Familie (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Familie (televisie))
Ga naar: navigatie, zoeken
Familie
Logo sinds november 2014
Logo sinds november 2014
Genre Soapserie
Speelduur 25-35 min. (gewone afleveringen)
50-90 min. (seizoensfinales & specials)
Bedenker Herman Verbaet
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Productie
Producent Studio-A
Uitzendingen
Start 30 december 1991
Afleveringen 5878 (27 januari 2017)
Seizoenen 26
Zender VTM
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Familie is een Vlaamse televisieserie van Studio-A die sinds 30 december 1991 wordt uitgezonden op VTM. Daarmee is Familie de langstlopende Belgische soapserie.[1] Ze is, met uitzondering van de periode eind juni tot eind augustus, het hele jaar van maandag tot en met vrijdag te zien.

De verhaallijnen spelen zich vooral af in en rond de stad Mechelen, waar de familie Van den Bossche sinds jaar en dag haar familiebedrijf exploiteert. De soap kent een uitgebreide cast, waar Jef De Smedt (Jan Van den Bossche) en Annie Geeraerts (Anna Dierckx) al sinds het begin quasi onafgebroken deel van uitmaken.

Al verschillende malen werd de serie aan een grondige facelift onderworpen. Vaak worden daarbij ook jonge acteurs aan de reeks toegevoegd, zonder aan de basis te raken. Op 1 februari 2013 werd de 5000ste aflevering uitgezonden.

Inhoud

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Wat voorafging

Pierre Van den Bossche en Anna Dierckx zijn ouders van drie kinderen. Hun oudste zoon Guido is een ijverige student die vastberaden is het ooit te maken in de zakenwereld. Zijn jongere broer Jan en zus Rita hebben minder mogelijkheden en voelen zich soms wat achteruitgeschoven, maar dat neemt niet weg dat ze bijzonder fier zijn op hun oudere broer.

Eens hun kinderen stilaan een gezin beginnen te stichten, krijgen Pierre en Anna tweemaal schokkend nieuws: hij is ongeneeslijk ziek en zij is opnieuw zwanger. Nog voor hun dochter Marleen geboren wordt, komt Pierre te overlijden. Dit is een zware klap voor Anna, maar ze besluit zich sterk te houden en in te staan voor de opvoeding van haar dochter.

Start van de serie

Bij de start van de serie is Marleen reeds een volwassen vrouw geworden, die aan de modeacademie studeert. Anna treurt nog dagelijks om het verlies van haar echtgenoot Pierre, maar nu ze weldra 65 jaar wordt, wil ze zich herpakken en er samen met de familie een feest van maken. Ze is ook bijzonder fier op haar oudste zoon Guido, die intussen zijn eigen elektronicabedrijf VDB Systems uit de grond heeft gestampt. Hij is getrouwd met de ietwat excentrieke Marie-Rose De Putter en heeft nu twee jongvolwassen kinderen: Peter en Veronique.

Jan is getrouwd met Monique Stevens en heeft ook twee kinderen: Bart en Mieke. Hij kijkt nog steeds erg op naar zijn oudere broer en werkt bij hem in het familiebedrijf. Rita heeft zich in de loop der jaren wat ontwikkeld als het zorgenkindje van de familie, maar lijkt bij Dirk Cockelaere en haar carrière als zangeres toch op haar beide pootjes terecht te zijn gekomen. De plotse dood van haar zoon Paul was voor haar een zware klap, en nu blijkt ook haar zoontje Pierrot ongeneeslijk ziek. Bovendien kunnen Rita en Marie-Rose elkaar absoluut niet uitstaan, iets wat vaak tot conflicten binnen de familie leidt.

Verdere ontwikkeling

De tijd blijft niet stilstaan bij de familie Van den Bossche. Marleen krijgt te horen dat ze onvruchtbaar is, maar besluit samen met haar man Ben Van der Venne een kindje te adopteren. Wanneer de familie de komst van de kleine Lovely viert, eindigt het feest abrupt als Marleen voor de ogen van iedereen wordt aangereden en sterft.

Na de dood van haar zoontje Pierrot Cockelaere krijgt Rita met een drankverslaving te kampen. Dirk verlaat haar, maar intussen is ze wel weer opnieuw zwanger van hem. Haar stoppen slaan door en de vete met Marie-Rose bereikt een hoogtepunt wanneer Rita, Marie-Rose en Guido probeert te vermoorden. Rita belandt een tijdje achter de tralies waar haar zoon, die ze opnieuw Pierrot noemt, wordt geboren.

Veronique gaat studeren in het buitenland en ook Peter zegt het leven in België vaarwel. Hij raakt verzeild in een mysterieuze sekte. Wanneer zijn vrienden hem trachten terug te halen, treffen ze Peter en zijn vriendin Willeke samen met de andere sekteleden dood aan. Rond diezelfde tijd gaan Guido en Marie-Rose uit elkaar en vlucht zij met haar minnaar Hugo naar het buitenland. Hun helikopter stort neer en ook Marie-Rose wordt voor dood verklaard.

