Familie (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Familie (televisie))
Ga naar: navigatie, zoeken
Familie
Logo tot midden november 2014
Logo tot midden november 2014
Genre Soapserie
Speelduur 25-35 min. (gewone afleveringen)
50-90 min. (seizoensfinales & specials)
Bedenker Herman Verbaet
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Productie
Producent Studio-A
Uitzendingen
Start 30 december 1991
Afleveringen 5445 (6 februari 2015)
Seizoenen 24
Zender VTM
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Familie is een Vlaamse televisieserie van Studio-A die sinds 30 december 1991 wordt uitgezonden op VTM. Daarmee is Familie de langstlopende Belgische soapserie.[1] Ze is, met uitzondering van de periode eind juni tot eind augustus, het hele jaar van maandag tot en met vrijdag te zien.

De verhaallijnen spelen zich vooral af in en rond de stad Mechelen, waar de familie Van den Bossche sinds jaar en dag haar familiebedrijf exploiteert. De soap kent een uitgebreide cast, waar Jef De Smedt en Annie Geeraerts al sinds het prille begin quasi onafgebroken deel van uitmaken. Ook Martine Jonckheere speelt al sinds de beginjaren mee, maar ze was tussendoor voor een periode van verschillende jaren afwezig in de soap.

Al verschillende malen werd de serie aan een grondige facelift onderworpen. Vaak worden daarbij ook jonge acteurs aan de reeks toegevoegd, zonder aan de basis te raken. Op 1 februari 2013 werd de 5000ste aflevering uitgezonden.

Inhoud

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Wat vooraf ging

Pierre Van den Bossche, zoon van Charles Van den Bossche en Nathalie Van Assche, en Anna Dierckx, dochter van Joseph Dierckx en Marie-Claire Van Damme[2], zijn ouders van drie kinderen. Hun oudste zoon Guido is een ijverige student die vastberaden is het ooit te maken in de zakenwereld. Zijn jongere broer Jan en zus Rita hebben minder mogelijkheden en voelen zich soms wat achteruitgeschoven, maar dat neemt niet weg dat ze bijzonder fier op hun oudere broer zijn.

Eens hun kinderen stilaan een gezin beginnen te stichten, krijgen Pierre en Anna tweemaal schokkend nieuws: hij is ongeneeslijk ziek en zij is opnieuw zwanger. Nog voor hun dochter Marleen geboren wordt, komt Pierre te overlijden. Dit is een bijzonder zware klap voor Anna, maar ze besluit zich sterk te houden en in te staan voor de opvoeding van haar dochter.

Start van de serie

Bij de start van de serie is Marleen reeds een volwassen vrouw geworden, die aan de modeacademie studeert. Anna treurt nog dagelijks om het verlies van haar echtgenoot Pierre, maar nu ze weldra 65 jaar wordt, wil ze zich herpakken en er samen met de familie een feest van maken. Ze is ook bijzonder fier op haar oudste zoon Guido, die intussen zijn eigen elektronicabedrijf VDB Systems uit de grond heeft gestampt. Hij is getrouwd met de ietwat excentrieke Marie-Rose De Putter en heeft nu twee jongvolwassen kinderen: Peter en Veronique.

Jan is getrouwd met Monique Stevens en heeft ook twee kinderen: Bart en Mieke. Hij kijkt nog steeds erg op naar zijn oudere broer en werkt bij hem in het familiebedrijf. Rita heeft zich in de loop der jaren wat ontwikkeld als het zorgenkindje van de familie, maar lijkt bij Dirk Cockelaere en haar carrière als zangeres toch op haar beide pootjes terecht te zijn gekomen. De plotse dood van haar zoon Paul was voor haar een zware klap, en nu blijkt ook haar zoontje Pierrot ongeneeslijk ziek. Bovendien kunnen Rita en Marie-Rose elkaar absoluut niet uitstaan, iets wat vaak tot conflicten binnen de familie leidt.

Verdere ontwikkeling

De tijd blijft niet stilstaan bij de familie Van den Bossche. Marleen krijgt te horen dat ze onvruchtbaar is, maar besluit samen met haar man Ben Van der Venne een kindje te adopteren. Wanneer de familie de komst van de kleine Lovely viert, eindigt het feest abrupt als Marleen voor de ogen van iedereen wordt aangereden en sterft.

