Kiescollege voor de Eerste Kamer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlandse politiek
Wapen van Nederland
Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden
Nederlandse Grondwet
Nederlandse regering
Hoge Colleges van Staat
Hoge Raad der Nederlanden
Decentrale overheden

Portaal   Politiek
Portaal   Nederland

De kiescolleges voor de Eerste Kamer (Papiaments: kolegio elektoral; Engels: electoral committee) zijn bestuursorganen van gekozen volksvertegenwoordigers in de Caribische openbare lichamen in Caribisch Nederland: Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Zij hebben als enige taak het kiezen van de leden van de Eerste Kamer.

De instelling van de drie kiescolleges is mogelijk gemaakt bij de grondwetswijziging van 2017. De leden van de kiescolleges worden om de vier jaar verkozen, voor het eerst op 20 maart 2019. Stemgerechtigd zijn ingezetenen van de openbare lichamen met de Nederlandse nationaliteit. De verkiezingen vinden tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen in het Europese deel van Nederland plaats.

De zittingsduur van een kiescollege is vier jaar, gelijk aan die van de Eerste Kamer. Voorzitter is de gezaghebber.[1]

Invoering[bewerken | brontekst bewerken]

Invoering van het kiesrecht voor de Eerste Kamer vormde sinds 2010 een grondwettelijk probleem. Artikel 55 van de Grondwet bepaalde dat de leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van de Provinciale Staten. Omdat de openbare lichamen BES niet tot een provincie behoren, betekende dat dat de Nederlandse inwoners daar geen invloed konden uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer.

Het (per direct) invoeren van stemrecht voor de Eerste Kamer werd echter wel als noodzakelijk gezien, omdat artikel 4 van de Grondwet bepaalt dat iedere Nederlander gelijkelijk het recht heeft de leden van algemeen vertegenwoordigende organen (zoals de Staten-Generaal) te verkiezen. Ook internationale verdragen als het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (Eerste Protocol artikel 3) en het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (artikel 25) verplichten Nederland tot het instellen van algemeen kiesrecht.

Bij de grondwetswijziging van 2017 werd de instelling in Caribisch Nederland mogelijk gemaakt van kiescolleges voor de Eerste Kamer. Verkiezingen voor deze kiescolleges vinden gelijktijdig met de Provinciale Statenverkiezingen in het Europese deel van Nederland plaats, voor het eerst in maart 2019.

De invloed van de kiescolleges op de samenstelling van de Eerste Kamer is volgens een in 2019 uitgevoerde berekening 0,11 zetels: 0,09 zetels op Bonaire en 0,01 zetels op Saba en Sint Eustatius.[1]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Q&A's kiescollege 2019, Rijksdienst Caribisch Nederland 3 januari 2019, p. 1.