Na zijn zoveelste slippertje wordt Jan door Monique gedumpt. Jan trouwt met Nele Van Winckel en krijgt nog twee kinderen: Maarten en Leen. Monique begint een relatie met Didier De Kunst, ooit de rechterhand van Guido in het bedrijf, maar sinds zijn oneervol ontslag op wraak belust. In de loop der jaren verandert Didier zonder medeweten van Monique in een psychopaat die verschillende pogingen onderneemt om Guido te vermoorden. Na een van zulke aanslagen belandt Guido in een rolstoel. Uiteindelijk wordt Didier gearresteerd en sterft hij tijdens een ontsnappingspoging.

Peter blijkt nog in leven te zijn en weet uit de klauwen van de sekte te ontsnappen. Guido kan zijn geluk niet op en helpt zijn zoon om van de drugsverslaving die hij in de sekte heeft opgelopen, verlost te raken. Nadien geeft hij hem een belangrijke positie in het familiebedrijf. Sekteleider Salomon zint op wraak en geeft aan zijn handlangers de opdracht om Guido te vermoorden. Hetgeen Didier De Kunst in al die jaren nooit gelukt is, gebeurt nu toch: Guido wordt vermoord tijdens een vakantie op Malta.

Ook de jaren nadien spelen er zich heel wat drama's af binnen de familie. Na de dood van Veroniques echtgenoot Giancarlo Parducci,[2] keert ze verbitterd terug naar België. Ook Bart en Mieke komen na een lange afwezigheid terug. Na de breuk met Brenda Vermeir trok Bart naar de Verenigde Staten, waar hij een relatie begon met Christel Feremans, maar nadat hij betrokken raakte bij een vliegtuigcrash, keerde hij terug. Mieke moet noodgedwongen haar job in een Braziliaans weeshuis opgeven, wanneer ze het slachtoffer wordt van een tropische ziekte. Haar moeder Monique en diens nieuwe vriend, dokter Guy Maeterlinck, besluiten zich persoonlijk over haar te ontfermen. Door onoplettendheid raakt ook Monique besmet en overlijdt ze. Mieke slaagt erin wel te genezen, maar voelt zich bijzonder schuldig.

Jan is intussen aan zijn derde huwelijk toe, ditmaal met Linda Desmedt. Zij raakt in verwachting van een drieling, maar slechts een van de drie kinderen zal uiteindelijk overleven. Ze besluiten hem Guido te noemen, als eerbetoon aan de overleden broer van Jan. Anna vindt dit een bijzonder mooi gebaar, maar krijgt intussen een zoveelste schok te verwerken, wanneer blijkt dat Pierre tijdens zijn legerdienst in Duitsland een buitenechtelijk kind verwekt heeft. Haar hieruit voortgekomen kleinzoon Bert Van den Bossche wordt door de familie naar België gehaald en gaat later aan de slag bij VDB Electronics, waar Peter intussen aan het roer staat. Maar de grootste verrassing is de terugkeer van Marie-Rose, die klaarblijkelijk haar helikoptercrash overleefde, maar als gevolg van geheugenverlies van de familie was vervreemd.

Peter krijgt het hard te verduren wanneer Xavier Latour, een voormalige werknemer van het bedrijf, hem het leven zuur wil maken. Net als Didier De Kunst, zint Xavier Latour op wraak en zal niets of niemand hem daarbij in de weg staan. Tijdens een van zijn plannetjes vindt Latour een opvallende medestander in Bert, die zich in de loop der jaren ontwikkeld heeft tot een gewiekst zakenman en heimelijk op de positie van Peter aast. Door zijn veranderde persoonlijkheid wordt Bert steeds minder geliefd binnen de familie en wordt hij openlijk verstoten. Na de dood van Latour ontwikkelt Bert zich beetje bij beetje tot de nieuwe vijand van de familie, tot hij na een brandstichting en moord bij VBD Electronics uiteindelijk achter de tralies belandt. Twee jaar later beraamt Bert een plan om te ontsnappen uit de gevangenis, om wraak te nemen op Peter. Na zijn ontsnapping wordt hij al snel terug gevat en komt opnieuw in de gevangenis terecht.

Jan blijkt als 16-jarige een zoon te hebben verwekt met zijn jeugdliefde Isabelle. Zijn zoon Willem is destijds geadopteerd door een ander gezin. Zijn daaruit voorgekomen kleinzoon Thomas duikt plots op en wil zijn echte familie leren kennen. Wanneer Thomas plots ernstig ziek wordt, blijkt er nog een tweede kleinzoon te zijn: Simon. Hij is de enige die Thomas kan redden met het afstaan van een nier, maar de hulp komt te laat en Thomas sterft, en de drama's houden ook deze keer niet op. Bart komt tijdens een verkeersongeval om het leven. Hanne en Jelle komen er na de dood van hun vader nu helemaal alleen voor te staan. Gelukkig kunnen ze rekenen op de hulp van Trudy, met wie Bart sinds kort een relatie had. Later blijkt echter dat Bart zijn dood in scène heeft gezet om te ontsnappen aan een Italiaanse maffiafamilie waarmee hij in aanraking kwam.

