Overleg Wikipedia:Upload

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Aantal uploads per dag[bewerken]

Uploads naar wikipedia per dag in 2007
week ma di wo do vr za zo gemiddeld
1 68 79 85 99 70 74 78 79
2 102 75 97 94 59 99 98 89
3 83 101 85 53 53 84 139 85
4 107 88 71 57 51 751 88 77
5 36 56 39 39 28 34 36 38
6 51 39 35 37 38 42 46 41
7 66 55 55 33 36 42 42 47
8 45 71 32 432 77 47 93 58
9 62 233 43 50 23 39 54 42
10 31 28 43 23 52 28 38 35
1Sinds deze dag verwijzen de uploadlinks in de zijbalk naar de doorverwijspagina.
2Sinds deze dag is de tekst van de pagina drastisch gewijzigd door Husky.
3Sinds deze dag is de tekst van de pagina gewijzigd door Siebrand. De lokale uploadlink is zeer klein gemaakt.


Tabelletje klopt niet meer... Ergens de tel kwijtgeraakt... Siebrand (overleg) 27 feb 2007 00:19 (CET)

Ik heb vanaf week 6 weer opnieuw ingevuld aan de hand van het uploadlogboek. Hans (JePe) 27 feb 2007 10:15 (CET)


Deze doorverwijspagina is aangemaakt n.a.v. onderstaande discussie in de kroeg.

Uploaden[bewerken]

Ik wees een gebruiker erop dat het het handigst is als men de media upload bij commons en toen vroeg ik me af of dat dan nergens wordt vermeld. Ik ben toen zelf alle stappen nagegaan en nergens stond duidelijk dat het gewenst is om media op commons te uploaden. Moet dit niet eens veranderen en is het eigenlijk nog wel wenselijk dat afbeeldingen op nl: worden geupload, of zouden we die functie gewoon moeten uitschakelen en alle media moeten overplaatsen? Emiel (overleg!) 24 jan 2007 23:06 (CET)

Ik denk dat het copyright bij commons anders is geregeld dan op nl. Als het op commons makkelijker is, zou het een goede optie zijn. EdoOverleg
@Edo: Niet veel anders hoor met de huidige stand van zaken, misschien wat consequenter ivm meer kennis en mensen. @Emiel: het staat toch echt in de uploadtekst, maar over het algemeen gaat het toch beter om mensen er zelf op te attenderen, dan kan je wat meer uitleggen. Het sluiten van de uploadlink hier zou een optie zijn, als er dan meteen een man of 10 van hier naar Commons meeverhuist om de troep die nu hier terechtkomt daar op te ruimen. Aan de andere kant heb je dan geen enkele lokale autonomie meer om bepaalde afbeeldingen op de rand van het afbeeldingenbeleid toe te staan (zoals op de: met hun pragmatische >100 jaar beleid voor PD). Alles op Commons gaat heel formeel vanwege het volume en de tienduizenden verschillende regels waar ze daar mee te maken hebben, er is weinig ruimte voor pragmatisme. «Niels» zeg het eens.. 24 jan 2007 23:52 (CET)
De Duitse Wikipedia gebruikt alleen nog maar Commons om bestanden te uploaden. Daarvoor werd het zeer duidelijk gemaakt op de uploadpagina dat uploaden op Commons werd aangeraden. Ik denk dat we op termijn naar zo'n situatie toe zouden kunnen gaan. De enige uitzondering zou je kunnen maken op afbeeldingen die echt alleen zullen worden gebruikt op de Nederlandse WP (afbeeldingen voor op gebruikerspagina's ofzo). Huskyoog.jpg Husky (overleg) 25 jan 2007 00:42 (CET)

Nu staat er alleen een regeltje dat het ook mogelijk is om op commons te uploaden. Dat zou m.i. veel sterker gesteld moeten worden. Altijd uploaden op commons tenzij het plaatje hier wel, en op commons niet geaccepteerd zou worden. - B.E. Moeial 25 jan 2007 01:20 (CET)

