Francesco Vanderjeugd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Francesco Vanderjeugd
Francesco Vanderjeugd, na zijn benoeming als burgemeester van de gemeente Staden.
Volledige naam Francesco Vanderjeugd
Geboren Roeselare, 3 februari 1988
Kieskring West-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Kapper
Partij VLD / Open Vld
Functies
2007-heden Gemeenteraadslid Staden
2013-heden Burgemeester Staden
2014-2019 Vlaams Parlementslid[1]
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Francesco Vanderjeugd (Roeselare, 3 februari 1988) is een Belgische politicus voor Open Vld.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Francesco Vanderjeugd groeide op in Staden, liep er school en was er lid van de lokale Chiro-afdeling. Op vijftienjarige leeftijd besloot hij een beroepsopleiding tot kapper te volgen bij Syntra West. Hij leerde het beroep tijdens enkele jaren opleiding in kapperszaak Beauty te Roeselare en opende in december 2011 zijn eigen kapperszaak (Ziezo) in Staden.

Lokale politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Hij nam voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006, toen hij net achttien was geworden. Hij slaagde erin om vanop de zesde plaats op de lijst 'Samen' verkozen te worden. In 2009 volgde Vanderjeugd zijn dorpsgenoot Bart Bostoen op als voorzitter van Jong VLD Staden, een functie die hij uitoefende tot eind 2011. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 verdubbelde Francesco Vanderjeugd, intussen lijsttrekker op een zuiver liberale Open Vld-lijst, zijn aantal voorkeurstemmen. Samen met N-VA en sp.a brak hij de absolute meerderheid van CD&V in Staden. Vanderjeugd voerde persoonlijk de onderhandelingen, verwees uittredend burgemeester Josiane Lowie naar de oppositie en werd burgemeester vanaf januari 2013. Op dat moment was hij de jongste burgemeester van België. Vanderjeugd koos ervoor om zijn functie als burgemeester te combineren met het uitbaten van zijn kapsalon. Bij de verkiezingen van 2018 haalde zijn partij een absolute meerderheid en kon Vanderjeugd burgemeester blijven.[2]

Mogelijke belangenvermenging[bewerken | brontekst bewerken]

Eind 2021 kwam Vanderjeugd in opspraak voor mogelijke belangenvermenging bij vastgoeddeals[3], waarbij hij zijn voorkennis als burgemeester zouden gebruikt hebben om huizen en grond aan te kopen en te verkopen die door vergunde bouwprojecten in waarde zouden stijgen. Het parket opende een onderzoek en in juni 2022 begon ook Audit Vlaanderen een bijkomend forensisch onderzoek. Vanderjeugd ontkende dat hij met voorkennis heeft gehandeld.[4] In oktober 2022 werd de gemeente Staden na de doorlichting door Audit Vlaanderen door de Vlaamse overheid onder verscherpt toezicht geplaatst[5] en in maart 2024 besliste het West-Vlaamse parket om Vanderjeugd, na afronding van het onderzoek, voor de rechter te dagen voor belangenvermenging.[6]

Parlementslid[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 werd Francesco Vanderjeugd door Open Vld gevraagd voor de derde plaats op de Vlaamse lijst voor kieskring West-Vlaanderen. Met de campagne ‘Straks gaat het over jou’ overtuigde Vanderjeugd meer dan 12.000 kiezers en werd zijn partij in Staden bij de Vlaamse verkiezingen van dat jaar zelf groter dan de N-VA. Op 25 juni 2014 legde hij de eed af als Vlaams Parlementslid. Om zich te concentreren op zijn politieke functies nam hij sinds zijn verkiezing in het Vlaams Parlement enkel nog het management van zijn kapsalon op zich.[7] In het Vlaams Parlement werd Vanderjeugd vast lid van de Commissie Landbouw, Visserij en Platteland en plaatsvervangend lid van de commissies Onderwijs en Cultuur, Sport en Jeugd.

Als parlementslid werd Francesco Vanderjeugd gevraagd om het Vlaams Parlement te vertegenwoordigen op het G2OO Youth Forum in Garmisch-Partenkirchen. Daar ontving hij van de G200-organisatie een Angel Award “for his active role in society as founder of Lakosta For Charity and his political achievements” (voor zijn actieve rol in de maatschappij als stichter van Lakosta For Charity en zijn politieke prestaties).

Voor de Vlaamse verkiezingen van 2019 stond hij vrijwillig zijn derde plaats op de West-Vlaamse lijst af aan Mercedes Van Volcem, die misnoegd was over de plaats die ze initieel had gekregen. Hij zakte naar de vierde plaats. De partij behaalde bij de verkiezingen drie zetels. Francesco Vanderjeugd haalde 18.000 voorkeurstemmen, op lijsttrekker Bart Tommelein na de sterkste persoonlijke score op de lijst, maar door het systeem van lijststemmen werd hij niet verkozen. Hierdoor kwam er een einde aan zijn parlementaire loopbaan.

In juni 2019, kort na de verkiezingen van mei, kondigde Vanderjeugd aan dat hij zich kandidaat stelde als voorzitter bij Open Vld.[8] Nadat zijn "politieke mentor" Bart Tommelein zich eveneens kandidaat stelde, trok hij in januari 2020 zijn kandidatuur in.[9] Enkele maanden later, in mei 2020, werd hij verkozen in het partijbestuur van Open Vld.

Bij de federale verkiezingen van juni 2024 bekleedde Vanderjeugd initieel de positie van eerste opvolger op de West-Vlaamse Open Vld-lijst. Naar aanleiding van zijn dagvaarding voor de rechtbank voor belangenvermenging besloot hij echter een lagere plek op de lijst in te nemen en werd hij tweede opvolger.[10]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Josiane Lowie
Burgemeester van Staden
2013-heden