Moeritherium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moeritherium
Fossiel voorkomen: Lutetien-Priabonien
(~47-33 Ma)
Moeritherium.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Proboscidea (Slurfdieren)
Familie:Moeritheriidae
Andrews, 1906
geslacht
Moeritherium
Andrews, 1901
Afbeeldingen Moeritherium op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Moeritherium op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Moeritherium uit de Moeritheriidae is een uitgestorven slurfdier dat tijdens het Eoceen (tussen 47 en 33 miljoen jaar geleden, in de mangrovebossen, die destijds het noorden van Afrika bedekten, leefde. Moeritherium behoort tot een zijtak in de ontwikkeling van de slurfdieren en had een nijlpaardachtige leefwijze.

Fossiele vondsten[bewerken]

De eerste fossielen van Moeritherium werden ontdekt in het Egyptische Fajoem in 1904 en dateerden uit het Priabonien. Later zijn ook fossielen aangetroffen op andere plaatsen in Noord- en West-Afrika. De oudste fossielen zijn gevonden in Mali en Senegal en dateren uit het Lutetien. Lange tijd was Moeritherium het oudst bekende slurfdier, maar inmiddels zijn uit Marokko oudere soorten bekend.

Beschrijving[bewerken]

Moeritherium had het formaat van een groot varken met een tonvormig lichaam met korte poten. Het was ongeveer 60-70 cm hoog, 200-300 cm lang en 180-200 kg zwaar. Moeritherium had een lange kop met een primitief gebit en twee kleine slagtanden in de onderkaak. Moeritherium bezat een lage schedel met in ieder geval drie ware en twee valse kiezen in elke kaakhelft. De ogen en oren bevonden zich hoog op de kop, waardoor deze boven het water uitstaken bij het zwemmen. Het dier had een klein slurfje, vergelijkbaar met die van de huidige tapirs. Moeritherium bracht waarschijnlijk het grootste deel van zijn tijd door in het water. Hij leefde in rivieren, meren en moerassen waar hij zich voedde met waterplanten. Moeritherium vervulde waarschijnlijk een rol die vergelijkbaar is met de latere nijlpaarden. Waarschijnlijk leefde dit slurfdier in kleine groepen.