@husky na bwc: Ehm, je bedoelt de Spaanse? de:Spezial:Hochladen funktioniert noch immer, na! Ik denk dat we eerst maar voor je zoiets gaat besluiten héél duidelijk moeten zijn in welke mate we iets-minder-vrije-afbeeldingen, maw net iets afwijkende licenties dan de standaard GFDL/PD/CC-BY(-SA) (je zult mij niet horen praten over NC toelaten, to be clear) willen toelaten. «Niels» zeg het eens.. 25 jan 2007 01:24 (CET)
Waar is Gebruiker:Quistnix om kritisch te zijn tov Commons ;-) Tjah, het is bekend ondertussen: commons is handig, omdat je zo veel afbeeldingen beschikbaar hebt voor alle projecten + ze meteen met andere afbeeldingen kan gaan categoriseren. Lekker overzichtelijk. Nadeel: NielsF mag dan wel beweren dat er "kennis" is, ik heb ze daar ook al radicale onzin zien uitkramen (absurd gezeur over afgeleide werken e.d.), en ginder kwakt men ze nog makkelijker weg dan hier, als er een groot aantal gebruikers tegen is of tegenargumenten heeft, doen de admin ginder toch koppig hun zin, en de meeste mensen zijn ook niet dagelijks actief op wikipedia, met gevolg dat het onderhouden of bewaken van je afbeeldingen ginder ook vaak stroef verloopt, en je opeens afbeeldingen blijkt kwijt te zijn, of er in gerammeld is (categorieën foutief gewijzigd, foutieve nominaties omdat ze de beschrijving/licentie niet lezen, etc...). Dus als je upload ginder, blijf er dan best wel ook regelmatig actief ;-) --LimoWreck 25 jan 2007 02:02 (CET)
Het lijkt me een goed idee om de tekst van het upload scherm zo aan te passen dat gebruikers erop gewezen wordt dat "uploaden naar Commons de voorkeur verdient" of woorden van gelijke strekking (zoals op de Engelse en Deense Wikipedia). Het nu al hier onmogelijk maken plaatjes lokaal te uploaden zoals bij de Spaanse en Portugese Wikipedia al het geval is, gaat me te ver. Wellicht dat dat in de toekomst wel gaat komen, maar dat zien we dan wel. - Robotje 25 jan 2007 09:30 (CET)
Daar ben ik ook voor. Het lijkt me goed om hier een ontmoedigingsbeleid te gaan voeren en met reusachtige letters een link naar Commons: te plaatsen, want die ziet volgens mij iedereen nu over 't hoofd. --Erwin85 25 jan 2007 12:39 (CET)
Een soort doorverwijspagina-constructie lijkt me beter, zodat men gedwongen is een keuze te maken. Want je kunt allerlei regels en links op de uploadpagina plaatsen, daar kijkt bijna niemand naar, men gaat gelijk naar het uploadformulier. Hans (JePe) 25 jan 2007 13:37 (CET)

Met een paar regeltjes javascript verwijzen de uploadlinks in de zijbalk naar Wikipedia:Upload, wat een soort doorverwijspagina kan worden naar de uploadpagina van Commons en de uploadpagina van deze Wikipedia:

function upload2dp()
{
   document.getElementById("t-upload").firstChild.href = "/wiki/Wikipedia:Upload";
}
addOnloadHook(upload2dp);

Ik denk dat bijna iedereen upload m.b.v. de uploadlink in de zijbalk en bijna iedereen gebruikt javascript, dus zullen nagenoeg alle uploads op deze manier via een doorverwijspagina plaatsvinden. Hans (JePe) 25 jan 2007 15:08 (CET)