Het komt intussen, na een zoveelste leugen van June Van Damme tot een breuk tussen haar en Peter. Hierdoor is ze voortaan op wraak belust en niemand zal haar hierin stoppen. Ze start samen met Veronqiue een modebedrijf op, dat echter al snel gefusioneerd wordt met VDB Fashion. Nadien onderneemt ze met behulp van een handlanger een moordpoging op Peter, deze mislukt. Als men uiteindelijk Simon verkiest als CEO boven Peter of Veronique is June leep genoeg een contract op te stellen waarin staat dat zij de plaatsvervangende CEO wordt bij afwezigheid van Simon. Ze vergiftigt hem, geeft de opdracht om Veronique te laten verkrachten, ontslaat Hanne en Rudi, dit alles om het bedrijf naar de ondergang te leiden. In een laatste poging haar vel te redden, rijdt ze Mieke omver die in een diepe coma belandt. Ze schuift de schuld in Simons schoenen. Haar daden komen aan het licht en op een avond wordt ze in koele bloede doodgeschoten door een onbekende dader. Uiteindelijk blijkt dat Cédric, de zoon van Veronique, June vermoord heeft, als wraak omdat ze de opdracht gegeven had om Veronique te laten verkrachten.

Andere verhaallijnen

De serie spitst zich al sinds de start vaak toe op de beslommeringen binnen het familiebedrijf van de Van den Bossches. Aanvankelijk betrof dit een elektronicabedrijf, maar intussen leidt de familie een holding waarin een confectieketen en enkele broodjeszaken zijn opgenomen. In de loop der jaren zijn ook de professionele activiteiten van andere personages meer en meer in de kijker beland. Zo baat Jan tegenwoordig het café Jan en Alleman uit, heeft Leen een eigen dokterspraktijk, is Linda zelfstandige thuisverpleegster en heeft Patrick een eigen fietsenatelier.

Zoals wel vaker het geval is bij soaps, kenmerkt de serie zich door een groot aantal huwelijken, sterfgevallen en ingewikkelde relaties en familiebanden. Een ander opmerkelijk en populair verhaal is het eeuwige drankprobleem van Rita.

Vaak drukt de jongere generatie haar stempel op de gebeurtenissen binnen de reeks. De kinderen die in de beginjaren van de serie werden geboren zijn intussen opgegroeid tot volwassenen met elk hun eigen toekomstvisie. Velen onder hen trekken op avontuur in het buitenland, om enige jaren nadien weer vol nieuwe ervaringen hun vertrouwde omgeving te vervoegen.

Rolverdeling

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van personages in Familie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Huidige acteurs

Hoofdpersonages in volgorde van begingeneriek
Acteur Personage Debuut acteur
Sandrine André Veronique Van den Bossche 2012 (aflevering 4921)
Gunther Levi Peter Van den Bossche 1999 (aflevering 1600)
Roel Vanderstukken Benny Coppens 2012 (aflevering 4932)
Jasmijn Van Hoof Stefanie Coppens 2012 (aflevering 4943)
Ini Massez Viv Neyens 2016 (aflevering 5826)
Jef De Smedt Jan Van den Bossche 1991 (aflevering 1)
Kürt Rogiers Lars De Wulf 2016 (aflevering 5774)
Hilde Van Wesepoel Linda Desmedt 2001 (aflevering 2098)
Annie Geeraerts Anna Dierckx 1991 (aflevering 1)
Ray Verhaeghe Albert Thielens 1993 (aflevering 111)
Sarah-Lynn Clerckx Louise Van den Bossche 2006 (aflevering 3376)
Bas Van Weert Cédric Van de Caveye 2013 (aflevering 5156)
Jens Gruyaert Jelle Van den Bossche 2006 (aflevering 3376)
Peter Bulckaen Mathias Moelaert 2008 (aflevering 3831)
Ludo Hellinx Patrick Pauwels 2012 (aflevering 4932)
Kristof Verhassel Stan Lauwers 2015 (aflevering 5456)
Silvia Claes Trudy Tack de Rixart de Waremme 1998 (aflevering 1521)
Cathérine Kools Leen Van den Bossche 2013 (aflevering 5055)
Begir Memeti Faroud Kir 2014 (aflevering 5308)
Werner De Smedt Rudi Verbiest 2013 (aflevering 5004)
Jan Van den Bosch Zjef De Mulder 2013 (aflevering 5108)
Marianne Devriese Evy Hermans 2013 (aflevering 5156)
Vincent Banić Guido Van den Bossche 2016 (aflevering 5775)
Bab Buelens Emma Verdonck 2014 (aflevering 5401)
Margot Hallemans Hannah Van den Bossche 2006 (aflevering 3378)
Jo Hens Niko Schuurmans 2009 (aflevering 4004)
Caroline Maes Mieke Van den Bossche 2002 (aflevering 2422)
Braam Verreth Simon Feyaerts 2015 (aflevering 5515)
Overige personages in volgorde van debuut acteur
Acteur Personage Debuut acteur
Chris Van Tongelen Bart Van den Bossche 2001 (aflevering 2180)
David Michiels Wim Veugelen 2006 (aflevering 3380)
Hilde Van Haesendonck Jenny Versteven 2014 (aflevering 5368)
Nathan Naenen Kobe Vermiert 2014 (aflevering 5400)
Lucas Tavernier Frank Verdonck 2014 (aflevering 5409)
Diverse kinderen Arthur Van den Bossche 2015 (aflevering 5485)
Diverse baby's Mila Van den Bossche 2015 (aflevering 5599)
Dries Vanhegen Paul Wils 2016 (aflevering 5746)
Jaak Van Assche Alfons Coppens 2016 (aflevering 5814)
Vincent-Laurens Seys Wout 2016 (aflevering 5810)
Erika Van Tielen Amélie De Wulf 2017 (aflevering 5867)
Sanderijn Helsen Myriam De Vos 2017 (aflevering 5880)

