Gamergate

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Feministe en mediacriticus Anita Sarkeesian (foto 2011) dook onder vanwege de bedreigingen aan haar adres.
Videospelontwikkelaar Zoë Quinn.

Gamergate is de benaming voor een hetze op sociale media die vanaf 2014 werd gevoerd tegen feministische game developers en mediacritici.

Aanleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Gamergate begon in augustus 2014. Het mikpunt van de campagne waren verschillende vrouwen, onder wie mediacriticus Anita Sarkeesian en videogameontwikkelaars Zoë Quinn en Brianna Wu.[1] De controverse werd in gang gezet door een lang en negatief blogbericht van een ex-vriend van Quinn waarin hij haar ervan beschuldigde dat ze een relatie was begonnen met een games-journalist om positieve recensies te krijgen voor haar game Depression Quest. Hoewel deze beschuldiging ongefundeerd bleek te zijn, lokte zij verhitte internetdiscussies uit over enerzijds seksisme in videogames en anderzijds het vermeende voortrekken van progressieve en feministische ontwikkelaars in de games-journalistiek, en leidde zij tot een golf van uitingen van haat en bedreigingen aan het adres van de vrouwen die zich erin mengden.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Aanhangers van Gamergate zeiden in actie te komen tegen 'politieke correctheid' en slechte journalistieke ethische normen in de videogames-industrie. Critici van Gamergate zeiden dat het de aanhangers niet te doen was om ethiek; zij zagen misogynie in het gedrag van Gamergate. De meeste Gamergate-aanhangers waren anoniem: er waren geen leiders, woordvoerders en er was ook geen manifest. Verklaringen waarin aanhangers claimden voor Gamergate te spreken waren vaak tegenstrijdig.

De hele controverse wordt over het algemeen beschreven als een cultuuroorlog over culturele verschillen, artistieke erkenning, sociale kritiek in videogames en over de sociale identiteit van gamers.[2][3] Veel aanhangers van Gamergate zijn het niet eens met wat zij zien als de toenemende invloed van feminisme in de media. Ze protesteerden voornamelijk tegen het feit dat gamers als seksistisch bestempeld werden door feministen in de pers, hetgeen zij zagen als een directe aanval op de gameridentiteit. Critici hebben deze uitgangspunten benoemd als ongefundeerde beweringen, complottheorieën of ongerelateerd aan echte ethische zaken.[4] Dit leidde ertoe dat aanhangers e-mailcampagnes begonnen te versturen naar game-bedrijven die adverteerden in bladen die zij niet langer goedkeurden in een poging die bedrijven te dwingen niet langer te adverteren. De reacties vanuit de gaming-industrie waren voornamelijk negatief en veroordelend. De Entertainment Software Association en Sony Computer Entertainment hebben de campagnes veroordeeld. Intel haalde onder druk van aanhangers eerst de advertenties terug van gaming-website Gamasutra. Later besloot het bedrijf echter driehonderd miljoen dollar te doneren voor een programma dat diversiteit in technologie ondersteunde.

Gevolgen[bewerken | brontekst bewerken]

Ook (de Engelstalige) Wikipedia kreeg de gevolgen van Gamergate te verduren toen de controverse zich voortzette op het artikel over de affaire aldaar. Na ingrijpen van oprichter Jimmy Wales werd de Arbitration Committee op de zaak gezet. Toen deze echter voorstelde om alle feministisch georiënteerde deelnemers te verbannen "van elk onderwerp dat van ver of van dichtbij te maken heeft met gender of seksualiteit," werd Wikipedia zelf mikpunt van externe kritiek.[5][6]

In 2015 belandde het woord Social Justice Warrior ('strijder voor sociale gerechtigheid') in de Oxford English Dictionary als denigrerende term voor linkse activisten, gebruikt door onder anderen Gamergate-aanhangers en de alt-right.[7]