Gamergate

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Feministe en mediacriticus Anita Sarkeesian
Videospelontwikkelaar Zoë Quinn

Gamergate is de benaming voor een reeks online campagnes die vanaf 2014 met de hashtag #gamergate werden gevoerd en veelal bestempeld werden als treitercampagnes in de media. Het belangrijkste twistpunt in deze controverse ging over het vermeende seksisme in videogames en de journalistiek daarover. De term wordt in het algemeen gebruikt voor zowel de controverse zelf alsook voor de campagnes en degenen die deze campagnes uitvoerden, welke bestempeld werden als seksistisch.[1] 

Aanleiding[bewerken]

Gamergate begon in augustus 2014. Het mikpunt van de campagne waren verschillende vrouwen, waaronder mediacriticus Anita Sarkeesian en videospelontwikkelaars Zoë Quinn en Brianna Wu.[2] De controverse werd in gang gezet door het lange, negatieve blogbericht dat een ex-vriend van Quinn schreef. In dit bericht beschuldigde hij Quinn ervan dat zij een relatie was begonnen met een journalist die over games schreef, om positieve recensies te krijgen voor haar game Depression Quest. Hoewel de oorspronkelijke beschuldigingen ongefundeerd bleken te zijn, groeide de beweging snel uit tot een groter en complexer cultureel conflict.

Controverse[bewerken]

Aanhangers van Gamergate lieten weten in actie te komen tegen politieke correctheid en slechte journalistieke ethische normen in de videogames-industrie. Critici van Gamergate zeiden dat het de aanhangers niet te doen was om ethiek; zij zagen misogynie in het gedrag van Gamergate. De meeste Gamergate-aanhangers waren anoniem: er waren geen leiders, woordvoerders en er was ook geen manifest. Verklaringen waarin aanhangers claimden voor Gamergate te spreken waren vaak tegenstrijdig en inconsistent.

De hele controverse wordt over het algemeen beschreven als een cultuuroorlog over culturele verschillen, artistieke erkenning, sociale kritiek in videogames en over de sociale identiteit van gamers.[3][4] Veel aanhangers van Gamergate zijn het niet eens met wat zij zien als de toenemende invloed van feminisme in de media. Ze protesteerden voornamelijk tegen het feit dat gamers als seksistisch bestempeld werden door feministen in de pers, hetgeen zij zagen als een directe aanval op de gamer identiteit. Critici hebben deze uitgangspunten benoemd als ongefundeerde beweringen, complottheorieën of ongerelateerd aan echte ethische zaken.[5] Dit leidde ertoe dat aanhangers e-mailcampagnes begonnen te versturen naar game-bedrijven die adverteerden in bladen die zij niet langer goedkeurden in een poging die bedrijven te dwingen niet langer te adverteren. De reacties vanuit de gaming-industrie waren voornamelijk negatief en veroordelend. De Entertainment Software Association en Sony Computer Entertainment hebben nadrukkelijk de campagnes veroordeeld. Intel haalde onder druk van aanhangers eerst de advertenties terug van gaming-website Gamasutra. Later besloot het bedrijf echter driehonderd miljoen dollar te doneren voor een programma dat diversiteit in technologie ondersteunde. 

Noten[bewerken]

  1. Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Engelstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
  2. http://www.nytimes.com/2014/10/16/technology/gamergate-women-video-game-threats-anita-sarkeesian.html?_r=0
  3. http://www.vox.com/2014/9/6/6111065/gamergate-explained-everybody-fighting
  4. http://www.bbc.com/news/technology-29028236
  5. http://www.cjr.org/behind_the_news/gamergate.php