Linda Voortman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Linda Voortman
Linda Voortman
Algemene informatie
Volledige naam Linda Geertruida Johanna Voortman
Geboren 27 juni 1979
Geboorteplaats Enschede
Functie wethouder van Utrecht
Sinds 7 juni 2018
Partij GroenLinks
Titulatuur drs.
Alma mater Rijksuniversiteit Groningen
Politieke functies
2002-2008 lid gemeenteraad van Groningen
2008-2010 vakbondsbestuurder van FNV Bondgenoten
2010-2012,
2012-2014,
2015-2018
lid Tweede Kamer der Staten-Generaal
2018-heden wethouder van Utrecht
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland
Linda Voortman stelt zichzelf voor
opgenomen september 2015 (download·info)

Linda Geertruida Johanna Voortman (Enschede, 27 juni 1979) is een Nederlands bestuurder en politica namens GroenLinks. Sinds 7 juni 2018 is zij wethouder van Utrecht. Van 17 juni 2010 tot 6 juni 2018 was zij, met twee korte onderbrekingen in 2012 en van 2014 tot 2015, lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Na het vwo op het Jacobuscollege in Enschede (tussen 1991 en 1997), studeerde Voortman Engels (tussen 1997 en 2005) en Literatuurwetenschap (tussen 1998 en 2007) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast was ze actief in de studentenbeweging, als bestuurder bij de Groninger Studentenbond, studentlid van de Universiteitsraad en binnen de Landelijke Studentenvakbond.

Gemeenteraad[bewerken | brontekst bewerken]

In 2002 werd Voortman gemeenteraadslid in Groningen. Dit bleef ze tot en met 2008. Ze voerde namens GroenLinks het woord over de portefeuilles onderwijs, ruimtelijke ordening en financiën. In 2005 was Voortman finalist in de verkiezing jong raadslid van het jaar. Tussen 2008 en 2010 werkte ze als bestuurder bij FNV Bondgenoten. Als zodanig was ze betrokken bij de acties van schoonmaakpersoneel op Schiphol en bij de Nederlandse Spoorwegen.

Tweede Kamer[bewerken | brontekst bewerken]

Na de parlementsverkiezingen van 9 juni 2010 trad ze toe tot de Tweede Kamer voor GroenLinks. Ze was indertijd woordvoerder volksgezondheid, welzijn, volkshuisvesting en ruimtelijke ordening.[1] De eerste periode van haar Kamerwerk stond vooral in teken van het verzet tegen de bezuinigingen op het Persoonsgebonden budget, die de VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie met het Lente-akkoord van tafel kregen. In 2012 kreeg Voortman van de jury van bestewebpoliticus.nl de prijs voor beste webpoliticus.[2] ". Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 stond Voortman op de vijfde plaats van de kieslijst. Dat bleek niet genoeg om herkozen te worden. De partij haalde krap vier zetels. Nadat partijleider Jolande Sap op 5 oktober 2012 terugtrad, was de weg vrij voor Voortman om haar Kamerlidmaatschap voort te zetten. Ze werd op 30 oktober 2012 opnieuw beëdigd.

In haar nieuwe periode als Kamerlid verbreedde zij haar focus met asielbeleid en binnenlandse zaken. Onder meer richt zij zich op de rechten van asielkinderen, bijvoorbeeld met de initiatiefnota over het kinderpardon. Op binnenlandse zaken houdt zij zich onder meer bezig met transparantie van overheidsinformatie. Op het terrein van de zorg is Voortman actief op de rechten van mensen met een beperking. Mede door Voortman is het begrip algemene toegankelijkheid in de wet gekomen. Ook bepleitte zij in de WMO het right to challenge.[bron?]

Voortman was in deze periode betrokken bij de totstandkoming van de volgende wetten[3]:

