Jeugdstrafrecht (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel is in bewerking voor de Schrijfwedstrijd. Crystal wp.png
Wil je een grotere wijziging in dit artikel doorvoeren, dan is het misschien beter deze eerst op de overlegpagina voor te stellen. Voor uitleg hierover zie hier.

Beluister

(info)
Opvoedkundig bedoeld filmpje uit 1947 over baldadigheid onder de jeugd.

Dit artikel behandelt het jeugdstrafrecht zoals dat in Nederland wordt toegepast.

Kinderen jonger dan 12 jaar[bewerken]

Indien een minderjarige, jonger dan twaalf jaar, een delict begaat kan deze niet strafrechtelijk vervolgd worden. Fouilleren, aanhouden en verhoren (onder bepaalde voorwaarden) zijn wel toegestaan en de rechter kan maatregelen nemen om kinderen terug te dwingen op het goede spoor. Dit is dan bijvoorbeeld de toewijzing van een voogd bij een uithuisplaatsing of een ondertoezichtstelling.

Voorheen konden kinderen beneden de 12 jaar wel naar Bureau HALT gestuurd worden. Omdat uit onderzoek bleek dat die aanpak minder goed werkt dan gewenst, en omdat het tevens aansturen van de ouders zeer effectief werkt, vangt Bureau Jeugdzorg deze kinderen en hun primaire netwerk nu op, al dan niet gedwongen middels de rechter.

Jongeren van 12 tot 23 jaar[bewerken]

Kinderen in de leeftijd van 12 tot 23 jaar kunnen strafrechtelijk vervolgd worden volgens het jeugdstrafrecht. Bij een eerste aanraking met justitie bij een licht vergrijp, zoals vandalisme, wordt de jongere doorgaans de keuze gegeven tussen vervolging of een traject bij Bureau HALT. HALT is voor jongeren van 12 tot 18 jaar.

Voor jongeren van 12 tot 16 geldt een maximale vrijheidsstraf van 12 maanden. Voor 16- en 17-jarigen ligt dit op 24 maanden. Indien de officier van justitie een boete eist, kan deze gewoon betaald worden zonder tussenkomst van een rechter. De zaken waarin minderjarigen terechtstaan, vinden doorgaans achter gesloten deuren plaats. Dit is dus een verschil met het volwassenenstrafrecht, waarbij in het algemeen wél publiek wordt toegelaten.

Leeftijdsgrenzen en uitzonderingen[bewerken]

De regel[bewerken]

In principe is het recht dus verbonden met de volgende leeftijdsgrenzen. In alle gevallen gaat het om de leeftijd waarop de verdachte het delict heeft begaan, niet om de leeftijd ten tijde van de berechting.

Tot 12 jaar
geen strafrechtelijke vervolging, wel aanhouding, onderzoek en/of rechterlijke maatregelen
12 tot 16 jaar
jeugdstrafrecht
16 tot 23 jaar
adolescentenstrafrecht
23 jaar en ouder
volwassenenstrafrecht.

Adolescentenstrafrecht[bewerken]

De rechter kan afhankelijk van de ontwikkeling van een verdachte in de leeftijdsgroep van 16 tot 23 jaar, kiezen voor het jeugdstrafrecht of het volwassenenstrafrecht.

Zie ook[bewerken]