Na de dood van haar zoontje Pierrot Cockelaere, krijgt Rita met een drankverslaving te kampen. Dirk verlaat haar, maar intussen is ze wel weer opnieuw zwanger van hem. Haar stoppen slaan door en de vete met Marie-Rose bereikt een hoogtepunt wanneer Rita, Marie-Rose en Guido probeert te vermoorden. Rita belandt een tijdje achter de tralies waar haar zoon, die ze opnieuw Pierrot noemt, wordt geboren.

Veronique gaat studeren in het buitenland en ook Peter zegt het leven in België vaarwel. Hij raakt verzeild in een mysterieuze sekte. Wanneer zijn vrienden hem trachten terug te halen, treffen ze Peter en zijn vriendin Willeke samen met de andere sekteleden dood aan. Rond diezelfde tijd gaan Guido en Marie-Rose uit elkaar en vlucht zij met haar minnaar Hugo naar het buitenland. Hun helikopter stort neer en ook Marie-Rose wordt voor dood verklaard.

Na zijn zoveelste slippertje wordt Jan door Monique gedumpt. Jan trouwt met Nele Van Winckel en krijgt nog twee kinderen: Maarten en Leen. Monique begint een relatie met Didier De Kunst, ooit de rechterhand van Guido in het bedrijf, maar sinds zijn oneervol ontslag op wraak belust. In de loop der jaren verandert Didier zonder medeweten van Monique in een psychopaat die verschillende pogingen onderneemt om Guido te vermoorden. Na een van zulke aanslagen belandt Guido in een rolstoel. Uiteindelijk wordt Didier gearresteerd en sterft hij tijdens een ontsnappingspoging.

Peter blijkt nog in leven te zijn en weet uit de klauwen van de sekte te ontsnappen. Guido kan zijn geluk niet op en helpt zijn zoon om van de drugsverslaving die hij in de sekte heeft opgelopen, verlost te raken. Nadien geeft hij hem een belangrijke positie in het familiebedrijf. Sekteleider Salomon zint op wraak en geeft aan zijn handlangers de opdracht om Guido te vermoorden. Hetgeen Didier De Kunst in al die jaren nooit gelukt is, gebeurt nu toch: Guido wordt vermoord tijdens een vakantie op Malta.

Ook de jaren nadien spelen er zich heel wat drama's af binnen de familie. Na de dood van Veroniques echtgenoot Giancarlo Parducci,[3] keert ze verbitterd terug naar België. Ook Bart en Mieke komen na een lange afwezigheid terug. Na de breuk met Brenda Vermeir trok Bart naar de Verenigde Staten, waar hij een relatie begon met Christel Feremans, maar terugkeerde nadat hij betrokken raakte bij een vliegtuigcrash. Mieke moet noodgedwongen haar job in een Braziliaans weeshuis opgeven, wanneer ze het slachtoffer wordt van een tropische ziekte. Haar moeder Monique en diens nieuwe vriend, dokter Guy Maeterlinck, besluiten zich persoonlijk over haar te ontfermen. Door onoplettendheid raakt ook Monique besmet en overlijdt ze. Mieke slaagt er in wel te genezen, maar voelt zich bijzonder schuldig.

Jan is intussen aan zijn derde huwelijk toe, ditmaal met Linda Desmedt. Zij raakt in verwachting van een drieling, maar slechts een van de drie kinderen zal uiteindelijk overleven. Ze besluiten hem Guido te noemen, als eerbetoon aan de overleden broer van Jan. Anna vindt dit een bijzonder mooi gebaar, maar krijgt intussen een zoveelste schok te verwerken, wanneer blijkt dat Pierre tijdens zijn legerdienst in Duitsland een buitenechtelijk kind verwekt heeft. Haar hieruit voortgekomen kleinzoon Bert Van den Bossche wordt door de familie naar België gehaald en gaat later aan de slag bij VDB Electronics, waar Peter intussen aan het roer staat. Maar de grootste verrassing is de terugkeer van Marie-Rose, die klaarblijkelijk haar helikoptercrash overleefde, maar als gevolg van geheugenverlies van de familie was vervreemd.

Peter krijgt het hard te verduren wanneer Xavier Latour, een voormalige werknemer van het bedrijf, hem het leven zuur wil maken. Net als Didier De Kunst, zint Xavier Latour op wraak en zal niets of niemand hem daarbij in de weg staan. Tijdens een van zijn plannetjes vindt Latour een opvallende medestander in Bert, die zich in de loop der jaren ontwikkeld heeft tot een gewiekst zakenman en heimelijk op de positie van Peter aast. Door zijn veranderde persoonlijkheid wordt Bert steeds minder geliefd binnen de familie en wordt hij openlijk verstoten. Na de dood van Latour ontwikkelt Bert zich beetje bij beetje tot de nieuwe vijand van de familie, tot hij na een brandstichting en moord bij VBD uiteindelijk achter de tralies belandt. Twee jaar later beraamt Bert een plan om te ontsnappen uit de gevangenis, om wraak te nemen op Peter. Na zijn ontsnapping wordt hij al snel terug gevat en komt opnieuw in de gevangenis terecht.

