Lilian Marijnissen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lilian Marijnissen
Lilian Marijnissen, 2005
Lilian Marijnissen, 2005
Algemene informatie
Geboren 11 juli 1985
Geboorteplaats Oss
Functie Lid gemeenteraad Oss
Sinds 2003
Partij SP
Titulatuur MA
Politieke functies
2003-heden Lid gemeenteraad Oss
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Lilian Marijnissen (Oss, 11 juli 1985) is een Nederlands politica verbonden aan de Socialistische Partij (SP). Ze is sinds 2003 gemeenteraadslid in Oss.

Biografie[bewerken]

Al op vierjarige leeftijd was Lilian Marijnissen, samen met haar vader, SP-lijsttrekker Jan Marijnissen, te zien in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen 1989. Ze had een prominente plek op het verkiezingsaffiche.[1]

Marijnissen was zestien jaar oud toen ze voor de SP in Oss bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 kandidaat stond. Ondanks haar lage plaats op de lijst werd ze met voorkeurstemmen gekozen. Ze kon haar zetel niet innemen omdat ze op dat moment nog niet de leeftijd van 18 jaar had bereikt; de minimumleeftijd om gekozen te worden in een gemeenteraad of ander politiek vertegenwoordigend orgaan.

Op 11 september 2003 werd ze alsnog raadslid, toen een lid van de SP-fractie besloot zijn zetel ter beschikking te stellen. In het kader van haar raadswerk zit zij in de raadscommissie maatschappelijke participatie (cultuur, jongeren, werkgelegenheid enz.). Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 stond Marijnissen tweede op de kandidatenlijst en werd ze herkozen.

Naast haar raadswerk studeerde Marijnissen politicologie. In 2006 behaalde zij haar bachelordiploma aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Na een jaartje werkervaring opdoen, heeft ze vervolgens aan de Universiteit van Amsterdam haar master politicologie gedaan: Politieke Theorie en Gedrag. Inmiddels is Marijnissen werkzaam bij Abvakabo FNV. Daar houdt ze zich bezig met het organiseren van werknemers. Na de gemeentelijke herindelingen in 2014 verkreeg de 29-jarige Marijnissen met het aantal van 3.745 stemmen meer stemmen dan de lijsttrekker[2].

Op 29 augustus 2016 kondigde de Socialistische Partij aan dat Lilian Marijnissen de derde plaats zal innemen op de SP-kandidatenlijst in het vooruitzicht van de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

Trivia[bewerken]

Ook de moeder van Lilian Marijnissen, Mari-Anne Marijnissen, zat voor de SP in de Osse gemeenteraad.

Externe links[bewerken]