Hans Truijen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hans Truijen
Pop-artraam, Sint-Martinuskerk
Persoonsgegevens
Volledige naam Johannes Paulus Franciscus Truijen
Geboren Soerabaja, 13 februari 1928
Overleden Klimmen, 9 juli 2005
Geboorteland Nederland
Beroep(en) schilder en glazenier
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1968 - 2005
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Johannes Paulus Franciscus (Hans) Truijen (Soerabaja, 13 februari 1928Klimmen, 9 juli 2005) was een Nederlands kunstschilder en glazenier.[1]

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Truijen woonde tot zijn derde in Nederlands-Indië. Vervolgens groeide hij op in Den Haag. Hij werd opgeleid aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht, waar hij les kreeg van Jos ten Horn en Thé Lau en in 1955 cum laude afstudeerde. Hij ontving in dat jaar de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Vanaf 1964 woonde hij op kasteel 't Huuske te Retersbeek in Zuid-Limburg.

Truijen maakte schilderijen, mozaïeken, muurschilderingen en glas-in-loodramen. De ramen die hij 1966-1968 maakte voor de Sint-Martinuskerk in Wyck (Maastricht) werden zowel geroemd als bekritiseerd. Ze worden wel 'popartramen' genoemd. Hij verbond hier oud en nieuw door met de zeefdrukmethode foto's op het glas aan te brengen en als het ware collages te maken. Zo bracht hij het lijden van Christus samen met de actualiteit van de Vietnamoorlog en de ontmoeting van Paus Paulus VI en de orthodoxe patriarch Athenagoras I met de opstanding van Christus.[2] In 1971 maakte hij een groot pop-artraam voor het Savelbergklooster in Heerlen. Voor de stations in Heerlen en Voerendaal maakte hij in de jaren tachtig ramen met een compositie van elementen die te maken hebben met reizen. Truijen liet zijn ramen uitvoeren bij het atelier Flos in Steyl, het atelier van Hubert Felix in Maastricht en het atelier Joëlle d'Alsace in Lanaken.

Een opvallend voorbeeld van zijn schilderwerk is de Sint-Catharinakapel in Oud-Lemiers, een romaans zaalkerkje, waarvan hij in 1978 de wanden en het plafond beschilderde. Truijen werd voor zijn bijdrage aan de Nederlandse schilderkunst in 1979 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Truijen overleed in 2005 op 77-jarige leeftijd. Hij was een tweelingbroer van architect Emile Truijen en vader van de beeldhouwer Marc Truijen.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hans Truijen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.