Andere verhaallijnen

De serie spitst zich al sinds de start vaak toe op de beslommeringen binnen het familiebedrijf van de Van den Bossches. Aanvankelijk betrof dit een elektronicabedrijf, maar intussen leidt de familie een holding waarin een confectieketen en enkele broodjeszaken zijn opgenomen. In de loop der jaren zijn ook de professionele activiteiten van andere personages meer en meer in de kijker beland. Zo baat Jan tegenwoordig het café Jan en Alleman uit, heeft Leen een eigen dokterspraktijk, zijn Mieke en Linda zelfstandige thuisverpleegsters en heeft Patrick een eigen fietsenatelier.

Zoals wel vaker het geval is bij soaps, kenmerkt de serie zich door een groot aantal huwelijken, sterfgevallen en ingewikkelde relaties en familiebanden. Een ander opmerkelijk en populair verhaal is het eeuwige drankprobleem van Rita.

Vaak drukt de jongere generatie haar stempel op de gebeurtenissen binnen de reeks. De kinderen die in de beginjaren van de serie werden geboren zijn intussen opgegroeid tot volwassenen met elk hun eigen toekomstvisie. Velen onder hen trekken op avontuur in het buitenland, om enige jaren nadien weer vol nieuwe ervaringen hun vertrouwde omgeving te vervoegen.

Rolverdeling

Huidige acteurs

Hoofdpersonages in volgorde van begingeneriek[4]
Acteur Personage Debuut acteur Opmerkingen
Sandrine André Veronique Van den Bossche 2012 (aflevering 4921)
Gunther Levi Peter Van den Bossche 1999 (aflevering 1600)
Jo Hens Niko Schuurmans 2009 (aflevering 4004)
Roel Vanderstukken Benny Coppens 2012 (aflevering 4932)
Hilde De Baerdemaeker Liesbeth Pauwels 2012 (aflevering 4941)
Jasmijn Van Hoof Stefanie Coppens 2012 (aflevering 4943)
Werner De Smedt Rudi Verbiest 2013 (aflevering 5004)
Silvia Claes Trudy Tack De Rixart De Waremme 1998 (aflevering 1521)
Chris Van Tongelen Bart Van den Bossche 2001 (aflevering 2181)
Martine Jonckheere Marie-Rose De Putter 1991 (aflevering 1) Was niet te zien van april 1998 tot mei 2005
Jef De Smedt Jan Van den Bossche 1991 (aflevering 1)
Margot Hallemans Hannah Van den Bossche 2006 (aflevering 3378) Was niet te zien van 26 juni 2009 tot 27 november 2013
Jordi Rottier Guido Van den Bossche 2010 (aflevering 4450)
Jens Gruyaert Jelle Van den Bossche 2006 (aflevering 3376)
Katrien De Becker June Van Damme 2009 (aflevering 4108)
Annie Geeraerts Anna Dierckx 1991 (aflevering 1)
Ray Verhaeghe Albert Thielens 1993
Cathérine Kools Leen Van den Bossche 2013 (aflevering 5055)
Michael Vroemans Maarten Van den Bossche 2006 (aflevering 3376) Was niet te zien van 30 maart 2013 tot 27 mei 2014
Hilde Van Wesepoel Linda Desmedt 2001
Ludo Hellinx Patrick Pauwels 2012 (aflevering 4932)
Monika Dumon Agnes Moelaert 2013 (aflevering 5189)
Arthur Le Boudec Arno Coppens 2012 (aflevering 4940)
Jan Van den Bosch Zjef De Mulder 2013 (aflevering 5108)
Caroline Maes Mieke Van den Bossche 2002
Marianne Devriese Evy Hermans 2013 (aflevering 5156)
Peter Bulckaen Mathias Moelaert 2008 (aflevering 3831)
Pieter Verelst Thomas Van den Bossche 2014 (aflevering 5325)
Sarah-Lynn Clerckx Louise Van den Bossche 2006 (aflevering 3376)
Overige personages in volgorde van debuut
Acteur Personage Debuut acteur Opmerkingen
Steven De Lelie Bert Van den Bossche 2006 (aflevering 3407) Was niet te zien van oktober 2013 tot 20 februari 2015
Dries De Vis Elias 2012 (aflevering 4947)
Noah Verswijver Arthur Van den Bossche 2013 (aflevering 5106)
Bas Van Weert Cédric Van de Caveye 2013 (aflevering 5156)
Begir Memeti Faroud Kir 2014 (aflevering 5308)
Bab Buelens Emma Verdonck 2014 (aflevering 5401)
Lucas Tavernier Frank Verdonck 2014 (aflevering 5409)
Sara Gracia Nena 2015 (aflevering 5436)

