Hogere Zeevaartschool Antwerpen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hogere Zeevaartschool te Antwerpen.

De Hogere Zeevaartschool (HZS) is een Hogeschool van de Vlaamse Gemeenschap gelegen te Antwerpen, terzijde van het Noordkasteel. Zij heeft als enige Vlaamse hogeschool de toelating om in de beide landstalen onderwijs te verlenen. Er worden officieren voor de koopvaardij opgeleid. Ook de Belgische Marine doet beroep op de diensten van de school voor de opleiding van haar officieren. Dit is één van de redenen waarom de HZS niet in de grote fusie-operatie van het Vlaams hoger onderwijs werd betrokken in 1995. Er zijn twee afdelingen: "officier werktuigkundige" en "officier ter lange omvaart". Sedert de invoering van de bachelor-masterstructuur, omgevormd tot respectievelijk:

  • Bachelor in de scheepswerktuigkunde (3 jaar);
  • Bachelor (3 jaar) en Master (+1 jaar) in de nautische wetenschappen.

Deze laatste opleiding is zeer veelzijdig, en staat op het niveau van industrieel ingenieur, maar dan aangevuld met talen, (internationaal) recht, economische vakken en geneeskunde. Na het behalen van het diploma in de school, moeten de aspirant-officieren nog een aantal maanden "vaar-ervaring" voorleggen, om de graad van officier te mogen voeren.

Met zijn zeer specifiek opleidingsprofiel is het de kleinste hogeschool (2011-2012 ca 700 studenten) in Vlaanderen, maar wel lid van de associatie rond de Universiteit Antwerpen.

Geschiedenis[bewerken]

Vanaf 14e eeuw was er in Antwerpen zeevaartonderricht. In 1800 werd professor Gaspard Monge naar Antwerpen gestuurd om een zeevaartschool op te richten. [1][2] De geschiedenis van de huidige school gaat terug op een instelling die in 1802 door Napoleon werd opgericht. Napoleon wilde van Antwerpen een uitvalsbasis maken tegen Engeland. De "Schelde en Antwerpen" noemde hij "een pistool, gericht op het hart van Engeland". Behalve grote havenwerken, hoorde daar ook gepaste opleiding bij.

In 1834 werd de school "heropgericht" onder het Belgische regime. Het onderwijs, aanvankelijk in het Frans, behoorde eigenlijk bij het Ministerie van Verkeer. De internationale maritieme "verkeersregels" waren immers een belangrijk deel van het curriculum.

Tijdens het interbellum, door de toename van de gemotoriseerde scheepvaart en de ontdubbeling met een Nederlandstalige afdeling, was er nood aan uitbreiding. Dit weerspiegelde zich in een nieuw hoofdgebouw in Van de Veldestijl.

Bij de federalisering (1989) werd de bevoegdheid over de Zeevaartschool overgeheveld naar het Vlaams ministerie van onderwijs. Er blijft evenwel een controle van het ministerie van verkeer op het niveau en de inhoud van de specifiek nautische vakken.

Referenties[bewerken]

  1. bericht voor de oprichting van een zeevaartschool
  2. geschiedenis Monge

Externe links[bewerken]