Oudste stad van Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De oudste stad van Nederland is een status die door verschillende steden wordt opgeëist. Zowel Heerlen, Maastricht, Nijmegen als Voorburg (Forum Hadriani)[1] kunnen vanuit de Romeinse oudheid aanspraak maken op deze status. De titel "oudste stad van Nederland" hangt af van welke definitie men toepast. Bij de bepaling wordt meestal vereist dat de plaats ononderbroken bewoond geweest is. Ook wordt meestal gekeken naar stedelijk karakter waarbij Romeinse stadsrechten vaak als belangrijk argument wordt aangevoerd.

Steden[bewerken]

Hier volgt een opsomming van vondsten, onderzoeken en archeologische conclusies, alfabetisch gesorteerd per stad.

Heerlen (Coriovallum)[bewerken]

Romeinse aanwezigheid: circa 47 - 50 na Chr. (vertrokken circa 500 na Chr.)
Romeinse stadsrechten: geen bewijzen

Sinds 2016 zijn er uit archeologisch onderzoek (onder leiding van Karen Jeneson) aanwijzingen dat Heerlen vermoedelijk ouder is dan Maastricht en even oud als Nijmegen.[2][3] Archeoloog Albert Eggens van Griffen, die in de periode 1910-1970 in heel Nederland onderzoek deed naar terpen, hunebedden en grafheuvels en in de periode 1909-1915 opgravingen deed van de Romeinse vestiging Arentsburg bij Voorburg, concludeerde in 1948 tot een doorlopende verblijf van de Romeinen in of nabij Heerlen sinds de eerste helft van de eerste eeuw tot het einde van de vierde, begin van de vijfde eeuw. De aanleg van de thermen dateert hij omstreeks het midden van de eerste eeuw, wellicht 47, het jaar van de consolidatie, de verwoesting circa 400. Een secundaire bouwfase moet circa 200 zijn gestart. De thermen waren een openbare burgerlijke inrichting, geen militaire, omgeven door een gracht en vermoedelijk liggend in een grotere wisselplaats (statio) aan het belangrijke Romeinse wegenkruispunt van de Via Belgica, Keulen-Heerlen-Tongeren-Boulogne (havenstad) en Keulen-Heerlen-Xanten, eventueel Aken-Heerlen. Hij baseerde deze conclusies op eigen en op voorafgaand onderzoek en vondsten.[4]

Bij vervolgonderzoek vond archeoloog Jules Bogaers twee dakpannen met een inscriptie waaruit hij afleidde dat deze pas vanaf 120 kunnen zijn gemaakt en hij schoof de bouwdatum van de thermen een eeuw op. In 2016 leverde nieuw onderzoek onder leiding van Karen Jeneson aanwijzingen op, dat deze dakpannen afkomstig zijn van een later gebouwd muurtje en dat de eerste bouwfase van de thermen vermoedelijk toch rond het midden van de eerste eeuw lag. Mogelijk begon Coriovallum als houten dorpje en werd later met het duurdere en duurzamere materiaal steen gebouwd. De nieuwe inzichten vloeien voort uit grondige bestudering van het Romeinse materiaal dat in het depot van het Thermenmuseum ligt, ruim 35.000 objecten.[2]

Maastricht (Trajectum ad Mosam)[bewerken]

Eerste nederzetting: rond 500 v.Chr. (Keltisch)
Romeinse aanwezigheid: uiterlijk 70 na Chr.
Romeinse stadsrechten: nooit (middeleeuwse stadsrechten in 1204 na Chr)

De vondst van een pre-Romeinse straatweg aan het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht in 1983[5] en een Keltische muntschat nabij Amby in 2007, zijn aanwijzingen dat het gebied al vóór de Romeinse bezetting bewoond was. Van het fort op het Plateau van Caestert staat niet vast of het Keltisch of Romeins was, hoewel de locatie is voorgesteld als het mogelijke Atuatuca van de Eburonen. Uit de Romeinse tijd zijn veel overblijfselen bewaard gebleven, onder andere de resten van een heiligdom in Museumkelder Derlon, een thermencomplex op het plein Op de Thermen, de Romeinse brug van Maastricht, het laat-Romeinse castellum en een groot aantal beeldhouwwerken (meer dan 300 fragmenten) en andere voorwerpen, waarvan een deel permanent wordt tentoongesteld in het Centre Céramique. Bij archeologische opgravingen (o.a. Sint-Servaasbasiliek, 1953-1954, 1980, Vrijthof, 1969-1970, Mabro, 1981-1982 en Derlon, 1983[6]) zijn vondsten gedaan uit alle perioden van de vroege middeleeuwen, waaruit blijkt dat Maastricht, in tegenstelling tot veel andere Romeinse nederzettingen, na het vertrek van de Romeinen permanent bewoond bleef. Ook de lijst van bisschoppen van Maastricht (±380-780 na Chr.) en het bezoek van diverse Merovingische koningen pleit voor een continue bewoningsgeschiedenis. Hier staat tegenover dat Maastricht, in tegenstelling tot Nijmegen en Voorburg, geen Romeinse stadsrechten (municipium) had.

