Ellen Deckwitz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ellen Deckwitz
Deckwitznk.png
Algemene informatie
Geboren 20 mei 1982
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2000-heden
Genre poëzie
Uitgeverij Atlas Contact
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Ellen Deckwitz op het poëziefestival Het Tuinfeest in Deventer, 1 augustus 2015

Ellen Deckwitz (Deventer, 20 mei 1982) is een Nederlandse dichteres, schrijfster en columniste. Ze schrijft onder meer voor NRC Next en NRC Handelsblad.

Leven en werk[bewerken]

Deckwitz groeide op in Borne. Ze studeerde Nederlands in Groningen en voltooide daarnaast een Research Master in de Literatuur- en Cultuurwetenschap. Ze studeerde af op de representatie van 9/11 in literatuur.

Ze draagt haar poëzie voor in binnen- en buitenland, onder andere op Lowlands, de Nacht van de Poëzie, De Wereld Draait Door en Poetry International. Daarnaast verschijnt haar werk in verschillende literaire tijdschriften en bloemlezingen en is een gedeelte vertaald en gepubliceerd in het Duits, Zweeds, Engels, Arabisch, Mongools, Chinees en Frans.

Ze werkte onder meer samen met het Scapino Ballet, Spinvis en het Nederlands Blazers Ensemble. Sinds 2009 maakt ze deel uit van de band Asfaltfeeën, een samenwerking met Ingmar Heytze en Spinvisbassist Cor van Ingen. Naast haar werkzaamheden als dichter werkt ze onder meer als presentator in binnen- en buitenland voor onder andere het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam, Crossing Border en Behoud de Begeerte. Deckwitz geeft regelmatig lezingen en workshops over literatuurgeschiedenis, voetbal en schrijven. Eind 2014 nam ze deel aan De Slimste Mens en haalde daarin de finale.

In 2009 kreeg Deckwitz de Meander Dichtprijs toegekend voor haar poëzie. Eind 2009 won zij het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam en verbeterde ze het Nederlands record voor de meeste gewonnen poetry slams van het jaar.[1] Voor haar bundel "De steen vreest mij" ontving ze de 25ste C. Buddingh'-prijs voor het beste poëziedebuut van het jaar. Voor "Hoi Feest" kreeg ze het Crone Stipendium toegekend. Haar derde bundel, "De blanke gave", verscheen 20 januari 2015 bij uitgeverij Atlas Contact.

Deckwitz heeft sinds 2015 een tweewekelijkse column in NRC Next en schrijft voor NRC Handelsblad recensies en artikelen over literatuur, muziek, voetbal en het Eurovisiesongfestival. Samen met schrijver Edward van de Vendel richtte ze de site Eurostory.nl op, waarin ze verslag doet van de politieke, journalistieke en culturele achtergronden van het Songfestival.

Prijzen[bewerken]

Publicaties[bewerken]

  • 2007 - Moordwijven, poëziesatire, geschreven met Ruth Koops van 't Jagt
  • 2011 - De steen vreest mij, poëzie
  • 2012 - Door de Straten, album
  • 2012 - Hoi Feest, poëzie (drie gedichten hieruit werden opgenomen in De 100 beste gedichten gekozen door Ahmed Aboutaleb voor de VSB Poëzieprijs 2014 (2014)
  • 2014 - Conserven, samenwerkingsbundel met Ingmar Heytze
  • 2014 - Mijn beste gedicht dat u nooit zult lezen, de nagelaten gedichten van Thomas Blondeau, bezorgd en ingeleid door Deckwitz.
  • 2015 - De blanke gave, poëzie (vier gedichten hieruit werden opgenomen in De 100 beste gedichten gekozen door Kees 't Hart voor de VSB Poëzieprijs 2016 (2016)
  • 2015 - Zo word je een geweldige dichter, handboek voor de beginnende dichter
  • 2016 - Olijven moet je leren lezen, eerste hulp bij het leren begrijpen van poëzie, gebaseerd op de columnreeks 'Dichten met Deckwitz' die ze schreef voor NRC Next.