Freaknacht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Freaknacht
Diskjockey Gerard Ekdom, Giel Beelen, Sander Hoogendoorn, Thijs Maalderink e.a.
Type programma praatprogramma, muziekprogramma
Uitzendingen
Tijdstip Zaterdag 01.00–04.00 uur
Omroep VARA-BNN
Radiostation 3FM
Periode 2006-2014, juni 2015-
Portaal  Portaalicoon   Media

Freaknacht is de aanduiding voor de nachtprogrammering van 3FM in de nacht van vrijdag op zaterdag. Tegenwoordig wordt dit door Thijs Maalderink gepresenteerd. In het verleden werden de beelden hiervan tevens uitgezonden op Nederland 3, na afloop van de gangbare programmering.

De nacht werd oorspronkelijk gevuld met het programma Nachtegiel van Giel Beelen (VARA) en Ekdom In De Nacht van Gerard Ekdom (AVRO). Ekdom stopte eind 2012 met zijn vrijdagnachtprogramma, Beelen maakte in de uitzending van de nacht van 16 op 17 augustus 2013 bekend definitief te stoppen met het presenteren van zijn vrijdagnachtprogramma, nadat hij dat jaar al sporadisch in de nacht presenteerde. Daar maakte hij ook de nieuwe vaste presentator bekend, namelijk Sander Hoogendoorn. Tijdens de afwezigheid van Beelen hebben diverse 3FM-dj's afwisselend de Freaknacht gepresenteerd, onder wie Sander Hoogendoorn, Michiel Veenstra, Herman Hofman, Lieke Veld en Rámon Verkoeijen.

In 2014 stopte Hoogendoorn met de Freaknacht. De tijd werd overgenomen door Frank van der Lende met De Bende van Van der Lende. In juni 2015 verviel dit programma en heette de nachtprogrammering weer Freaknacht, met als presentator Thijs Maalderink. De Freaknacht heeft een nauwe band met het programma erna (Barend en Wijnand, NCRV) en deze programma's worden dan ook weleens samen als Freaknacht bestempeld.

De Freaknacht ontstond toen in november 2006 een achtdelige documentaireserie over de voorbereidingen van de jaarlijkse Serious Request-actie werd uitgezonden op Nederland 3. Men bedacht om naast die documentaire ook in die periode de nacht van vrijdag op zaterdag in te ruimen voor enkele uren livetelevisie vanuit de 3FM-studio. Hierdoor veranderden Nachtegiel en Ekdom In De Nacht van een radioprogramma in een rtv-programma met de leus "Vrijdag Freaknacht". Na de Serious Request-actie stopten deze uitzendingen voor enige tijd, maar deze zijn sinds 24 februari 2007 weer wekelijks te zien.

In het nachtblok zijn er de alternatieve hitlijst Freak 11, gasten, optredens en gesprekken met luisteraars via een webcam. De lijstaanvoerder van de Freak 11 wordt tevens gekroond tot Freakandel Speciaal. Vanwege deze radio-televisiecombinatie heeft de Freaknacht als motto: Een radioprogramma waarnaar gekeken kan worden en een tv-programma waarnaar geluisterd kan worden.

In de ochtend van 18 juli 2015 namen Gerard Ekdom en Giel Beelen nog eenmaal de presentatie van de Freaknacht op zich en vormde zich een reünie van de jingles en de vaste onderdelen.