Lauda Air

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lauda Air Boeing 737-300
Lauda Air Boeing 737-800

Lauda Air is een Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij. Het bedrijf is een dochter van Austrian Airlines. Lauda Air werd in 1979 opgericht door Niki Lauda. De maatschappij begon toen met twee Fokker F27's. In de tachtiger jaren begon de maatschappij te groeien en werden er twee Boeing 737-300 gekocht. Met de koop van een Boeing 767-300ER begon Lauda Air met lijndiensten naar Bangkok, Hongkong en Sydney. Dit betekende het einde van de marktbeheersing van KLM in Oostenrijk op het verre oosten. Tot dan voerde KLM lijndiensten uit met een Jumbo vanaf Wenen, maar moest hiermee stoppen omdat Lauda Air de markt overnam.

In 1991 werd dit uitgebreid uit met Melbourne in Australië.

De zwarte bladzijde[bewerken]

26 mei 1991 is de zwarte bladzijde van Lauda Air. Een Boeing 767-300ER stortte neer op de route Bangkok-Wenen. Het vliegtuig had het nummer OE-LAV Mozart. Om 23u10 plaatselijke tijd vertrok het vliegtuig met 213 passagiers met voornamelijk Oostenrijkers, Duitsers, Zwitsers en Chinezen en 10 bemanningsleden. In de cockpit zat kapitein Thomas John Welch (48 jaar, met ongeveer 11.700 vlieguren) en de eerste officier Joseph Thurner (41 jaar, ongeveer 6.500 vlieguren).

Twaalf minuten na de start kwam er een waarschuwing dat er door een systeemuitval op motor één de "thrust reverser" (straalomkeerder) ingeschakeld werd. Nadat Welch en Thurner de waarschuwing ontvangen hadden, keek Thurner in het handboek na hoe men te handelen had. In het handboek stond dat er geen ingrijpen nodig was. Een automatische activering van de "straalomkeerder" was onmogelijk, dacht men toen.

Toch gebeurde dit negen minuten na de waarschuwing in de 21ste vliegminuut en brak het vliegtuig hierdoor op een hoogte van 24.700 voet (ongeveer 7.500 m). Alle 223 mensen aan boord kwamen om.

Na het ongeluk werden alle Boeing 767's omgebouwd. Onderzoek wees uit dat een fout in de software van Boeing de oorzaak van het ongeluk is geweest. Verder wees onderzoek uit dat zo een onverwachte fout niet controleerbaar is voor een piloot.

Samenwerking met anderen[bewerken]

In december 1992 ging Lauda Air een coöperatie aan met Lufthansa en vloog vanuit Wenen via München naar Miami. Een maand later nam Lufthansa daarom ook aandelen in Lauda Air. Vanaf maart 1993 kwam hier Los Angeles vier keer per week via München erbij.

Ook richtte men in 1993 Lauda Air S.p.A., een maatschappij in Italië op. Deze vliegt vanaf Milaan met een Boeing 767-300ER in het Caribische gebied.

Overname[bewerken]

Op 12 maart 1997 nam Austrian Airlines 36% en Lufthansa 20% aandelen in Lauda Air.

Niki Lauda stopte in 2000 met zijn aandeel in Lauda Air en Austrian Airlines vergrootte haar aandeel tot 88%. In 2002 nam Austrian Airlines alle aandelen over van Lauda Air, dat in financiële problemen gekomen was.

Niki Lauda kocht korte tijd daarna een meerderheid van de in financiële problemen gekomen luchtvaartmaatschappij Aero Lloyd. Deze Aero Lloyd Austria bouwde hij in november 2003 om tot zijn eigen maatschappij Fly Niki.

Lauda Air is tegenwoordig voornamelijk een vakantiechartermaatschappij, maar men vliegt ook alternatieve tijdelijke trajecten zoals Bozen-Wenen en Bozen-Zadar.

Bestemmingen[bewerken]

Lauda Air voert onder OS-nummer lijnvluchten uit naar: (juli 2007)

Vloot[bewerken]

De vloot van Lauda Air bestaat (juli 2010) uit zeven Boeing B737-800. Alle toestellen dragen namen van overleden artiesten: Frank Zappa, Falco, Gregory Peck, Miles Davis, Freddie Mercury, Kurt Cobain en George Harrison. (Bron: website Lauda Air.)

Externe links[bewerken]