Voormalige acteurs

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van personages in Familie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Oorspronkelijke acteurs

Acteur Personage Opmerkingen
Karel Deruwe Guido Van den Bossche Verdween in 1999 (aflevering 1767) uit de reeks
Martine Jonckheere Marie-Rose De Putter Was niet te zien van 1998 tot 2005
Erik Goossens Peter Van den Bossche Verdween in 1995 en werd nadien vervangen door een andere acteur
Anne Somers Veronique Van den Bossche Verdween in 2012 en werd nadien vervangen door een andere actrice
Jef De Smedt Jan Van den Bossche
Riet Van Gool Monique Stevens Verdween in 2002 uit de reeks
Lotte Mariën Mieke Van den Bossche Verdween in 2000 en werd nadien vervangen door een andere actrice
Christophe Du Jardin Bart Van den Bossche Verdween in 1997 en werd nadien vervangen door andere acteurs
Jacky Lafon Rita Van den Bossche Verdween in 2015
Steve Mees † Pierrot Cockelaere Verdween in 1992 uit de reeks
Annie Geeraerts Anna Dierckx
Guido Horckmans Walter Dierckx Verdween in 2006 (aflevering 3374) uit de reeks
Hilde De Roeck † Marleen Van den Bossche Verdween in 1993 uit de reeks
Bob Stijnen François Van den Bossche Verdween in 1996 uit de reeks
Nini Van der Auwera † Simonne Vercauteren Verdween in 1995 uit de reeks

Recasts

Door de jaren heen zijn een aantal personages reeds door twee of meer acteurs vertolkt, wat al vaak tot kritiek bij het publiek heeft geleid. De bekendste voorbeelden personages die een nieuw gezicht kregen zijn Peter (Erik GoossensGunther Levi), Mieke (Lotte MariënCaroline Maes) en Bart Van den Bossche (Christophe Dujardin → Wim Van de VeldeChris Van Tongelen).

Meestal wordt een personage enkel gerecast wanneer het personage voor langere tijd buiten beeld is geweest of wanneer er een tijdsprong wordt gemaakt. Voorbeelden voor de laatste geval zijn Maarten (Gianni VerschuerenMichael Vroemans), Leen (Saskia RaëRuth BastiaensenCathérine Kools) en Pierrot Van den Bossche (Kristof Van De VondelGuillaume Devos).

Atypisch in het rijtje is het personage Brenda Vermeir, dat van de ene dag op de andere van de gedaante van Vicky Versavel naar die van Chadia Cambie ging. Versavel was in die periode plots zwaar ziek geworden, maar de makers hadden besloten haar personage op deze manier (tijdelijk) in de reeks te houden, in afwachting van haar mogelijke terugkeer. Ongeveer een jaar later werd Vicky Versavel weer gezond verklaard en nam ze de rol van Brenda opnieuw over van Chadia Cambie. Ook met het personage Evy Hermans wordt in 2013 hetzelfde gedaan. Sofie Truyen moet vanwege een ziekte verplichte rust nemen, haar personage wordt later gespeeld door Marianne Devriese.

Een compleet overzicht van de wissels:

