Herrerasaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Herrerasaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Fossiel voorkomen: Laat-Trias
Herrerasaurus
Herrerasaurus
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Onderorde: Theropoda
Infraorde: Herrerasauria
Familie: Herrerasauridae
Geslacht
Herrerasaurus
Reig, 1963
Typesoort
Herrerasaurus ischigualastensis
Afbeeldingen Herrerasaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Herrerasaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Herrerasaurus was een van de eerste geslachten van dinosauriërs en leefde tijdens het Trias. De typesoort is Herrerasaurus ischigualastensis.

Taxonomie[bewerken]

Herrerasaurus was een betrekkelijk kleine carnivoor die leefde van onder andere kleine reptielen. Herrerasaurus is genoemd naar Victorino Herrera, de boer die de eerste skeletten van deze primitieve dinosauriër in 1958 ontdekte. De soortaanduiding verwijst naar de Ischigualastoformatie.

Herrerasaurus was een erg basale dinosauriër, zozeer zelfs dat sommigen hem begin jaren negentig nog buiten de dinosauriërs, in de gangbare definitie, plaatsten, dus als een meer basale dinosauriform. Tegenwoordig wordt hij meestal als een basale theropode beschouwd of misschien een basale saurischiër. "Primitieve" eigenschappen zijn het bezit van slechts twee sacrale wervels en het ontbreken van een richel aan de binnenkant van het darmbeen om de staartspieren te verankeren; deze eigenschappen werden vroeger gezien als synapomorfieën van de dinosauriërs.

Bouw[bewerken]

Het was een slanke, licht gebouwde tweevoeter, die drie tot zes meter lang kon worden. Hij had een slanke nek, relatief korte voorpoten, en een lange hand. De scherpe tanden en sterke, scherpe klauwen maakten Herrerasaurus een gevaarlijke rover. Zijn flexibele onderkaken zijn aangepast aan het naar binnen schrokken van grote stukken vlees.

Herrerasaurus

In de loop van de evolutie van de vleesetende dinosauriërs (de Theropoda) ontstonden steeds snellere soorten met minder tenen. Herrerasaurus heeft nog vijf tenen, maar twee daarvan zijn al sterk verkleind. Eenzelfde reductie vond plaats bij de vingers: Herrerasaurus had er vijf; Allosaurus drie en Tyrannosaurus uit het Laat-Krijt nog maar twee. De vijf vingers van Herrerasaurus vormen een sterke aanwijzing dat als de vogels inderdaad tot de theropoden behoren de drie nog overblijvende vingers van vogels oorspronkelijk de duim, wijsvinger en middelvinger waren, hoewel tegenwoordig bij de embryonale ontwikkeling de duim niet uitgroeit maar wel de ringvinger. Dit wordt in het debat over de oorsprong van de vogels vaak gebruikt als argument tegen de theorie dat vogels van de dinosauriërs afstammen.

Vindplaatsen[bewerken]

Er zijn inmiddels meer dan elf exemplaren van Herrerasaurus bekend, waaronder redelijk complete skeletten. De skeletten zijn gevonden in Argentinië, onder andere in de Ischigualastovallei.