Francesco Vanderjeugd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Francesco Vanderjeugd
Francesco Vanderjeugd, na zijn benoeming als burgemeester van de gemeente Staden.
Francesco Vanderjeugd, na zijn benoeming als burgemeester van de gemeente Staden.
Volledige naam Francesco Vanderjeugd
Geboren Roeselare, 3 februari 1988
Kieskring Flag of West Flanders.svg West-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Kapper
Partij VLD / Open Vld
Functies
2007 - heden Gemeenteraadslid Staden
2013 - heden Burgemeester Staden
2014 - heden Vlaams Parlementslid[1]
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Francesco Vanderjeugd (Roeselare, 3 februari 1988) is een Belgische politicus voor Open Vld.

Sinds 2013 is hij burgemeester van Staden. Hij was tot de verkiezingen in 2018 de jongste burgemeester van België. Op 25 mei 2014 werd hij in de kieskring West-Vlaanderen verkozen tot Vlaams Volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. Ook daar is hij het jongst zetelende parlementslid.

Biografie[bewerken]

Francesco Vanderjeugd groeide op in Staden, liep er school en was er lid van de lokale Chiro-afdeling. In het middelbaar koos hij er op 15-jarige leeftijd voor om een beroepsopleiding tot kapper te volgen bij Syntra West. Hij leerde de stiel tijdens enkele jaren opleiding in kapperszaak Beauty te Roeselare en opende in december 2011 zijn eigen kapperszaak (Ziezo) in Staden.

Lokale politiek[bewerken]

Hij nam voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006, toen hij net 18 was geworden. Hij slaagde erin om van op plaats 6 verkozen te worden op de lijst ‘Samen’. In 2009 volgde Vanderjeugd zijn dorpsgenoot Bart Bostoen op als voorzitter van Jong VLD Staden, een functie die hij uitoefende tot eind 2011. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 verdubbelde Francesco Vanderjeugd, intussen lijsttrekker op een zuiver liberale Open Vld-lijst, zijn aantal voorkeurstemmen. Samen met N-VA en sp.a brak hij de absolute meerderheid van CD&V in Staden. Vanderjeugd voerde persoonlijk de onderhandelingen en verwees uittredend burgemeester Josiane Lowie naar de oppositie en werd burgemeester vanaf 2013. Vanderjeugd koos ervoor om zijn functie als burgemeester te combineren met het uitbaten van zijn kapsalon.

Parlementslid[bewerken]

In 2014 werd Francesco Vanderjeugd door Open Vld gevraagd voor de 3e plaats op de Vlaamse lijst voor kieskring West-Vlaanderen. Met de campagne ‘Straks gaat het over jou’ overtuigde Vanderjeugd meer dan 12.000 kiezers en werd zijn partij in Staden bij de Vlaamse verkiezingen van dat jaar zelf groter dan de N-VA. Op 25 juni 2014 legde hij de eed af als Vlaams Parlementslid. Sinds hij verkozen werd als parlementslid neemt hij enkel nog het management van zijn kapsalon op zich om zich te concentreren op zijn politieke functies.[2] In het Vlaams Parlement maakt Vanderjeugd deel uit van de commissies 'Landbouw, Visserij en Platteland' (vast commissielid), 'Onderwijs' (plaatsvervangend commissielid) en 'Cultuur, sport en jeugd' (plaatsvervangend commissielid).

Als parlementslid werd Francesco Vanderjeugd gevraagd om het Vlaams Parlement te vertegenwoordigen op het G2OO Youth Forum in Garmisch-Partenkirchen. Daar ontving hij van de G200-organisatie een Angel Award “for his active role in society as founder of Lakosta For Charity and his political achievements.”

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Josiane Lowie
Burgemeester van Staden
2013-