Personage Acteur 1 Acteur 2 Acteur 3 Acteur 4
Bart Van den Bossche Christophe Du Jardin (1991-1997) Wim Van de Velde (1997-2000) Chris Van Tongelen (2001-heden)
Bert Van den Bossche Mout Uyttersprot (2002-2004) Steven De Lelie (2006-2011, 2013)
Brenda Vermeir Vicky Versavel (1997-2001) Chadia Cambie (2001-2002) Vicky Versavel (2002-2011)
Carine Wattez Paulette Daelemans (1996) Gudi Raymaekers (2002-2003)
Cédric Van de Caveye Aldo Vandervorst (2006-2008) Bo Bogaerts (2008-2011) Bas Van Weert (2013-heden)
Dirk Cockelaere Marc De Coninck (1991-1994) Steph Baeyens (2001) Hans De Munter (2010-2014)
Evy Hermans Sofie Truyen (2006-2013) Marianne Devriese (2013-heden)
Guido II Van den Bossche Lennert Mets (2006-2010) Jordi Rottier (2010-heden)
Hannah Van den Bossche Sofie Scheers (1998-2006) Margot Hallemans (2006-2009) Ellen Van den Eynde (2009-2012) Margot Hallemans (2013-heden)
Leen Van den Bossche Saskia Raë (1997-2006) Ruth Bastiaensen (2006-2011) Cathérine Kools (2013-heden)
Maarten Van den Bossche Gianni Verschueren (1997-2006) Michael Vroemans (2006-2013, 2014-heden)
Mieke Van den Bossche Lotte Mariën (1991-1994, 1995-2000) Caroline Maes (2002-heden)
Peter Van den Bossche Erik Goossens (1991-1995) Gunther Levi (1999-heden)
Pierrot Van den Bossche Kristof Van De Vondel (1997-2006) Guillaume Devos (2006-2012, 2014)
Sarah De Kunst Debbie Schneider (1994-1995) Els Meeus (2000-2003)
Veronique Van den Bossche Anne Somers (1991-1994) Ann-Christine Hendrickx (1996-2001) Anne Somers (2001-2012) Sandrine André (2012-heden)
Xavier Latour Guy Van Sande (1992) Eric Kerremans (2003-2009)

Cameos

Toenmalig Miss België Véronique De Kock vertolkte enkele seizoenen de rol van secretaresse Jolien Stijnen. Daarnaast zijn er tientallen mediafiguren die ooit een beperkt gastoptreden in de soap maakten, meestal ter gelegenheid van een feestelijke aflevering.

Vaak speelden deze personen gewoon zichzelf, maar sommigen namen een andere rol op zich. Voorbeelden zijn Kelly Pfaff en weerman Eddy De Mey als hotelmedewerkers, komieken Jan Van Dyke en Luc Caals als klusjesmannen en judoka's Ingrid Berghmans en Harry Van Barneveld als leden van dievenbende.

Een overzicht van de cameo's:

Locaties

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in en rond de stad Mechelen, waarnaar bij momenten in de serie duidelijk verwezen wordt. Ook vrijwel alle buitenopnames vinden plaats in of rond deze stad. Om praktische redenen wordt echter soms uitgeweken naar andere gemeenten of steden.

De binnenopnames worden sinds de start van de serie gedaan bij Studio-A in Boortmeerbeek. Tegenwoordig staan daar volgende sets opgebouwd:

Woningen

Villa van Marie-Rose

Marie-Rose woont er samen met haar echtgenoot Mathias.

Loft van Peter

Peter woont er met zijn dochter Louise.

Huis van Bart en Trudy

Bart en Trudy wonen hier samen met zijn zoon Jelle en dochter Hannah, en Trudy's dochter Louise.

Appartement van Jan

Jan woont samen met Linda en hun zoon Guido op een appartement boven Jans café.

Huis van het gezin Coppens-Pauwels

Benny en Liesbeth wonen er samen met haar vader Patrick en hun twee kinderen Arno en Stefanie.

Appartement van Veronique

Veronique woont er alleen.

Huis van Leen

Leen woont samen met haar zoontje Arthur en broer Maarten.

Huis van vijf vrienden

Mieke, Evy, Niko, Zjef en Thomas wonen daar samen.

Bedrijven

VDB Holding

Hoofdkantoor met een directiebureau voor Peter.

VDB Fashion
Mode-atelier op de bovenverdieping van het gebouw, met ontwerper Hannah, en medewerkers Trudy en Evy.
VDB Foodbar
Broodjeszaak op het gelijkvloers van het gebouw, met werknemers Liesbeth en Zjef.
Vérobello

Modebedrijf van Veronique, met Rudy als ontwerper en June als medewerker.

Jan & Alleman

Café van Jan, met Niko als werknemer. Tevens de stamkroeg van de familie Van den Bossche en vrienden. Boven het café is het appartement van Jan.

Dokterspraktijk van Leen

Een zelfstandige huisdokterspraktijk van Leen.


Afleveringen

Overzicht

Onderstaande tabel toont de uitgezonden afleveringen.

