Naar inhoud springen

Efebofilie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door De Wikischim (overleg | bijdragen) op 17 okt 2019 om 22:33. (Versie 54796893 van 77.173.14.70 (overleg) ongedaan gemaakt. Graag een goede motivatie (bij voorkeur op de OP) waarom dit weg zou moeten)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Schilderij Waterhouse, La belle dame sans merci

Efebofilie is de seksuele voorkeur voor adolescenten, grofweg van 15 tot 19 jaar oud. De term verwijst uitsluitend naar een seksuele voorkeur voor post-puberale adolescenten, niet naar eender welk niveau van seksuele aantrekking voor deze groep.

De term verscheen voor het eerst in de 19e eeuw en werd vooral gebruikt om te verwijzen naar de homoseksuele liefde van oudere mannen voor adolescente jongens. Sinds de 20e eeuw hanteren onderzoekers het begrip los van geslacht of seksuele geaardheid. Efebofilie is een van verschillende zogenaamde chronofilieën; seksuele voorkeuren voor bepaalde leeftijdscategorieën. Sommige onderzoekers onderscheiden efebofilie van pedofilie (voorkeur voor pre-puberale kinderen) en hebefilie (voorkeur voor puberende jonge adolescenten). Efebofilie is niet erkend als parafilie of psychische aandoening. De noemer blijft omstreden.

Etymologie

De term 'efebofilie' is afgeleid van de Oudgriekse woorden ἔφηβος (ephēbos), wat vertaald kan worden als 'iemand die de puberteit heeft bereikt', 'iemand die geregistreerd is als burger' (in Athene) of 'arriveren op het landgoed van de man', en φιλία (philia), wat 'liefde' betekent.

De term verscheen voor het eerst in het Frans als éphébophilie, in Tares et Poisons: Perversion et Perversité Sexuelles (1896) van Georges Saint-Paul. De Nederlandse psycholoog Frits Bernard gebruikte de Nederlandse vertaling in 1950. In 1960 verscheen werk van Bernard onder een pseudoniem in het homoblad Vriendschap; daarin wordt de term toegedicht aan Magnus Hirschfeld.

Geschiedenis

Detail van een Attische kom uit 480 v.Chr.

In sommige culturen is of was efebofilie geaccepteerd. In het oude Athene was het gebruikelijk dat volwassen mannen en adolescente jongens seksuele handelingen met elkaar verrichtten; dit stond bekend als pederastie.

Efebofilie kwam voor in het oude Griekenland. Plato beschreef deze praktijken in zijn werk Symposion. Het betrof veelal contacten tussen een man en een opgroeiende jongen (de leeftijd van de jongen was meestal tussen 12 en 18). De contacten tussen de volwassen man en de jongen werden wel op Grieks aardewerk (bijvoorbeeld in drinkschalen) afgebeeld. Ook in het Romeinse Rijk was pedofilie, zij het uitsluitend in de omgang met slaven, een algemeen aanvaarde praktijk. Het geliefde slavenkind of schandknaapje waarmee vrije mannen toen seksuele betrekkingen hadden, werd een delicium-kind genoemd.[1]

De seksuele moraal lag toentertijd duidelijk anders dan nu.[bron?] Waar tegenwoordig het machtsverschil tussen volwassene en kind als een belangrijk argument tegen de pedofilie geldt, lag dit toen anders. Het was voor het opgroeien van een jongeling nuttig om een intensief contact met een oudere te hebben, die voor hem ook als een soort beschermheer optrad, en de jongeling hielp bij zijn verdere carrière. Men koesterde voor zo'n schandknaapje niet alleen seksuele, maar vaak ook liefdevolle, vaderlijke gevoelens. Bovendien was in het Oude Rome de notie privacy totaal onbekend. Kinderen sliepen in de slavenvertrekken bij hun voedster of opvoeder en werden in deze transparante omgeving dus al op erg vroege leeftijd geconfronteerd met seks en lichamelijke intimiteit.

Een ander bekend voorbeeld uit het verleden dat vaak wordt aangehaald, is de seksuele relatie van de 54-jarige Mohammed, islamitisch profeet met de wellicht negenjarige Aïsja, als een van zijn echtgenoten. De strikte definitie dat er seksuele handelingen worden verricht vóór de geslachtsrijpheid maakt dat dit huwelijk niet pedofiel is; alle bronnen maken melding dat dit huwelijk pas geconsummeerd werd na de menarche van Aïsja. Reden voor het huwelijk was dat Mohammed de banden met Aïsja's vader Aboe Bakr, een van zijn belangrijkste volgelingen, wilde aanhalen en bezegelen. Er zijn geen bronnen bekend uit de zevende eeuw dat deze daad schandelijk zou zijn.[2] Omdat de andere 8 vrouwen van Mohammed reeds weduwe of eerder gehuwd waren is het twijfelachtig of Mohammed zich primair aangetrokken voelde tot een jongere leeftijd. Dit is volgens de soennitische leer, echter heeft de sjietische gedeelte van het geloof ander verhaal en was Aïsja helemaal niet 9 jaar oud, maar een volwassen vrouw. De profeet heeft nooit met haar een kind gekregen en dus ontbreekt überhaupt het bewijs van seksuele intimiteit, sinds seks alleen mocht om nageslacht voor te brengen.

Situatie in Nederland

De in 2014 opgeheven Nederlandse pressiegroep MARTIJN richtte zich op de acceptatie van efebofilie en in mindere mate op pedofilie. Zij meende dat kinderen boven de twaalf jaar in staat zijn als volwassenen te oordelen over relaties,[bron?] wat in westerse samenleving wordt verworpen.[bron?]

In Nederland begint de seksuele meerderjarigheid vanaf 16 jaar. Seks met minderjarigen is strafbaar. De Nederlandse wet schrijft bij geslachtsverkeer met kinderen van twaalf tot zestien jaar lagere straffen voor dan voor onder de twaalf jaar.[3][4] De rechter moet in elk geval zelf beslissen of de oudere partner strafbaar is (dit is bijvoorbeeld niet het geval als een puber een wat oudere vriend(in) heeft). Kinderprostitutie tot achttien jaar is wel zonder meer verboden,[5] evenals pornografie.[6]

In de populaire cultuur

Geregeld is na de Tweede Wereldoorlog dit thema in films en literatuur terechtgekomen. Vooral bekend werd de roman Lolita van de Russische auteur Vladimir Nabokov. Hierin wordt een oudere man hevig verliefd op een twaalfjarig meisje.

De Nederlander Rudi van Dantzig beschreef in de autobiografische roman Voor een verloren soldaat (1986) een relatie met een oudere Canadese soldaat.

Zie ook