow Cross Roads met de "Bayr Garroo Methodist Church" en de kennelboerderij en camping Cronk Aashen. Wie tijdens de trainingen bij Ballaskyr stilvalt met pech kan soms een toeschouwer bereid vinden hem via de B10 en de B22 terug te brengen naar de TT Grandstand en een reservemotor.