  • Ze verdedigde een initiatiefwetsvoorstel over vernieuwing van de Wet openbaarheid van bestuur, het wetsvoorstel open overheid. Doel is het transparanter maken van overheden en semi-overheden, onder meer door informatie actiever ter beschikking te stellen.
  • Ze deed de medeverdediging (samen met Eddy van Hijum, CDA) van een initiatiefwetsvoorstel om de mogelijkheden voor flexibel werken uit te breiden. Werknemers kunnen bij hun werkgever ook een verzoek doen om de arbeidsplaats aan te passen. De termijnen voor indiening en beslissing over zo'n verzoek worden verkort. Het voorstel werd in 2015 aanvaard.
  • Ze diende in 2013 samen met Pia Dijkstra (D66) een initiatiefwetsvoorstel in over een verwijsplicht voor een arts die bezwaren heeft tegen euthanasie.
  • Ze bracht in 2014 een initiatiefnota uit over betaalbare zorg ('Zekerheid voor zorg, het recht van burgers op informatie over hun zorg')[4]
  • Ze bracht in 2014 samen met Sharon Gesthuizen (SP) een initiatiefnota uit over uitbreiding van het kinderpardon.
  • Ze diende in 2014 een initiatiefwetsvoorstel in over toelating van Turkse burgers tot arbeidsmarkt als zij aanspraak kunnen maken op het Associatierecht.
  • Ze nam na haar zwangerschapsverlof in 2015 de verdediging van Corinne Ellemeet over van de initiatiefnota over transparantie in de zorg.
  • Ze nam in 2015 de medeverdediging van Bram van Ojik over van een door Sharon Gesthuizen (SP) en Joël Voordewind (ChristenUnie) ingediende initiatiefnota over opvang van vluchtelingen.
  • Ze diende in 2016 samen met Attje Kuiken (PvdA) een initiatiefwetsvoorstel in over het in de Vreemdelingenwet verankeren van het belang van het kind.

Van 17 november 2014 tot en met 8 maart 2015 was Voortman met zwangerschapsverlof. Zij werd als Kamerlid vervangen door Corinne Ellemeet.

Schorsing[bewerken | brontekst bewerken]

Op 26 juni 2014 werd Voortman door fractievoorzitter Bram van Ojik, naar eigen zeggen "conform de strekking van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer", voor één maand op non-actief gesteld wegens het delen van geheime informatie binnen de fractie over de benoemingsprocedure van een nieuwe Nationale ombudsman.[5][6] Of het Reglement toelaat dat een fractievoorzitter een Kamerlid schorst wordt echter betwist.[7] Doel van de lekkage was de benoeming te voorkomen van ANWB-directeur Guido van Woerkom, die zich na een campagne van de linkse fracties in de Tweede Kamer inderdaad terugtrok. Op 23 december 2014 maakte het Openbaar Ministerie bekend dat uit onderzoek door de Rijksrecherche was gebleken dat Voortman in deze kwestie ten onrechte als verdachte was aangemerkt en niet vervolgd zou worden voor het lekken naar de media.[8][9] In april 2015 liet Voortman weten opheldering te eisen over de rol die Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg en het bestuur van de Kamer, het Presidium van de Tweede Kamer, hebben gespeeld in de affaire.[10] Na meerdere gesprekken legden beiden op 17 april een gezamenlijke verklaring af en beëindigden de kwestie.[11] Op 21 april meldde Paul Jansen in De Telegraaf dat er gelekt was uit de vertrouwelijke gesprekken tussen Voortman en Van Miltenburg vanuit GroenLinks. Ook zou Voortman de namenlijst niet enkel met fractiegenoten gedeeld hebben, maar ook met fractiemedewerkers.[12]

Wethouder[bewerken | brontekst bewerken]

Op 5 juni 2018 nam Voortman afscheid als Tweede Kamerlid om die functie in te ruilen voor die van wethouder van Utrecht. In de Kamer werd ze vervangen door Paul Smeulders. In Utrecht heeft zij in haar portefeuille werk en inkomen, diversiteit, publieksdienstverlening, personeel en organisatie, wijk Zuidwest en wijk Noordoost. In januari 2022 kreeg Voortman, na het vertrek van Maarten van Ooijen als wethouder, als tijdelijk waarneemster de portefeuille maatschappelijke ondersteuning, welzijn, asiel en integratie, sport en wijk Vleuten-De Meern.

In april 2019 kreeg haar diversiteitsbeleid aandacht in landelijke media, met name de verplichte diversiteitscursussen voor alle ambtenaren.[13] De VVD stelde Kamervragen aan minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren.[14]

Op 9 juni 2022 werd Voortman opnieuw benoemd als wethouder van Utrecht. In haar portefeuille heeft zij werk en inkomen, wmo en welzijn, diversiteit en inclusie, grondzaken, groen, dierenwelzijn, publieksdienstverlening en is zij wijkwethouder voor de wijk West.[15]Geheel in lijn met haar Kamerwerk zette ze zich als wethouder vooral in voor minderheden en uitkeringsgerechtigden. De in de Participatiewet aan jongeren beneden 27 jaar ggestelde eis om eerst naar werk te zoeken alvorens een uitkering aan te vragen, liet ze vallen, eerst als proef en vanaf 2023 definitief. Zij en haar collega's in het College van B & W willen zo voorkomen, dat jongeren zich in de schulden steken.[16]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Voortman is getrouwd en heeft een dochter.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Linda Voortman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.