Ik ben voorstander om de mensen naar commons te sturen door het aanpassen van het doel van de link "upload" in het zijmenu. Maar niet het technisch afsluiten van de uploadfunctie. Wie weet waar te zoeken kan dan nog steeds lokaal iets uploaden als dat om een of andere reden wenselijk zou zijn. Maar de meeste mensen gaan die achterdeur niet weten zijn en dan gebruik maken van commons via de "upload-link". Die kan verwijzen naar een pagina met uitleg over commons en hoe men daar iets kan uploaden om het lokaal te kunnen gebruiken. --Walter 25 jan 2007 16:16 (CET)
Als je de link "Upload bestand" onder het logo laat verwijzen naar Commons en je kan via een 'achterdeur' toch nog afbeeldingen lokaal uploaden, dan lijkt me dat een goed plan. De meeste afbeeldingen die hier mogen blijven (zelf gemaakte foto's, oude kaartjes & schilderijen, etc) kunnen net zo goed meteen naar Commons. In de afgelopen twee maanden heb ik zo'n 1200 afbeeldingen die zowel op lokaal als op Commons staan hier verwijderd na het aanpassen van de links naar Commons. Dat betrof natuurlijk een hoop afbeeldingen die hier geüpload zijn toen Commons nog niet bestond of nog vrij leeg was, maar voor de meeste nieuwe afbeeldingen zie ik niet in waarom die nog lokaal geüpload moeten worden. - Robotje 25 jan 2007 16:35 (CET)
Dit lijkt me een heel slecht plan. Zolas hierboven al is opgemerkt, is de procedure op commons nogal rammelend. Mijn persoonlijke ervaring is dat uploaders niet worden gewaarschuwd dat hun afbeelding op de verwijderlijst is gezet, dat afbeeldingen ook zonder nominatie direct worden verwijderd. Commons-ticker, die ons zou moeten informeren over verwijdernominaties levert slecht leesbare output, die hier apart gecontroleerd moet worden. Bovendien staat die op een tool-server die er regelmatig uitligt. De sjablonen zeggen dat problematische afbeeldingen met 7 dagen worden verwijderd, ik zag dat gisteren binnen 1 dag gebeuren. Het is niet mijn bedoeling commons zwart te maken: er zitten een aantal zeer gemotiveerde mensen, die veel werk verzetten, en waar ik veel respect voor heb. Maar op dit moment vind ik zaken daar onvoldoende geregeld. Teun Spaans 26 jan 2007 11:52 (CET)
@Teun Spaans, ik neem aan dat je reageert op Walter of Robotje en dat je een rechtstreekse link naar Commons niet zit zitten. Maar een tussenoplossing via een doorverwijspagina wat ik voorstelde, wat vindt je daar van? Een heel logische oplossing eigenlijk voor Wikipedia, waar het de gewoonte is voor meerdere onderwerpen met dezelfde naam een doorverwijspagina te maken. De gebruiker houdt de keuze tussen beide uploadmogelijkheden, maar wordt ook gedwongen een keuze te maken omdat hij niet automatisch op het uploadscherm van Wikipedia terecht komt. Hans (JePe) 26 jan 2007 13:24 (CET)
Een doorverwijspagina waarbij de gebruiker kan kiezen, lijkt me een prima oplossing. Goed idee van je! Teun Spaans 26 jan 2007 20:29 (CET)

Ik heb de methode met een doorverwijspagina als proef toegepast. De uploadlinks in de zijbalk verwijzen nu naar Wikipedia:Upload. Die pagina kan denk ik nog wel wat duidelijker, op fr.wikipedia hebben ze ook een soort doorverwijspagina voor het uploaden, fr:Aide:Importer un fichier, en die ziet er heel vrolijk uit door het gebruik van verschillende ikonen en kleuren. Hans (JePe) 27 jan 2007 14:29 (CET)

Waarom nog aanbieden om lokaal te uploaden?[bewerken]

Deze pagina ziet er goed uit. Maar wat ik niet begrijp is waarom nog de optie aanbieden om lokaal te uploaden? Vele mensen gaan kiezen voor de gemakkelijkste oplossing en toch nog lokaal uploaden. Ik ben niet voorstander om het technisch onmogelijk te maken iets lokaal te uploaden maar wel om de mensen niet meer erop te wijzen dat ze lokaal kunnen uploaden. --Walter 1 feb 2007 13:27 (CET)

