Nederland 24

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Nederland 24 (digitaal)
Nederland 24 logo.svg
Land Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgroep NPO
Programmadirecteur Verschilt per themakanaal
Startdatum 6 april 2005
Omroepsoort Publieke omroep
Genre Cultuur, Politiek, amusement, etc
Adres Nederland 24
Sumatralaan 45
1202 JJ Hilversum
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Nederland 24 (voorheen Nederland 4) was de naam voor het digitale TV-aanbod van de Nederlandse Publieke Omroep. Het gehele aanbod is nu ondergebracht op de website NPO.nl. Het aanbod stond uit themakanalen die in feite onafhankelijk van elkaar werken en die bekendstaan onder de noemer Nederland 24.

De kanalen worden op de eerste plaats aangeboden via internet. Ontvangst was mogelijk met mediaplayers (Windows Media, RealMedia en Silverlight), tegenwoordig via Adobe Flash. Daarnaast bieden kabelexploitanten, KPN Interactieve televisie en CanalDigitaal deze kanalen tegen betaling aan via het digitale televisiepakket. Tussen april en september 2012 zijn de uitzendingen van Consumenten 24, Geschiedenis 24, Spirit 24 en Sterren.nl gestaakt. Als reden is aangevoerd dat het aanbod te versnipperd zou zijn, maar ook de politieke druk speelde een rol.[bron?]

Geschiedenis[bewerken]

De eerste stap naar Nederland 24 werd gezet door de VPRO in mei 2003 met de introductie van het themakanaal 3voor12TV. Dit themakanaal werd een groot succes,[bron?] en dat leidde tot het opstarten van de themakanalen 3voor12 Onstage, Journaal 24 en Holland Doc in december 2004, en het themakanaal /Geschiedenis in februari 2005. De naam Nederland 4 dook voor het eerst op toen op 6 april 2005 de internetportal nederland4.nl opgestart werd als paraplu voor alle themakanalen. Op 15 april 2009 werd de naam Nederland 4 veranderd in Nederland 24. Ook werden de namen van verschillende themakanalen aangepast.

Vanaf november 2006 begon NPO met de uitbreiding van het aantal kanalen tot een aantal van 17. Sindsdien is het aanbod weer gekrompen tot 12 kanalen per januari 2009. De kanalen Nederland E, DNTV, 3voor12 Central en 3voor12 On Stage verdwenen. /Geloven en Omega TV werden samengevoegd tot Spirit 24.

In januari 2009 is een principe-akkoord bereikt om van Politiek 24 een combinatiekanaal (sport en politiek) te maken. Opvoeden doe je zo zal volgens volgens hetzelfde conceptbesluit worden omgevormd tot een kind- en ouderzender met als werknaam Z@ppelin 24. De gewijzigde kanalen zijn in mei van start gegaan.[1]

Overigens staat het voortbestaan van de digitale televisiekanalen van de publieke omroep nog steeds ter discussie. Het Commissariaat voor de Media heeft in november 2009 een rapport geschreven met de aanbeveling Nederland 24 op te doeken en zich meer bezig te houden met On-demanddiensten.

Themakanalen[bewerken]

  • NPO 101 (BNN, gestart op 31 oktober 2006): Fragmenten uit het archief en eigen producties, gericht op jongeren.
  • NPO Cultura (NTR, gestart op 1 september 2006): Live concerten, nostalgische televisie, prachtige speelfilms en documentaires.
  • NPO Best (NCRV, gestart op 1 december 2006): Feelgood-programma's uit het omroeparchief.
  • NPO Doc (VPRO, gestart op 1 december 2004): Documentaires over een wekelijks veranderend thema. Daarnaast worden de laatste edities van documentairerubrieken van de publieke omroep herhaald.
  • NPO Humor TV (VARA, 15 november 2006): Humor, cabaret en satire uit het archief en de afterparty van Paul de Leeuw.
  • NPO Nieuws (NOS, 1 december 2004): Elk NOS-journaal wordt live vertoond en vervolgens herhaald tot het volgende journaal. In een tekstbalk worden teletekst-headlines vertoond.
  • NPO Zapp Xtra Diverse omroepen,2006 : Programma's van Zapp en Zappelin 24 uur per dag.
  • NPO Politiek (NOS, 2005): Live politieke debatten, politiek nieuws en archiefmateriaal van verschillende omroepen.
  • EXTRA: NPO Sport (NOS, 2009): Live verslag van grote toernooien tijdens de zomer.

Over Nederland 24[bewerken]

Nederland 24 is een digitaal platform dat 24 uur per dag 8 themakanalen aanbiedt.[2]

Beschikbaarheid[bewerken]

Nederland 24 is een puur digitaal platform en is niet via analoge zenders te bekijken. Het is beschikbaar via internet en wordt tevens aangeboden via digitale abonnementen van kabelaanbieders en de satelliet. Er is hiervoor wel een (aanvullend) abonnement nodig.

De themakanalen via internet zijn gratis beschikbaar voor bezoekers vanuit Nederland; vanuit het buitenland zijn de themakanalen, behalve Journaal 24, niet beschikbaar.

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]