Fruit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 186.143.165.228 (overleg) op 9 apr 2020 om 09:17.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Zie Fruit (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Fruit.
Dit artikel behoort tot
de reeks over kookkunst
Fruit

Fruit is een aantal eetbare vruchten van plantensoorten en -rassen, of daarop gelijkende schijnvruchten zoals aardbei, vijg, ananas, appel en peer. Hoewel ook het woord ooft hiervoor gebruikt wordt, wordt daar doorgaans vooral boomfruit of najaarsfruit– zoals appels en peren – mee bedoeld.

Consumptie

Veel primaten, zoals de chimpansee, eten vooral fruit (aangevuld met bladeren, noten, schors en stengels, maar ook dierlijk materiaal als insecten en vogeleieren). Ook de mens gebruikt fruit.

Fruit kan meestal in oorspronkelijke vorm gegeten worden. Soms moet eerst de schil verwijderd worden. Fruit wordt ook wel als nagerecht gegeten. Ook kan het worden gebruikt als basis voor vruchtensap. De hoeveelheid opgeloste stoffen in een vruchtensap wordt gemeten met de maat Brix.

Minstens twee stuks fruit per dag wordt aanbevolen als dagelijkse hoeveelheid.[1] Sommige mensen kunnen fruit op een volle maag echter niet verdragen, met een onaangenaam opgeblazen gevoel in de maag als gevolg.

Verschil tussen groenten en fruit

Zie Verschil tussen groente en fruit voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Meestal is het duidelijk of een vrucht tot fruit of tot de groenten behoort, maar er zijn ook grensgevallen zoals de tomaat en komkommer. Er kan een scheiding gemaakt worden aan de hand van verschillende criteria: culinair, tuinbouwkundig, plantkundig en cultureel.

Afbeeldingen

Zie ook

Externe link

Zie de categorie Fruit van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.