Oorspronkelijke acteurs

Acteur Personage Opmerkingen
Karel Deruwe Guido Van den Bossche Verdween in 1999 (aflevering 1767) uit de reeks
Martine Jonckheere Marie-Rose De Putter Verdween in 2015 (aflevering 5549) uit de reeks
Erik Goossens Peter Van den Bossche Verdween in 1995 en werd nadien vervangen door een andere acteur
Anne Somers Veronique Van den Bossche Verdween in 2012 en werd nadien vervangen door een andere actrice
Jef De Smedt Jan Van den Bossche
Riet Van Gool Monique Stevens Verdween in 2002 (aflevering 2416) uit de reeks
Lotte Mariën Mieke Van den Bossche Verdween in 2000 en werd nadien vervangen door een andere actrice
Christophe Du Jardin Bart Van den Bossche Verdween in 1997 en werd nadien vervangen door andere acteurs
Jacky Lafon Rita Van den Bossche Verdween in 2015 (aflevering 5457) uit de reeks
Steve Mees † Pierrot Cockelaere Verdween in 1992 (aflevering 110) uit de reeks
Annie Geeraerts Anna Dierckx
Guido Horckmans Walter Dierckx Verdween in 2006 (aflevering 3374) uit de reeks
Hilde De Roeck † Marleen Van den Bossche Verdween in 1993 (aflevering 290) uit de reeks
Bob Stijnen François Van den Bossche Verdween in 1996 uit de reeks
Nini Van der Auwera † Simonne Vercauteren Verdween in 1995 uit de reeks

Recasts

Door de jaren heen zijn een aantal personages reeds door twee of meer acteurs vertolkt, wat al vaak tot kritiek bij het publiek heeft geleid. De bekendste personages die een nieuw gezicht kregen zijn Peter (Erik GoossensGunther Levi), Mieke (Lotte MariënCaroline Maes) en Bart Van den Bossche (Christophe Dujardin → Wim Van de VeldeChris Van Tongelen).

Meestal wordt een personage enkel gerecast wanneer het personage voor langere tijd buiten beeld is geweest of wanneer er een tijdsprong wordt gemaakt. Voorbeelden voor het laatste geval zijn Maarten (Gianni VerschuerenMichael Vroemans), Leen (Saskia RaëRuth BastiaensenCathérine Kools) en Pierrot Van den Bossche (Kristof Van De VondelGuillaume Devos).

Atypisch in het rijtje is het personage Brenda Vermeir, dat van de ene dag op de andere van de gedaante van Vicky Versavel naar die van Chadia Cambie ging. Versavel was in die periode plots zwaar ziek geworden, maar de makers hadden besloten haar personage op deze manier (tijdelijk) in de reeks te houden, in afwachting van haar mogelijke terugkeer. Ongeveer een jaar later werd Vicky Versavel weer gezond verklaard en nam ze de rol van Brenda opnieuw over van Chadia Cambie. Ook met het personage Evy Hermans wordt in 2013 hetzelfde gedaan. Sofie Truyen moet vanwege een ziekte verplichte rust nemen, haar personage wordt later gespeeld door Marianne Devriese.

Een compleet overzicht van de wissels:

