Glen Vine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Glen Vine ligt aan de zuidkant van de Snaefell Mountain Course. Op dit kaartje bij Elm Bank
Na Ballagarey Corner gaan de coureurs in Glen Vine alleen nog rechtdoor

Glen Vine (voorheen Glen Darragh) is een klein dorp op het eiland Man. Het ligt langs de A1 DouglasPeel in de civil parish Marown.

Kerk en school[bewerken | brontekst bewerken]

De anglicaanse kerk van de parochie is de St. Runius Church in Glen Vine. In 1844 doneerde Phillip Killey, die later "Captain of the Parish" zou worden, land naast zijn landgoed langs de doorgaande weg van Glen Vine naar Crosby voor de bouw van een nieuwe kerk. De eerste steen werd gelegd in 1849. De kerk is ontworpen door Ewan Christian. Ze werd in 1859 ingewijd. In 1899 werd er een nieuwe sacristie gebouwd en in 1958 werd het dak vernieuwd.

De parochiële basisschool, Marown Primary School, werd in de jaren tachtig gebouwd. Ze werd in 2001 uitgebreid.

Races[bewerken | brontekst bewerken]

Glen Vine ligt ook langs de Snaefell Mountain Course, het stratencircuit dat gebruikt wordt voor de Isle of Man TT en de Manx Grand Prix, tussen de markante punten Ballagarey en Crosby Cross-Roads. Glen Vine maakte ook al deel uit van de Highroads Course en de Four Inch Course, waarop tussen 1904 en 1922 de Gordon Bennett Trial en de Tourist Trophy voor auto's werden verreden.

Circuitverloop[bewerken | brontekst bewerken]

Na de snelle maar gevaarlijke bocht Ballagarey Corner waar de coureurs Glen Vine binnenkomen, bestaat de rest van de weg feitelijk alleen uit een recht, licht dalend stuk met hoge snelheid. Aan het einde van het dorp gaan de coureurs naar de rechterkant van de weg, om zich voor te bereiden op het inrijden van Crosby.

4e Mijlpaal en Ballabeg[bewerken | brontekst bewerken]

In Glen Vine passeren de coureurs de 4e mijlpaal van het circuit en de kruising met Glen Darragh Road, die vroeger "Ballabeg" werd genoemd. Er zijn een aantal dorpen en gehuchten op het eiland Man met de naam "Ballabeg".