Ik heb het aantal uploads van de afgelopen maand eens in een tabel gezet bovenaan de pagina en zal dat de komende dagen ook bijhouden. In ieder geval zijn er de afgelopen drie dagen duidelijk minder uploads dan in de weken daarvoor. Op zaterdag en zondag nog niet, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat mediawiki:monobook.js gecached wordt op de computer van de gebruiker en niet gelijk ververst wordt wanneer het wordt gewijzigd. Maar je kunt het een beetje bijsturen door de link naar de lokale upload wat onduidelijker te maken of helemaal weg te laten met alleen een verwijzing naar een helppagina. Bovenaan staat in ieder geval een meteen in het oog springende link naar Commons. Hans (JePe) 1 feb 2007 15:57 (CET)
Het zou een maandje moeten draaien alvorens echt conclusies te trekken, maar het lijkt erop dat lokale uploads met ruim de helft zijn afgenomen sinds deze nieuwe methode is ingevoerd. Siebrand (overleg) 9 feb 2007 14:42 (CET)

Nieuwe look uploadpagina[bewerken]

Ik heb de uploadpagina wat opgefrist. Hopelijk is het nu wat duidelijker en snappen mensen ook meer waarom ze opeens op een andere site terecht komen als ze op 'upload bestand' klikken (vandaar de introductie). Ik heb tevens wat informatie overgezet die ook op de originele upload-pagina stond, deze is tenslotte ook relevant voor op Commons en de helppagina's daar zijn nog gedeeltelijk in het Engels en (naar mijn mening) minder duidelijk dan hier. Commentaar is uiteraard van harte welkom. Huskyoog.jpg Husky (overleg) 22 feb 2007 01:55 (CET)

M'n bedoeling was eigenlijk een korte maar krachtige doorverwijspagina met een duidelijke link naar Commons en een onopvallende link naar de lokale upload. Analoog aan een doorverwijspagina in de encyclopedie waar je alleen doorverwijst en geen informatie uit de gelinkte artikelen plaatst stonden er dus geen regels over licenties en het uploaden. Het nadeel van een onoverzichtelijke uploadpagina met veel tekst en regeltjes is weer een beetje teruggekomen. Men leest de regels niet omdat men zo snel mogelijk wil uploaden en dan staat er onderaan een duidelijke link om iets up te loaden naar de Nederlandse Wikipedia. Daar gaat het toch om, je wilt iets uploaden voor gebruik in Wikipedia, waarom zou je als beginnende gebruiker dan nog de moeite nemen de rest van de tekst te lezen en eventueel voor dat vreemde Commons te kiezen. Hans (JePe) 27 feb 2007 10:44 (CET)
Daarom had ik 'm ook kleiner gemaakt, maar aangezien het aantal uploads weer steeg vind ik de wijziging zoals die nu is (nog onopvallender zonder logo) eigenlijk wel een goede aanpassing. Huskyoog.jpg Husky (overleg) 1 mrt 2007 01:08 (CET)

spelling `uploaden´ (na =>) + betere formulering[bewerken]

Is dit de eerste keer dat u iets upload (=> uploadt)?

Als (beter: Zodra) u een afbeelding heeft geupload (=> geüpload) op Wikimedia Commons kunt u deze (beter: die ! [deze verwijst naar iets wat volgt!]) eenvoudig opnemen in elk artikel op Wikipedia.

--Dartelaar [schrijf me!] 22 jun 2007 11:14 (CEST) Als ik iets probeer te uploaden, kom ik op een pagina terecht die zegt dat ik niet ben ingelogd. Ik vul dan mijn gegevens in, maar kom er niet door. Heel erg vervelend. Vooral omdat ik mijn eigen stuk wil editen (plaatjes) n.a.v. wat opmerkingen. V. Leeuwen- R.

Waarom?[bewerken]

Zie Wikipedia:De kroeg#Voortaan alleen uploaden via Commons? voor eerdere discussies.

Waarom is deze regel in de projectpagina onzichtbaar gemaakt?

