Dactylorhiza insularis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dactylorhiza insularis
Dactylorhiza insularis Orchi 014.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeënfamilie)
Onderfamilie:Orchidoideae
Geslachtengroep:Orchideae
Geslacht:Dactylorhiza (Handekenskruiden)
Soort
Dactylorhiza insularis
(Sommier ex Martelli) Landwehr (1969)
Afbeeldingen Dactylorhiza insularis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dactylorhiza insularis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Dactylorhiza insularis is een Europese orchidee uit het geslacht Dactylorhiza (handekenskruiden).

Het is een soort van het westelijke Middellandse Zeegebied, die wat lijkt op de vlierorchis (Dactylorhiza sambucina), maar fijner gebouwd is.

Etymologie en naamgeving[bewerken]

  • basioniem: Orchis insularis Sommier (1895)
  • synoniem: Orchis fasciculata Tineo (1844)

De soortaanduiding insularis is Latijn voor "een eiland (insula) betreffend," of in dit geval "eilandorchis," omdat de soort voor het eerst beschreven werd van het eiland Sardinië.

Kenmerken[bewerken]

Dactylorhiza insularis is een overblijvende, niet-winterharde geofyt. De soort is in vergelijking met de vlierorchis een slankere, tot 35 cm grote plant met vijf tot acht lichtgroene, ongevlekte, lancetvormige bladeren en een korte, ijle, soms naar één zijde gerichte, tot 7 cm hoge aar met maximaal vijftien bloemen.

De bloemen zijn klein en bleekgeel. De lip is tot 12 mm breed, tot 10 mm lang en duidelijk drielobbig. De zijlobben hiervan zijn lichtjes naar achter teruggeslagen. De middenlob is langer dan de zijlobben. De lip is in het centrum ongevlekt, voorzien van enkele rode puntjes of, minder vaak van een enkele, tweelobbige rode vlek. Het spoor is ongeveer recht, horizontaal geplaatst en half zo lang als het vruchtbeginsel.

De bloeitijd is van mei tot juni.

Habitat[bewerken]

Dactylorhiza insularis komt voor op droge, min of meer zure bodems in volle zon of lichte schaduw, zoals voedselarme graslanden, hooilanden, wegbermen en lichte bossen. Vooral in middengebergtes tot op 2000 m komt de soort voor.

Voorkomen[bewerken]

Dactylorhiza insularis is een plant van het westelijke Middellandse Zeegebied, van Portugal en Spanje tot in Italië en Sardinië. In Frankrijk is de plant zeer zeldzaam in de Corbières en op Corsica.

Taxonomie, verwante en gelijkende soorten[bewerken]

Dactylorhiza insularis behoort tot het geslacht van de handekenskruiden (Dactylorhiza), die alle sterk op elkaar gelijken. Ze kan van deze soorten onderscheiden worden door de bleekgele bloemen met de roodgevlekte bloemlip en het korte, rechte spoor. In tegenstelling tot de vlierorchis heeft Dactylorhiza insularis geen rode vorm, en is de plant in verhouding slanker, met een ijlere bloeiwijze en kleinere bloemen.

Bescherming[bewerken]

Dactylorhiza insularis is in Frankrijk beschermd op regionaal niveau.