Personage Acteur 1 Acteur 2 Acteur 3 Acteur 4 Acteur 5
Bart Van den Bossche Christophe Du Jardin (1991-1997) Wim Van de Velde (1997-2000) Chris Van Tongelen (2001-2015),(2016-heden)
Bert Van den Bossche Mout Uyttersprot (2002-2004) Steven De Lelie (2006-2011, 2013, 2015)
Brenda Vermeir Vicky Versavel (1997-2001) Chadia Cambie (2001-2002) Vicky Versavel (2002-2011)
Carine Wattez Paulette Daelemans (1996) Gudi Raymaekers (2002-2003)
Cédric Van de Caveye Aldo Vandervorst (2006-2008) Bo Bogaerts (2008-2011) Bas Van Weert (2013-heden)
Dirk Cockelaere Marc De Coninck (1991-1994) Steph Baeyens (2001) Hans De Munter (2010-2014)
Evy Hermans Sofie Truyen (2006-2013) Marianne Devriese (2013-heden)
Guido II Van den Bossche Xander Willems (2005-2006) Lennert Mets (2006-2010) Jordi Rottier (2010-2015) Jelle Florizoone (2015-2016) Vincent Banić (2016-heden)
Hannah Van den Bossche Sofie Scheers (1998-2006) Margot Hallemans (2006-2009) Ellen Van den Eynde (2009-2012) Margot Hallemans (2013-heden)
Leen Van den Bossche Saskia Raë (1997-2006) Ruth Bastiaensen (2006-2011) Cathérine Kools (2013-heden)
Maarten Van den Bossche Gianni Verschueren (1997-2006) Michael Vroemans (2006-2013, 2014-2015)
Mieke Van den Bossche Lotte Mariën (1991-1994, 1995-2000) Caroline Maes (2002-heden)
Peter Van den Bossche Erik Goossens (1991-1995) Gunther Levi (1999-heden)
Pierrot Van den Bossche Kristof Van De Vondel (1997-2006) Guillaume Devos (2006-2012, 2014)
Sarah De Kunst Debbie Schneider (1994-1995) Els Meeus (2000-2003)
Veronique Van den Bossche Anne Somers (1991-1994) Ann-Christine Hendrickx (1996-2001) Anne Somers (2001-2012) Sandrine André (2012-heden)
Xavier Latour Guy Van Sande (1992) Eric Kerremans (2003-2009)

Cameo's

Toenmalig Miss België Véronique De Kock vertolkte enkele seizoenen de rol van secretaresse Jolien Stijnen. Daarnaast zijn er tientallen mediafiguren die ooit een beperkt gastoptreden in de soap maakten, meestal ter gelegenheid van een feestelijke aflevering.

Vaak speelden deze personen gewoon zichzelf, maar sommigen namen een andere rol op zich. Voorbeelden zijn Kelly Pfaff en weerman Eddy De Mey als hotelmedewerkers, komieken Jan Van Dyke en Luc Caals als klusjesmannen en judoka's Ingrid Berghmans en Harry Van Barneveld als leden van dievenbende.

Een overzicht van de cameo's:

Locaties

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in en rond de stad Mechelen, waarnaar bij momenten in de serie duidelijk verwezen wordt. Ook vrijwel alle buitenopnames vinden plaats in of rond deze stad. Om praktische redenen wordt echter soms uitgeweken naar andere gemeenten of steden.

De binnenopnames worden sinds de start van de serie gedaan bij Studio-A in Boortmeerbeek. Tegenwoordig staan daar volgende sets opgebouwd:

Woningen

Huis van Trudy

Trudy woont hier met haar man Bart, dochter Louise en stief zoon Jelle.

Appartement van Jan

Jan woont samen met Linda op een appartement boven Jans café. Ook zijn dochter Leen woonde er met haar zoontje Arthur en haar voormalige partner Faroud.

Huis van Agnes

Agnes trof een regeling met haar broer, Mathias waarna Patrick en de schoonzoon van Patrick, Benny na haar vertrek in het huis mochten blijven wonen. Het atelier van Patrick grenst aan de woning.

Huis van Veronique

Veronique woont samen met haar zoon Cédric en haar partner Mathias.

Huis van Evy en Zjef

Evy, Stan, Hannah en Zjef wonen daar samen. Later namen Guido, Emma en hun dochter Mila er ook hun intrek.

Brouwerijwoning van Mieke en Niko

De bierbrouwerij van Niko, met een woonst waar hij met zijn vrouw Mieke samenwoonde. De woonst doet daarnaast ook dienst als de bed and breakfast van Mieke, Mie & B.

Bedrijven

VDB Fashion

Hoofdkantoor met een directiebureau voor Lars en een bureau voor Veronique. Evy, Peter en Mieke zijn werknemers en Benny is er klusjesman. In het mode-atelier werken de ontwerpers Hannah en Rudy. Peter, Veronique, Matthias, Trudy, Stephanie en Lars zijn aandeelhouders.

VDB Foodbar

Broodjeszaak met gerante Trudy en haar medewerkers Zjef en Emma.

Jan & Alleman

Café van Jan, met Viv als werkneemster. Tevens de stamkroeg van de familie Van den Bossche en vrienden. Boven het café bevindt zich het appartement van Jan.

Atelier van Patrick

Reparatie-atelier van Patrick dat aan de woning van Agnes grenst.


Afleveringen

Overzicht

Onderstaande tabel toont de uitgezonden afleveringen.