Heeft u een bestand dat alleen bruikbaar is voor de Nederlandstalige Wikipedia? Dan kunt u het beste uw bestand alleen lokaal uploaden.

Havang 12 nov 2007 09:35 (CET)

En dat zonder overleg, zonder consensus! Bah, machtsmisbruik! Buttonfreak 13 nov 2007 12:01 (CET)
Ik heb het onzichtbare zichtbaar gemaakt in afwachting op verder overleg. Hopelijk kan dat nu plaatsvinden op inhoudelijke gronden zonder persoonlijk gedoe. De vraag is immers: gaan we verder met het toestaan van lokaal geuploade afbeeldingen en - zo ja - op welke manier? Laten we eerst die vraag via consensus en evt. een peiling/stemming beantwoorden voordat er verder teksten worden gewijzigd. Ninane (overleg) 13 nov 2007 17:21 (CET)
Dan lijkt mij dat je de oorspronkelijke versie moet laten staan... Tûkkã 13 nov 2007 17:28 (CET)
Persoonlijk heb ik niets tegen welke moderator dan ook. Ik maak alleen ernstige bezwaren tegen het handelen van bepaalde mods. Het verwijzen naar "persoonlijke" problemen in dezen is dan ook volstrekt uit de lucht gegrepen en kan hooguit zijn bedoeld als poging mijn inhoudelijke argumentern vooraf al te ontkrachten - Quistnix 13 nov 2007 17:31 (CET)
Afbeeldingen uploaden naar commons betekent dat ze onder een ander project vallen. Echter, een project waar ze voor elke gebruiker wijzigbaar blijven (je hoeft alleen maar daar een account aan te maken) en onder dezelfde licenties vallen. Ik zie dus geen nadelen voor de Nederlandse wikipedie als een afbeelding op commons komt te staan. Misschien dat men er op commons bezwaar tegen heeft alle lokale versies van afbeeldingen (in allerlei talen) in hun serverruimte te hebben, maar voorlopig geloof ik dat sprake is van het tegenovergestelde. Nou, laat ze de Nederlandse afbeeldingen dan hebben als ze ze zo graag willen...
Ik zie het belang van de omstreden zin dus niet en vind dat Siebrand hier hooguit een overbodige regel weghaalde. Woudloper overleg 13 nov 2007 18:01 (CET)
Men gaat zonder overleg voor mensen die niet superbekend zijn met Wikipedia het uploaden onmogelijk maken. Voor de meer ervarebn is het nog wel mogelijk, maar daar gaat het niet om. Er is overleg in de kroeg en plots krijgt iemand het op zijn heupen zonder overleg iets te wijzigen, zonder dat er consensus is. Buttonfreak 13 nov 2007 18:04 (CET)
De zoveelste storm in een glas water. Siebrand doet gewoon een edit. Als je het er niet mee eens bent, kun je hem natuurlijk ook gewoon vriendelijk vragen om die edit terug te draaien. Zo werkt Wikipedia namelijk: lekker editten en alleen overleggen als consensus niet vanzelf ontstaat. RToV 13 nov 2007 18:11 (CET)
Siebrand doet een edit die hij alleen kan uitvoeren omdat hij mod-rechten heeft. Hij is dus een van de varkentjes die gelijker is dan de andere. En hij doet het zonder enig overleg. Ach, dat is toch allemaal niet erg? Het lijkt Animal Farm wel! - Quistnix 13 nov 2007 18:14 (CET)
@Buttonfreak: Wat is er zo moeilijk aan op commons uploaden? Het vergt alleen het aanmaken van een tweede account. En de aanwijzingen zijn best duidelijk lijkt me. Ik vind het best knap dat ze een systeem hebben opgezet waarmee leken in staat zijn in een minuut door het oerwoud van de licentiewetgeving heen te komen met hun afbeelding.
Het gaat me er om dat ik 2 accounts nodig heb. Men neemt niks van je aan (als ik een bron noem, wordt er "onzin" geroepen. Het is een project waar compleet anders gewerkt wordt als hier. En naar mijn mening niet beter. De categorisatie is een ramp. Wijzig je een categorie van een plaatje dan wordt dat direct teruggedraaid, zelfs al kun je bewijzen dat de cat voor dat plaatje fout is. Buttonfreak 14 nov 2007 11:29 (CET)
@Quistnix: was er discussie dan en was Siebrand daarvan op de hoogte? Woudloper overleg 13 nov 2007 18:16 (CET)
Ja en ja - Quistnix 13 nov 2007 18:20 (CET)
@buttonfreak: de afbeeldingen worden nu geplaatst op een project waarvan het beheer mij absoluut geen vertrouwen inboezemt - Quistnix 13 nov 2007 18:20 (CET)
Ben je er zeker van dat dat aan mij gericht is? Buttonfreak 14 nov 2007 11:29 (CET)
@Quistnix: Dat neemt niet weg dat je hem gewoon kunt vragen om zijn edit terug te draaien. Daar bereik je vaak meer mee dan met dreigementen. RToV 13 nov 2007 18:23 (CET)
Iemand die toevalligerwijze, net op het moment dat men het er in de kroeg over heeft, zo'n edit maakt? er is geen dreigement gemaakt. omgekeerde redenatie. Buttonfreak 14 nov 2007 11:29 (CET)
Ik dreig niet. Ik grijp slechts naar de hulpmiddelen die ik heb als gewone gebruiker om machtsmisbruik te voorkomen. Siebrand heeft zich niet als een despoot te gedragen, maar iedereen lijkt het prachtig te vinden. Inderdaad: het is hier Animal Farm! - Quistnix 13 nov 2007 18:26 (CET)
Ik zie geen machtsmisbruik maar alleen een edit, ok, toevallig is die pagina beveiligd. Maar iedereen kan vragen om die edit terug te draaien. Als ik Siebrand een beetje ken, zou hij dat nog doen ook. Maar niet als hij met een desysop om de oren wordt geslagen. Gebruik eerst de argumenten die je bij een gewone medewerker ook zou gebruiken. RToV 13 nov 2007 18:33 (CET)
Het is machtsmisbruik omdat Siebrand een artikel wijzigd doordat ie een mod is waarover duidelijk geen consensus is. Buttonfreak 14 nov 2007 11:29 (CET)