Seizoen Eerste uitzending Afleveringen Aantal
1 30 december 1991 – 29 mei 1992 1 – 110 110
2 31 augustus 1992 – 8 mei 1993 111 – 290 180
3 1993 – 1994 291 – 507 217
4 5 september 1994 – 1995 508 – 730 223
5 1995 – 1996 731 – 975 245
6 2 september 1996 – 30 mei 1997 976 – 1208 233
7 1 september 1997 – 30 mei 1998 1209 – 1442 234
8 31 augustus 1998 – 29 mei 1999 1443 – 1676 234
9 30 augustus 1999 – 6 juni 2000 1677 – 1918 242
10 28 augustus 2000 – 29 juni 2001 1919 – 2181 263
11 3 september 2001 – 28 juni 2002 2182 – 2421 240
12 2 september 2002 – 27 juni 2003 2422 – 2636 215
13 1 september 2003 – 27 juni 2004 2637 – 2852 216
14 30 augustus 2004 – 26 juni 2005 2853 – 3112 260
15 29 augustus 2005 – 30 juni 2006 3113 – 3375 263
16 4 september 2006 – 29 juni 2007 3376 – 3632 257
17 3 september 2007 – 27 juni 2008 3633 – 3889 257
18 1 september 2008 – 26 juni 2009 3890 – 4146 257
19 31 augustus 2009 – 25 juni 2010 4147 – 4403 257
20 30 augustus 2010 – 24 juni 2011 4404 – 4660 257
21 22 augustus 2011 – 29 juni 2012 4661 – 4885 225
22 27 augustus 2012 – 28 juni 2013 4886 – 5105 220
23 26 augustus 2013 – 27 juni 2014 5106 – 5325 220
24 25 augustus 2014 – 26 juni 2015 5326 – 5545 220

Seizoensfinales

Ieder seizoen wordt afgesloten met een extra dramatische finale, die meestal zorgt voor een of meerdere cliffhangers voor de zomerstop. De ontknoping wordt uitgezonden aan het begin van het volgende seizoen.

Seizoen 1

Een feestje bij Peter loopt stevig uit de hand. Birgit beschuldigt Peter van verkrachting. Peter wordt gearresteerd en moet zich voor de rechter verantwoorden. Pierrot wordt begraven. Veronique, Guido en Marie-Rose krijgen in Luxemburg een zwaar auto-ongeluk.

Seizoen 2

De hele familie is samen om de komst van Lovely, het adoptiekindje van Ben en Marleen, te vieren. Wanneer Marleen nog snel om een boodschap gaat, wordt ze op straat aangereden.

Seizoen 3

Peter en Guido rijden met hun auto langs het kanaal, wanneer ze plots door een sluipschutter worden beschoten en in het water belanden. Peter komt klem te zitten en dreigt te verdrinken.

Seizoen 4

Peter is verzeild geraakt in een sekte. Wanneer het bericht komt dat de leden collectief zelfmoord pleegden, reist Guido naar Spanje in de hoop hem terug te vinden.

Seizoen 5

Rita is alweer een tijdje op vrije voeten, maar het zint haar niet dat haar zoontje Pierrot werd toegewezen aan Herman en Ingrid. Samen met haar vriendin Micheline ontvoert ze hem. Maar dan krijgen ze onverwacht politiecontrole.

Seizoen 6

Guido en Els vieren hun trouwfeest in een chique hotel, waar op dat moment ook een politieke delegatie verblijft. Een terroristische groepering gijzelt hen en plaatst een tijdbom, terwijl de hele familie nog gevangen zit ontploft het hele gebouw.

Seizoen 7

Guido en Els vieren hun uitgestelde huwelijksreis op een jacht in het zuiden. Terwijl Els even in zee duikt, klimt Didier plots aan boord van het schip. Er valt een schot.

Seizoen 8

De school van Maarten, Leen en Pierrot is op zeeklassen, wanneer zijzelf, hun klasgenootjes en de kookouders slachtoffer worden van een ernstige voedselvergiftiging. Er zijn al verschillende doden, maar het is onbekend wie.

Seizoen 9

Peter, Veronique, Jan en Rita gaan in op een mysterieuze uitnodiging en begeven zich naar een afgelegen kasteel. De zogenaamde gastheer wil hen een voor een uitschakelen. Er ontstaan gevechten op leven en dood.

Seizoen 10

Peter, Koen en Brenda reizen naar Amerika, waar Bart na een vliegtuigcrash in het ziekenhuis belandde. Op de terugweg naar huis volgt een nieuwe crash.