Seizoen Uitzenddata Afleveringen-
nummers
Aantal
afleveringen
1 30 december 1991 – 29 mei 1992 1 – 110 110
2 31 augustus 1992 – 8 mei 1993 111 – 290 180
3 1993 – 1994 291 – 507 217
4 5 september 1994 – 1995 508 – 730 223
5 1995 – 1996 731 – 975 245
6 2 september 1996 – 30 mei 1997 976 – 1208 233
7 1 september 1997 – 30 mei 1998 1209 – 1442 234
8 31 augustus 1998 – 29 mei 1999 1443 – 1676 234
9 30 augustus 1999 – 6 juni 2000 1677 – 1918 242
10 28 augustus 2000 – 29 juni 2001 1919 – 2181 263
11 3 september 2001 – 28 juni 2002 2182 – 2421 240
12 2 september 2002 – 27 juni 2003 2422 – 2636 215
13 1 september 2003 – 27 juni 2004 2637 – 2852 216
14 30 augustus 2004 – 26 juni 2005 2853 – 3112 260
15 29 augustus 2005 – 30 juni 2006 3113 – 3375 263
16 4 september 2006 – 29 juni 2007 3376 – 3632 257
17 3 september 2007 – 27 juni 2008 3633 – 3889 257
18 1 september 2008 – 26 juni 2009 3890 – 4146 257
19 31 augustus 2009 – 25 juni 2010 4147 – 4403 257
20 30 augustus 2010 – 24 juni 2011 4404 – 4660 257
21 22 augustus 2011 – 29 juni 2012 4661 – 4885 225
22 27 augustus 2012 – 28 juni 2013 4886 – 5105 220
23 26 augustus 2013 – 27 juni 2014 5106 – 5325 220
24 25 augustus 2014 – 26 juni 2015 5326 – 5545 220
25 24 augustus 2015 – 29 juni 2016 5546 – 5768 223
26 29 augustus 2016 – NB 5769 – NB

Seizoensfinales

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Ieder seizoen wordt afgesloten met een extra dramatische finale, die meestal zorgt voor een of meerdere cliffhangers voor de zomerstop. Een seizoensfinale duurt doorgaans dubbel zo lang dan een gewone aflevering. De ontknoping wordt uitgezonden aan het begin van het volgende seizoen.

Seizoen 1

Een feestje bij Peter loopt stevig uit de hand. Birgit beschuldigt Peter van verkrachting. Peter wordt gearresteerd en moet zich voor de rechter verantwoorden. Pierrot wordt begraven. Veronique, Guido en Marie-Rose krijgen in Luxemburg een zwaar auto-ongeluk.

Seizoen 2

De hele familie is samen om de komst van Lovely, het adoptiekindje van Ben en Marleen, te vieren. Wanneer Marleen nog snel om een boodschap gaat, wordt ze op straat aangereden.

Seizoen 3

Peter en Guido rijden met hun auto langs het kanaal, wanneer ze plots door een sluipschutter worden beschoten en in het water belanden. Peter komt klem te zitten en dreigt te verdrinken.

Seizoen 4

Peter is verzeild geraakt in een sekte. Wanneer het bericht komt dat de leden collectief zelfmoord pleegden, reist Guido naar Spanje in de hoop hem terug te vinden.

Seizoen 5

Rita is alweer een tijdje op vrije voeten, maar het zint haar niet dat haar zoontje Pierrot werd toegewezen aan Herman en Ingrid. Samen met haar vriendin Micheline ontvoert ze hem. Maar dan krijgen ze onverwacht politiecontrole.

Seizoen 6

Guido en Els vieren hun trouwfeest in een chic hotel, waar op dat moment ook een politieke delegatie verblijft. Een terroristische groepering gijzelt hen en plaatst een tijdbom, terwijl de hele familie nog gevangen zit, ontploft het hele gebouw.

Seizoen 7

Guido en Els vieren hun uitgestelde huwelijksreis op een jacht in het zuiden. Terwijl Els even in zee duikt, klimt Didier plots aan boord van het schip. Er valt een schot.

Seizoen 8

De school van Maarten, Leen en Pierrot is op zeeklassen, wanneer zijzelf, hun klasgenootjes en de kookouders slachtoffer worden van een ernstige voedselvergiftiging. Er zijn al verschillende doden, maar het is onbekend wie.

Seizoen 9

Peter, Veronique, Jan en Rita gaan in op een mysterieuze uitnodiging en begeven zich naar een afgelegen kasteel. De zogenaamde gastheer wil hen een voor een uitschakelen. Er ontstaan gevechten op leven en dood.

Seizoen 10

Peter, Koen en Brenda reizen naar Amerika, waar Bart na een vliegtuigcrash in het ziekenhuis belandde. Op de terugweg naar huis volgt een nieuwe crash.

Seizoen 11

Jo en Els trouwen en vertrekken even later al meteen op huwelijksreis. Plots worden ze het slachtoffer van een brutale vliegtuigkaping. Ze dreigen het koppel te vermoorden

Seizoen 12

Trudy wordt ontvoerd door Xavier Latour. Sarah en Thomas willen samen met haar vluchten. Latour laat Peter weten dat ze aan boord zijn van een chartervlucht. Peter probeert met een helikopter te verhinderen dat het vliegtuig kan opstijgen maar dan loopt het mis. Voor zijn ogen stort het vliegtuigje met Sarah, Thomas en Trudy aan boord neer

Seizoen 13

Peter en Trudy hebben de hele familie uitgenodigd voor hun huwelijksfeest op Malta. Wanneer ze zich mengen in de plaatselijke folklore wordt Peter neergestoken. Hij stuikt in elkaar.

Seizoen 14

De stoppen van Annemarie slaan door. Ze tracht Guy te vermoorden. Nadat de familie tijdens een tuinfeest in paniek aan een wolkbreuk tracht te ontkomen, blijkt Veroniques zoontje Cédric vermist.

