Museum Boerhaave

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Museum Boerhaave
Gevel van Museum Boerhaave
Gevel van Museum Boerhaave
Opgericht 1928
Locatie Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden
Coördinaten 52° 10′ NB, 4° 29′ OL
Type Wetenschappelijk
Personen
Directeur Dirk van Delft[1]
Overig
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 25010
Aantal bezoekers 90.000 (2014)
Museum Boerhaave
Museum Boerhaave
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museum Boerhaave (Oorspronkelijk: Nederlandsch Historisch Natuurwetenschappelijk Museum (na 1947) Rijksmuseum voor de Geschiedenis der Natuurwetenschappen) is een museum in de Nederlandse stad Leiden.

Het museum is genoemd naar Herman Boerhaave (1668-1738), een Nederlandse arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker. Het museum bevat een collectie historische wetenschappelijke instrumenten uit alle takken van wetenschap, maar hoofdzakelijk uit de geneeskunde, natuurkunde, en astronomie. Oorspronkelijk was het museum ondergebracht in het Boerhaavegebouw bij het toenmalige academisch ziekenhuis (nu in gebruik bij het Museum Volkenkunde). Om het Museum Boerhaave beter te kunnen huisvesten is het huidige complex (het voormalige Sint Caeciliaklooster) aangekocht door de Rijksgebouwendienst en in de jaren tachtig van de 20e eeuw gerestaureerd en uitgebreid.

In het museum is een reconstructie van het Leids Anatomisch Theater (1610) op ware grootte te zien. De reconstructie is van rond 1990, de skeletten zijn recent. Een interessant onderdeel van de collectie en een goed voorbeeld van vernieuwend denken in de 17e eeuw zijn de chirurgische instrumenten van Cornelis Solingen. In het Museum Boerhaave in Leiden bevinden zich 72 door Louis Auzoux vervaardigde modellen van het menselijk lichaam.

Geschiedenis van het museum[bewerken]

Museum Boerhaave werd opgericht in 1928, ook al kwam er pas een echt museumgebouw in 1931. De oprichting van het Museum Boerhaave werd ironisch genoeg eigenlijk veroorzaakt door de vernieuwingen die Kamerlingh Onnes aan de Universiteit Leiden doorvoerde. Omdat Kamerlingh Onnes in sneltreinvaart de laboratoria vernieuwde, werden alle oude natuurkundige apparaten letterlijk en figuurlijk museumstukken. Zijn adjunct-directeur Claude August Crommelin zag het historisch belang en zorgde dat alle oude apparatuur netjes ondergebracht werd in een bijgebouw van het Academisch Ziekenhuis aan de Steenstraat in Leiden. De verzameling historische instrumenten die Crommelin bij elkaar wist te brengen, vormde de basis van Museum Boerhaave. Medeoprichter Jan-Gerard de Lint zorgde met aandacht voor medische instrumenten voor een verbreding van de museumcollectie. De zoöloog C.J. van der Klaauw was een van de anderen die betrokken was bij de oprichting van het museum. In 1976 werd de naam Rijksmuseum voor de Geschiedenis der Natuurwetenschappen ingeruild voor Museum Boerhaave. In 1991 verhuisde het museum naar de Lange St. Agnietenstraat in Leiden.

Het museum is tijdelijk gesloten vanwege een grote renovatie en vernieuwing van de vaste presentatie. De heropening vindt medio 2017 plaats.

Directeuren van Museum Boerhaave[bewerken]

  • August Crommelin (1928-1949)
  • Maria (Mies) Rooseboom (1949-1969)
  • A.J.F. Gogelein (1970-1984)
  • G.A.C. (Gerrit) Veeneman (1984-2006)
  • Dirk van Delft (2006- )

Galerie[bewerken]

Externe links[bewerken]