Seizoen 11

Jo en Els trouwen en vertrekken even later al meteen op huwelijksreis. Plots worden ze het slachtoffer van een brutale vliegtuigkaping. Ze dreigen het koppel te vermoorden

Seizoen 12

Trudy wordt ontvoerd door Xavier Latour. Sarah en Thomas willen samen met haar vluchten. Latour laat Peter weten dat ze aan boord zijn van een chartervlucht. Peter probeert met een helikopter te verhinderen dat het vliegtuig kan opstijgen maar dan loopt het mis. Voor zijn ogen stort het vliegtuigje met Sarah, Thomas en Trudy aan boord neer

Seizoen 13

Peter en Trudy hebben de hele familie uitgenodigd voor hun huwelijksfeest op Malta. Wanneer ze zich mengen in de plaatselijke folklore wordt Peter neergestoken. Hij stuikt in elkaar.

Seizoen 14

De stoppen van Annemarie slaan door. Ze tracht Guy te vermoorden. Nadat de familie tijdens een tuinfeest in paniek aan een wolkbreuk tracht te ontkomen, blijkt Veroniques zoontje Cédric vermist.

Seizoen 15

De familie is afgereisd naar Kroatië voor het huwelijk van Mario en Veronique. Veronique is in alle staten wanneer Mario na een woordenwisseling niet meer komt opdagen.

Seizoen 16

Vermomd als zakenman Graham Boardman heeft Xavier Latour het familiebedrijf naar de ondergang geleid. De hele familie dreigt meegesleurd te worden in het drama. Bovendien heeft hij Joe Bonduono vermoord. Op weg naar huis krijgt Peter een auto-ongeluk.

Seizoen 17

Bart ontdekt dat Brenda door zijn minnares Nel is ontvoerd en wordt nu ook opgesloten, waarna Nel het gebouw in brand steekt. Trudy biecht haar affaire met Mario op aan Peter. Tijdens een weekend in de Ardennen komt Veerle ernstig ten val in een grot ze dreigt zelfs te verdrinken.

Seizoen 18

Xavier Latour heeft Trudy en Louise laten ontvoeren. Handlangers Christel en Sébastien krijgen berouw en willen hen helpen ontsnappen. Uiteindelijk volgt de confrontatie met Peter en het ultieme gevecht op leven en dood.

Seizoen 19

Marie-Rose blijft zich verzetten tegen het huwelijk van Peter en June. Op de grote dag dreigt ze ermee hem niet langer als zoon te beschouwen indien hij zijn jawoord geeft. Op het moment van de waarheid verschijnt er een blik van twijfel in zijn ogen

Seizoen 20

De ontslagen Bert zint op wraak en sluit het kaderpersoneel van VDB Electronics op in het kantoor, waarna hij brand sticht. Terwijl Marie-Rose, Veronique en Gerda nog een ontsnappingspoging ondernemen, blijven Bart, Peter en June achter in de brand.

Seizoen 21

Mieke wordt ontvoerd. Op een teambuildingsweekend in de Ardennen komt het tot een confrontatie tussen liefdesrivalen Marie-Rose en Caroline. Tijdens een gevecht op leven en dood vallen ze samen in een ravijn.

Seizoen 22

Leen staat op het punt om te bevallen, maar het door Mathias georganiseerde buurtfeest zorgt voor onoverkomelijke verkeersproblemen. Mathias zelf krijgt het aan het einde van de dag benauwd en zakt op een afgelegen plek in elkaar.

Seizoen 23

Elise is ervan overtuigd dat Delphine een vuil spel speelt, maar wanneer ze de confrontatie met haar aangaat loopt het fout. In een schermutseling komt Elise ten val. Louise is echter getuige van het hele voorval en moet rennen voor haar leven, voordat Delphine haar te pakken krijgt. Intussen vindt de modeshow van Vérobello plaats, waar de familie verrast wordt van de plotse verschijning van June. Tijdens de modeshow duikt ook iemand op die zichzelf uitgeeft als Thomas Feyaerts.