Seizoen 15

De familie is afgereisd naar Kroatië voor het huwelijk van Mario en Veronique. Veronique is in alle staten wanneer Mario na een woordenwisseling niet meer komt opdagen.

Seizoen 16

Vermomd als zakenman Graham Boardman heeft Xavier Latour het familiebedrijf naar de ondergang geleid. De hele familie dreigt meegesleurd te worden in het drama. Bovendien heeft hij Joe Bonduono vermoord. Op weg naar huis krijgt Peter een auto-ongeluk.

Seizoen 17

Bart ontdekt dat Brenda door zijn minnares Nel is ontvoerd en wordt nu ook opgesloten, waarna Nel het gebouw in brand steekt. Trudy biecht haar affaire met Mario op aan Peter. Tijdens een weekend in de Ardennen komt Veerle ernstig ten val in een grot ze dreigt zelfs te verdrinken.

Seizoen 18

Xavier Latour heeft Trudy en Louise laten ontvoeren. Handlangers Christel en Sébastien krijgen berouw en willen hen helpen ontsnappen. Uiteindelijk volgt de confrontatie met Peter en het ultieme gevecht op leven en dood.

Seizoen 19

Marie-Rose blijft zich verzetten tegen het huwelijk van Peter en June. Op de grote dag dreigt ze ermee hem niet langer als zoon te beschouwen indien hij zijn jawoord geeft. Op het moment van de waarheid verschijnt er een blik van twijfel in zijn ogen

Seizoen 20

De ontslagen Bert zint op wraak en sluit het kaderpersoneel van VDB Electronics op in het kantoor, waarna hij brand sticht. Terwijl Marie-Rose, Veronique en Gerda nog een ontsnappingspoging ondernemen, blijven Bart, Peter en June achter in de brand.

Seizoen 21

Mieke wordt ontvoerd. Op een teambuildingsweekend in de Ardennen komt het tot een confrontatie tussen liefdesrivalen Marie-Rose en Caroline. Tijdens een gevecht op leven en dood vallen ze samen in een ravijn.

Seizoen 22

Leen staat op het punt om te bevallen, maar het door Mathias georganiseerde buurtfeest zorgt voor onoverkomelijke verkeersproblemen. Mathias zelf krijgt het aan het einde van de dag benauwd en zakt op een afgelegen plek in elkaar.

Seizoen 23

Elise is ervan overtuigd dat Delphine een vuil spel speelt, maar wanneer ze de confrontatie met haar aangaat loopt het fout. In een schermutseling komt Elise ten val. Louise is echter getuige van het hele voorval en moet rennen voor haar leven, voordat Delphine haar te pakken krijgt. Intussen vindt de modeshow van Vérobello plaats, waar de familie verrast wordt van de plotse verschijning van June. Tijdens de modeshow duikt ook iemand op die zichzelf uitgeeft als Thomas Feyaerts.

Seizoen 24

June en Stan beramen al weken een plan om Peter voorgoed uit te schakelen. Net voordat hij een presentatie zal geven, proberen ze hem in de val te lokken. Cédric ligt in een coma in het ziekenhuis. Veronique krijgt daar een tweede shock te verwerken, als blijkt dat ze zwanger is. Marie-Rose en Mathias hebben hun zoveelste ruzie. Hij zoekt troost bij Trudy, maar wordt tijdens het vrijen betrapt door Marie-Rose. Op een onbekend strand wandelt de dood gewaande Bart Van den Bossche voorbij.

Seizoen 25

June speelt al maanden een smerig spel om de Van den Bossches en hun bedrijf definitief kapot te krijgen. De familie gaat de strijd aan om haar te ontmaskeren en krijgt hierdoor enkele schokkende tegenslagen te verwerken. Enkelen onder hun besluiten het heft in eigen handen te nemen. Er ontstaat een vuurgevecht bij Fashion. Bij het binnenkomen van een onbekende persoon, stuit deze op het levenloze lichaam van June, die duidelijk werd vermoord met een schot. De dader is onbekend.

Geboorten

Seizoen Kind Ouders
Seizoen 4 Pierrot Van den Bossche Rita Van den Bossche en † Dirk Cockelaere
Seizoen 6 Leen Van den Bossche Jan Van den Bossche en Nele Van Winckel
Seizoen 7 Hannah Van den Bossche Bart Van den Bossche en † Brenda Vermeir
Seizoen 12 Lennard De Wael Mieke Van den Bossche en † Marc De Wael
Seizoen 13 Guido Van den Bossche Jan Van den Bossche en Linda Desmedt
Seizoen 14 Dieuwke Mitsides Els d'Hollander en † Andreas Mitsides
Seizoen 14 Louise Van den Bossche Peter Van den Bossche en Trudy Tack de Rixart de Waremme
Seizoen 14 Cédric Van de Caveye Veronique Van den Bossche en Mario Van de Caveye
Seizoen 14 Berre d'Hollander René D'Hollander en Heidi Janssens
Seizoen 15 Jelle Van den Bossche Bart Van den Bossche en † Brenda Vermeir
Seizoen 17 Ruben Mariën Suzy Mariën en Elke Baertsoen
Seizoen 19 Michaël Van den Bossche Bert Van den Bossche en Lisa Deruyter
Seizoen 22 Arthur Van den Bossche Leen Van den Bossche en Jake Humprey
Seizoen 25 Mila Van den Bossche Guido Van den Bossche en Emma Verdonck
Seizoen 25 Alex Hermans Evy Hermans en onbekende vader

