Lodewijk Filips van België

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Lodewijk Filips van België
1833 - 1834
LouisPhilippeBel.jpg
kroonprins van België
Periode 1833 - 1834
Voorganger Geen
Opvolger Leopold van België (1835)
Vader Leopold I van België
Moeder Louise Marie van Orléans

Lodewijk Filips Leopold Victor Ernst (Kasteel van Laken, 24 juli 1833 - aldaar, 16 mei 1834), kroonprins van België, prins van Saksen-Coburg en Gotha, was de eerstgeboren zoon van koning Leopold I van België en van koningin Louise Marie van Orléans.

Geboorte[bewerken]

Doopsel van Prins Louis Philippe (kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele) in 1833, door van Philippe-Jacques van Bree

Lodewijk Filips werd geboren in 1833 in het koninklijk kasteel van Laken. Hij was de eerstgeborene van Leopold I, koning der Belgen en daarmee automatisch de erfopvolger van het indertijd jonge koninkrijk België. Hij stond bekend als de kroonprins van België en eerste prins van België, alhoewel er pas in 1891 een sluitend wettelijk kader voor de titel prins van België kwam. (De titel 'Hertog van Brabant' voor de oudste zoon van de monarch werd pas in 1840 per koninklijk besluit ingesteld en voor het eerst verleend aan zijn broer, de latere Leopold II.)

Lodewijk Filips werd in de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele te Brussel gedoopt door kardinaal Engelbertus Sterckx, toenmalig aartsbisschop van Mechelen, in aanwezigheid van zijn grootmoeder langs moederszijde, koningin Marie Amélie van Frankrijk, verschillende prinsen en prinsessen van Orléans en alle hoge gezagsdragers van België.

Hij werd een mooi kind met een stevig uiterlijk genoemd.

Naamgeving[bewerken]

Hij werd ook Babychou of Babochon genoemd door zijn moeder. Een samentrekking van baby en chou, wat lieveling betekent.

Overlijden[bewerken]

Lodewijk Filips overleed in 1834, negen maanden en twintig dagen oud, waardoor België voor een eerste maal zonder troonopvolger kwam. Hij stierf aan een slijmvliesontsteking die veroorzaakt werd door een slechte leverfunctie. Hij had drie behandelende artsen met elk een verschillende nationaliteit. Koning Leopold woonde de begrafenisplechtigheid van zijn zoon niet bij. De dood van zijn zoon bracht de herinneringen aan de dood van zijn eerste vrouw, Charlotte Augusta van Wales, de Britse kroonprinses die stierf gedurende haar bevalling van de doodgeboren zoon van Leopold, erg naar boven. Koningin Louise Marie schreef hierover dat de oude wonden opnieuw werden opgereten.

De kleine doodskist, met wit fluweel bekleed, werd bijgezet in de grafkelder van de Hertogen van Brabant in de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele, maar later werd het stoffelijk overschot bijgeplaatst bij de lichamen van zijn overleden ouders in de Koninklijke Crypte van Laken. Op zijn marmeren naamplaatje staan zijn titels in het Frans vermeld, dit werd gedaan in 1993 toen zijn stoffelijk overschot werd verplaatst naar de zijkapel.

Hij werd postuum opgevolgd als kroonprins door zijn broer Leopold die in 1835 werd geboren en later zijn vader zou opvolgen als Leopold II van België.

Trivia[bewerken]

  • In het Frans waren zijn voornamen Louis-Philippe Léopold Victor Ernest.
  • Zijn jongere broer Leopold, de latere koning Leopold II, kreeg als voornamen Leopold Lodewijk Filips Marie Victor. Hierin zien we duidelijke gelijkenissen met de voornamen van Lodewijk Filips van België.