Huwelijken

Seizoen Koppel Status Kinderen
seizoen 2 Marleen Van den Bossche en † Ben Van der Venne Ontbonden door Marleens dood Lovely Van der Venne
seizoen 3 Anna Dierckx en Albert Thielens Getrouwd geen
seizoen 4 † Herman De Bie en Ingrid Van den Heuvel Ontbonden door Hermans dood Geen
seizoen 4 Veronique Van den Bossche en † GianCarlo Parducci Gescheiden Geen
seizoen 5 Jan Van den Bossche en Nele Van Winckel Gescheiden Leen Van den Bossche en Maarten Van den Bossche
seizoen 5 Monique Stevens en † Didier De Kunst Gescheiden Geen
seizoen 6 François Van den Bossche en † Mia Dondeyne Getrouwd tot hun dood Geen
seizoen 6 Guido Van den Bossche en Els d'Hollander[5] Ontbonden door Guido's dood Geen
seizoen 7 en seizoen 14 Bart Van den Bossche en † Brenda Vermeir Gescheiden, daarna hertrouwd en dan ontbonden door Brenda's dood Hannah Van den Bossche en Jelle Van den Bossche
seizoen 8 Rita Van den Bossche en † Rob Gerrits Gescheiden Geen
seizoen 9 Peter Van den Bossche en † Femke Maeterlinck Ontbonden door Femkes dood Geen
seizoen 11 Monique Stevens en Guy Maeterlinck Ontbonden door Moniques dood Geen
seizoen 11 Jan Van den Bossche en Linda Desmedt Getrouwd Guido Van den Bossche
seizoen 11 Walter Dierckx en † Carine Wattez Ontbonden door Carine's dood Kobe Dierckx
seizoen 11 Els d'Hollander en † Jo Berrevoets Ontbonden door Jo's dood Geen
seizoen 12 Guy Maeterlinck en † Annemarie Govaert Ontbonden door Annemaries dood Geen
seizoen 13 Mieke Van den Bossche en † Marc De Wael Ontbonden door Marcs dood † Lennard De Wael
seizoen 13 Rene d'Hollander en Heidi Janssens Getrouwd Berre d'Hollander
seizoen 13 Peter Van den Bossche en Trudy Tack De Rixart De Waremme Gescheiden Louise Van den Bossche
seizoen 14 † Gustaaf Janssens en Isabelle Solie Ontbonden door Gustaafs dood Geen
seizoen 14 Els d'Hollander en † Andreas Mitsides Ontbonden door Andreas' dood Dieuwke Mitsides
seizoen 15 Veronique Van den Bossche en Mario Van de Caveye Gescheiden Cédric Van de Caveye
seizoen 16 Mieke Van den Bossche en Wim Veugelen Gescheiden Geen
seizoen 16 Bert Van den Bossche en Cixi Lao Tsai Gescheiden Geen
seizoen 20 Peter Van den Bossche en June Van Damme Gescheiden Geen
seizoen 22 Marie-Rose De Putter en Mathias Moelaert Getrouwd Geen
seizoen 23 Dirk Cockelaere en Nathalie De Bie Ontbonden door Dirks dood Gail Cockelaere en Justin Cockelaere
seizoen 24 Mieke Van den Bossche en Niko Schuurmans Getrouwd Geen

Begingeneriek

Er werden reeds meerdere intro's gebruikt voor Familie. In de eerste 9 seizoenen zong actrice Jacky Lafon het introlied. De stijl van de intro veranderde echter al eens sterk bij de tijdsprong in 1997. Van het 10de tot het 15de seizoen en van het 16de tot het 18de seizoen zong Koen Wauters twee verschillende intronummers. In september 2009 werd de vijfde versie van de intro in gebruik genomen, ingezongen door Charlotte Therssen. Het ging hier om een Nederlandstalige cover van The Show van Lenka.

Sinds augustus 2011 wordt er een nieuwe intro gebruikt. Voor de titelsong werd opnieuw een cover gekozen, deze keer ingezongen door Idool 2011-finaliste Maureen Vanherberghen. Het gaat hier om een Nederlandstalige versie van Stay The Night van James Blunt.

Op 14 november 2014 werd de generiek gewijzigd.

Tijdsprongen

Tweemaal heeft de verhaallijn van Familie een sprong van een aantal jaren gemaakt: op 6 januari 1997 vond een tijdsprong van zeven jaar plaats en op 4 september 2006 een tijdsprong van drie jaar.[1]

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b Oudste soap van het continent (Familie) maakt tijdsprong van drie jaar, nieuwsblad.be, 12 juni 2006
  2. VAN DE LEUR, T., Familie, De wereld van Familie, ARS Book Publishing, Kontich, 2006, 144 pagina's.
  3. Veronique Van den Bossche, vtm.be
  4. Zo begint 'Familie' vanaf morgen, nieuws.vtm.be, 13 november 2014
  5. VAN DE LEUR, T., Familie, De wereld van Familie, ARS Book Publishing, Kontich, 2006, 144 pagina's.