Kanaal Luik-Maastricht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kanaal Maastricht-Luik)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het kanaal in 1961 in Maastricht bij de Onze Lieve Vrouwewal.

Het kanaal Luik-Maastricht werd tussen 1845 en 1850 aangelegd. Het verbond de Maas in Luik met het Bassin in Maastricht.

De verbinding maakte deel uit van de scheepvaartverbinding tussen Luik en Antwerpen. Het sloot in Maastricht immers aan op de bestaande Kempische kanalen. Het liep parallel aan de Maas, maar sneed enkele bochten en ondiepten van deze rivier af. Bovendien kregen schippers dankzij het kanaal niet meer te maken met wisselende waterstanden zoals op de Maas.

Oorspronkelijk telde het enkele sluizen, namelijk in Coronmeuse, Lieze, Ternaaien en Klein-Ternaaien. Met uitzondering van de laatste sluis werden ze opgeheven toen de kanaalbedding grotendeels werd opgenomen in het Albertkanaal. Om de doorsnijding van het Plateau van Caestert zo ondiep mogelijk te maken werd dit gedeelte toen op maximale hoogte gebracht.

Nu het Albertkanaal de vaart tussen Luik en Antwerpen rond Maastricht leidde, werd de verbinding met het Bassin overbodig. De bevolking van Maastricht was maar al te blij dat het de naar eigen zeggen "vuile" vaart kon dempen. Dat gebeurde in de jaren 1963-1967 met grind dat rechtstreeks uit de Maas kwam (hierbij werden overblijfselen van de Romeinse brug gevonden).

Nadat het kanaal gedempt was werd op het tracé de Maasboulevard aangelegd. De staatnamen "Hoge" en "Lage Kanaaldijk" aan weerszijden hiervan herinneren aan de voormalige jaagpaden. Ter vervanging van de verbinding tussen het Albertkanaal en Maastricht werd het kanaal van Ternaaien gegraven.