Hop Ruiter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hop Ruiter
Hop Ruiter
Alcoholpercentage 8%
Graan pilsmout, Cara 20
Oorsprong Meer
Brouwer Scheldebrouwerij
Type tripel
Kleur blond
Lijst van Belgische bieren
Portaal  Portaalicoon   Bier
Eten en drinken

Hop Ruiter is een Belgisch bier. Het wordt gebrouwen door de Scheldebrouwerij te Meer, een deelgemeente van Hoogstraten.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het bier is voor het eerst gebrouwen in 2010. Het wordt op de Amerikaanse markt gebracht door een invoerder van bieren, Vanberg & DeWulf.[1] Zij voeren meerdere Belgische bieren in. Het is ook in België verkrijgbaar.

Het etiket van het bier is opgevat als een speelkaart. In twee tegenovergestelde hoeken staat een wapenschild met een paard en een schild. Middenin staat in het Nederlands en in het Engels: “Het blond hoppig bier van Turnhout”. De invoerders associëren het bier dus met Turnhout, waar het eigenlijk niets mee te maken heeft. Turnhout is wel het verband met het ontwerp van het etiket: het is de stad van de speelkaarten. De tekst naast de tekening op het etiket verwijst daar uitdrukkelijk naar. Verder verwijst de tekst naar de hertogen van Brabant, die de Kempen als favoriet jachtgebied hadden.[2]

Schrijfwijze naam[bewerken | brontekst bewerken]

Op het etiket staat een ruitje tussen “Hop” en “Ruiter”. In de tekst naast de tekening staat “Hop Ruiter”. De brouwerij schrijft dit meestal ook zo op haar website, doch af en toe wordt het (ook door de brouwerij) toch geschreven met een tussenstreepje: Hop-Ruiter.

Het bier[bewerken | brontekst bewerken]

Hop Ruiter is een blonde tripel met een alcoholpercentage van 8%. Het bier wordt gemaakt via “drooghoppen” (dry hopping), wat het een uitgesprokener hop-aroma geeft. Dit was een uitdrukkelijke vraag van de invoerders.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]