Het meeste kan inderdaad beter via commons, maar lokaal uploaden moet imho behouden blijven. De tekst blijft dus beter staanAnnabel(overleg) 13 nov 2007 18:35 (CET)

Er was overleg in De Kroeg. Siebrand heeft er niet aan meegedaan, maar heeft het kennelijk weel gelezen en heeft zijn kans gegrepen om Commons op te dringen. Ik heb niets tegen een project als commons, maar ik heb vreselijk slechte ervaringen met het beheer daar. We moeten nu onze afbeeldingen uploaden naar een plek waar ze naar mijn mening en getuige mijn ervaringen niet naar behoren worden beheerd - Quistnix 13 nov 2007 18:41 (CET)
De kroeg is een plaats om te ontspannen, slap te ouwehoeren en langzaam dronken te worden. Niet om te overleggen. Vind je het erg als ik de kroeg niet volg, en velen met mij? RToV 13 nov 2007 18:51 (CET)
Wat een drogreden! Buttonfreak 14 nov 2007 11:29 (CET)
Mooie manier om je er onder uit te praten. Maar het is wel een "te" toevallige samenloop van omstandigheden. Wikipedia is Animal Farm geworden - in alle opzichten - Quistnix 13 nov 2007 18:55 (CET)
Huh? Waar heb je het in godsnaam over? RToV 13 nov 2007 19:05 (CET)
Sommige gebruikers zijn meer gelijk dan anderen. Buttonfreak 14 nov 2007 11:29 (CET)
Nee Quistnix, deze wijziging werd vóór de kroegdiscussie doorgevoerd. Check je feiten aub. Melsaran (overleg) 14 nov 2007 20:06 (CET)

Ik ben vooral aktief op de Zweedse wikipedia, en daar hebben ze de mogelijkheid om lokaal to uploaden nu afgezet. Het werd ook al maandenlang erg ontraden. Ik zie hier afbeeldingen die ik graag zou gebruiken voor een Zweeds artikel, maar ik neem niet zo gauw de moeite om ze te kopieren nar commons als ze alleen op nl staan. Dus wat mij betreft, heeft Siebrand gewoon gelijk. /Pieter Kuiper 13 nov 2007 22:17 (CET).

