Kerk & Leven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kerk en Leven)
Naar navigatie springen Jump to search
Kerk & Leven
Genre parochienieuws
Doelgroep(en) Rooms-katholieke gelovigen
Frequentie Wekelijks
Oplage 295.614 (2013)
Eerste editie omstreeks 1940
Land(en) België
Hoofdredacteur Luk Vanmaercke
Uitgeverij(en) Halewijn
Website
Portaal  Portaalicoon   Media
Religie

Kerk & Leven, lange tijd vooral bekend als het parochieblad, is een katholiek weekblad. Dit weekblad van de Vlaamse Kerkgemeenschap wordt uitgegeven door Halewijn. De vier eerste bladzijden van elk nummer worden verzorgd door meer dan vierhonderd vrijwillige redacties in de parochies, de rest door een professionele redactie.

Met een oplage van meer dan een half miljoen exemplaren (511.565 in 2002) was Kerk & Leven lange tijd het blad dat het grootste aantal geregistreerde lezers bereikte in Vlaanderen, meer dan 1,1 miljoen rond 2002-2003. Een sterke daling tot 295.614 exemplaren kwam er in de periode 2012-2013, een trend bij vrijwel alle Vlaamse weekbladen.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Het blad werd opgericht in de jaren 1940 door de Vlaamse dominicanen. Het blad, dat toen nog niet Kerk & Leven heette maar onder verschillende titels verscheen (onder andere Ons Parochieblad en De Stem van het Vaderhuis), kwam in 1959 in handen van de Vlaamse bisdommen, waarna het de naam van Kerkelijk Leven kreeg.
In 1963 werd Felix Dalle, priester van het bisdom Brugge en romanschrijver, hoofdredacteur. Hij opende de kolommen van het blad voor buitenlandse reportages, onder andere dossiers over ontwikkelingsproblematiek. Deze op de wereld gerichte aanpak werd ook weerspiegeld in de nieuwe naam van het blad, Kerk en Leven.
In 1987 werd Felix Dalle opgevolgd door Mark Van de Voorde, de eerste leek als hoofdredacteur. Mark Van de Voorde, die voorheen perschef was van het bisdom Brugge en in diverse binnen- en buitenlandse dag- en weekbladen had gepubliceerd, versterkte de maatschappelijke lijn van het kerkblad en opende zijn kolommen voor debat, commentaar en discussie. Tevens bracht hij een meer gepersonaliseerde journalistieke aanpak in het blad. In 2004, kort nadat hij het blad helemaal had gerestyled, werd Mark Van de Voorde, die adviseur werd bij de Vlaamse minister-president Yves Leterme, opgevolgd door Toon Osaer, de toenmalige woordvoerder van aartsbisschop Godfried Kardinaal Danneels.
Begin 2009 onderging het weekblad een nieuwe grondige aanpassing met een nieuwe indeling, nieuwe rubrieken en een nieuwe lay-out. Hoofdredacteur Toon Osaer werd halverwege 2009 directeur van de uitgeverij van het weekblad (Halewijn). Van eind november 2009 tot aan zijn pensioen midden 2015 was Bert Claerhout er hoofdredacteur. Hij werd opgevolgd door Luk Vanmaercke. Het blad stapte in september 2013 over op een digitaal drukprocedé.

Hoofdredacteuren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]