Nijmegen (Ulpia Noviomagus Batavorum)[bewerken]

Eerste nederzetting: 19 v.Chr. (in 69 of 70 na Chr. afgebrand en verplaatst.)
Romeinse aanwezigheid: 19 v.Chr. (gesticht door de Romeinen)
Romeinse Stadsrechten: 98 na Chr (middeleeuwse stadsrechten in 1230 na Chr.)

Volgens de Nijmeegse hoogleraar Romeinse archeologie Jan Kees Haalebos is er wetenschappelijk bewijs dat Nijmegen rond het jaar 98 stadsrechten heeft verkregen. De Maastrichtse stadsarcheoloog Titus Panhuysen concludeerde dat Nijmegen al in 17 na Chr. een stad moet zijn geweest, na het bestuderen van de Nijmeegse godenpijler die een erezuil zou zijn geweest voor keizer Tiberius die van 14 tot 37 na Chr. regeerde.[7] In 2005 bleek uit onderzoek naar munten, die bij opgravingen in Nijmegen gevonden waren, dat Romeinse soldaten al in 19 v.Chr. in Nijmegen waren. Tijdens de opstand van de Bataven in 69/70 na Chr. werd de stedelijke nederzetting die zich rond het Kelfkensbos ontwikkelde in brand gestoken en niet op dezelfde plaats herbouwd. De stedelijke functies gingen over naar een nieuwe kern enkele kilometers westelijker, wat nu het Waterkwartier wordt genoemd. Ze kreeg in 98 marktrecht, en volgens Haalebos tegelijkertijd ook stadsrechten. Op grond van opgravingsresultaten en wetenschappelijk onderzoek heeft Nijmegen zichzelf in 2005 tot oudste stad van Nederland uitgeroepen.[8]

Voorburg (Forum Hadriani)[bewerken]

Eerste nederzetting: rond 2700 v.Chr. (echter niet altijd bewoond)
Romeinse aanwezigheid: 47 na Chr. (vertrokken in 270 na Chr.)
Romeinse stadsrechten: 121 na Chr. (nooit middeleeuwse stadsrechten)

In 1963 concludeerde de Nijmeegse professor in de archeologie J. Bogaers dat Voorburg de oudste stad van Nederland was. Onderzoek van een Romeinse mijlpaal (een milliarium) die bij Rijswijk was gevonden, had hem hiervan overtuigd. Voorburg heette toen Forum Hadriani, vernoemd naar keizer Publius Aelius Hadrianus. Na een vermoed bezoek van keizer Hadrianus in 121 na Chr. kreeg de plaats marktrechten.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. De Romeinen en de Limes in Zuid-Holland. Erfgoedhuis Zuid-Holland. Geraadpleegd op 10 juni 2018.
  2. a b Sjors van Beek, Thermen al 1e eeuw: Heerlen ouder dan gedacht?. De Limburger (13-10-2016). Geraadpleegd op 10 juni 2018.
  3. Heerlen is vermoedelijk oudere stad dan Maastricht (13 oktober 2016). Geraadpleegd op 3 januari 2017.
  4. van Griffen, A; Glasbergen, W, Thermen en Castella te Heerlen-Coriovallum, in L'Antiquité Classique, 1948, 17-1, p. 199-236 Herpublicatie artikel op website persee.fr. Geraadpleegd op 10 juni 2018.
  5. Resten Romeinse weg ontdekt (31 oktober 2007). Geraadpleegd op 30 augustus 2010.
  6. Maastricht staat op zijn verleden, Titus A.S.M. Panhuysen e.a., Stichting Historische reeks Maastricht, Maastricht, 1984
  7. Panhuysen ontkent dat daarmee bewezen is dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is. Zie het artikel 'Een Academische Kwestie. Zin en humor van de titel ‘honoris causa’ ‘oudste stad’ van Nederland' door Titus Panhuysen, op: uva.nl.
  8. Stokoud Nijmegen is kampioen (23 november 2004). Geraadpleegd op 30 augustus 2010.