Huwelijken

Seizoen Koppel Status Kinderen
Seizoen 2 Marleen Van den Bossche en † Ben Van der Venne Ontbonden door Marleens dood Lovely Van der Venne
Seizoen 3 Anna Dierckx en Albert Thielens Getrouwd geen
Seizoen 4 † Herman De Bie en Ingrid Van den Heuvel Ontbonden door Hermans dood Geen
Seizoen 4 Veronique Van den Bossche en † GianCarlo Parducci Gescheiden Geen
Seizoen 5 Jan Van den Bossche en Nele Van Winckel Gescheiden Leen Van den Bossche en Maarten Van den Bossche
Seizoen 5 Monique Stevens en † Didier De Kunst Gescheiden Geen
Seizoen 6 François Van den Bossche en † Mia Dondeyne Getrouwd tot hun dood Geen
Seizoen 6 Guido Van den Bossche en Els d'Hollander[3] Ontbonden door Guido's dood Geen
Seizoen 7 en seizoen 14 Bart Van den Bossche en † Brenda Vermeir Gescheiden, daarna hertrouwd en dan ontbonden door Brenda's dood Hannah Van den Bossche en Jelle Van den Bossche
Seizoen 8 Rita Van den Bossche en † Rob Gerrits Gescheiden Geen
Seizoen 9 Peter Van den Bossche en † Femke Maeterlinck Ontbonden door Femkes dood Geen
Seizoen 11 Monique Stevens en Guy Maeterlinck Ontbonden door Moniques dood Geen
Seizoen 11 Jan Van den Bossche en Linda Desmedt Getrouwd Guido Van den Bossche
Seizoen 11 Walter Dierckx en † Carine Wattez Ontbonden door Carine's dood Kobe Dierckx
Seizoen 11 Els d'Hollander en † Jo Berrevoets Ontbonden door Jo's dood Geen
Seizoen 12 Guy Maeterlinck en † Annemarie Govaert Ontbonden door Annemaries dood Geen
Seizoen 13 Mieke Van den Bossche en † Marc De Wael Ontbonden door Marcs dood † Lennard De Wael
Seizoen 13 Rene d'Hollander en Heidi Janssens Getrouwd Berre d'Hollander
Seizoen 13 Peter Van den Bossche en Trudy Tack de Rixart de Waremme Gescheiden Louise Van den Bossche
Seizoen 14 † Gustaaf Janssens en Isabelle Solie Ontbonden door Gustaafs dood Geen
Seizoen 14 Els d'Hollander en † Andreas Mitsides Ontbonden door Andreas' dood Dieuwke Mitsides
Seizoen 15 Veronique Van den Bossche en Mario Van de Caveye Gescheiden Cédric Van de Caveye
Seizoen 16 Mieke Van den Bossche en Wim Veugelen Gescheiden Geen
Seizoen 16 Bert Van den Bossche en Cixi Lao Tsai Gescheiden Geen
Seizoen 20 Peter Van den Bossche en † June Van Damme Gescheiden Geen
Seizoen 22 Marie-Rose De Putter en Mathias Moelaert Gescheiden Geen
Seizoen 23 Dirk Cockelaere en Nathalie De Bie Ontbonden door Dirks dood Gail Cockelaere en Justin Cockelaere
Seizoen 24 Mieke Van den Bossche en Niko Schuurmans Getrouwd Geen
Seizoen 24 Thomas Van den Bossche en Stefanie Coppens Ontbonden door Thomas' dood Geen

Begingeneriek

Logo tot midden november 2014

Er werden reeds meerdere intro's gebruikt voor Familie. In de eerste 9 seizoenen zong actrice Jacky Lafon het introlied. De stijl van de intro veranderde echter al eens sterk bij de tijdsprong in 1997. Van het 10de tot het 15de seizoen en van het 16de tot het 18de seizoen zong Koen Wauters twee verschillende intronummers. In september 2009 werd de vijfde versie van de intro in gebruik genomen, ingezongen door Charlotte Therssen. Het ging hier om een Nederlandstalige cover van The Show van Lenka.

Sinds augustus 2011 wordt er een nieuwe intro gebruikt. Voor de titelsong werd opnieuw een cover gekozen, deze keer ingezongen door Idool 2011-finaliste Maureen Vanherberghen. Het gaat hier om een Nederlandstalige versie van Stay The Night van James Blunt.

Op 14 november 2014 werd de generiek gewijzigd.

Tijdsprongen

Tweemaal heeft de verhaallijn van Familie een sprong van een aantal jaren gemaakt: op 6 januari 1997 vond een tijdsprong van zeven jaar plaats en op 4 september 2006 een tijdsprong van drie jaar.[1]

Externe links