Daarom is een procedure doorlopen alleen maar positief: dat zorgt ervoor dat 't duidelijk gemotiveerd en bekend gemaakt wordt: het lijkt me geen "speedy" kwestie die snel tussen twee edits door afgewerkt moet worden. Ik vind niet dat Siebrand echt de fout in ging: hij was wel iets te voorbarig. Er was discussie geweest, maar die discussie was nog niet voldoende breed gevoerd, nog niet afgesloten. Bedenk wel: Siebrand is een van degenen die zowat een volle dagtaak hebben aan het op orde maken van commons en zij hebben veel extra werk door dubbele uploads nl / commons. Wij hebben als gemeenschap ook de taak Siebrand (en anderen) het vrijwilligerswerk niet onnodig zwaar te maken, dat is, geen omwegen maken bij uploaden, maar commons gebruiken. Wij moeten de commons-discussie dus niet eindeloos traineren, maar eens en voor al goed voeren. We moeten ook ervaringen uitwisselen over problemen die zich bij commons voor kunnen doen. Siebrand heeft bijvoorbeeld een keer gesteld dat het goed zou zijn als er op commons een groep moderatoren zou zijn die nieuwkomers begeleiden, en hij besteedt er zelf ook aandacht aan - maar er komt te veel op hem af. Havang 13 nov 2007 23:03 (CET)
De beste manier om weer vaart te zetten is gewoon zo'n edit te doen. Ik heb de discussie hier op nl niet gevolgd, maar op de Zweedse wp heb ik me snel laten overtuigen. Ook figuren met Nederlandse text kun je maar het beste op Commons zetten. Soms zijn ze zelfs bruikbaar op andere taalversies. /Pieter Kuiper 13 nov 2007 23:50 (CET)
Nee dat is de slechtste manier. Dat is een mening doordrukken waarover geen consensus is. Buttonfreak 14 nov 2007 11:29 (CET)

Het belangrijkste is dat goede afbeeldingen binnenkomen op het wikimedia project. In mijn ogen zoveel mogelijk via de commons. Echter momenteel moet je nog een apart account hebben op de commons, zolang dat zo is zou ik de mogelijkheid om lokaal te uploaden niet sluiten. Een idee zou zijn om automatisch een galery aan te maken van alle locale afbeeldingen, met het verzoek erbij om media te verplaatsen naar de Commons, zo bereiden we ons zo goed mogelijk voor op de meest ideale situatie: alle media op de commons. dz 14 nov 2007 19:52 (CET)

Ik ben het ermee eens dat de link naar lokaal uploaden voorlopig behouden moet blijven zolang we lokaal uploaden niet helemaal afsluiten (zodat het, als we de mogelijkheid blijven bieden, ook toegankelijk is voor minder ervaren gebruikers), maar dan wel zonder de tekst "Heeft u een bestand dat alleen bruikbaar is voor de Nederlandstalige Wikipedia? (...)". Dat is namelijk geen reden om het bestand lokaal te uploaden in plaats van op Commons. Er kunnen andere redenen voor zijn (hoewel ik die zwak vind, zie mijn argumenten in de kroeg), maar dit heeft er niets mee te maken. Of een bestand nou hier gebruikt kan worden of hier én op andere projecten maakt niet uit, dan is het laatste zelfs veel beter. Melsaran (overleg) 14 nov 2007 20:06 (CET)

Dan nog over dat zogenaamde "machtsmisbruik": deze beschuldigingen slaan nergens op. Siebrand doet gewoon een bewerking op een pagina, zoals we allemaal doen, die niet eens zo onredelijk was. Toevallig was de pagina beveiligd dus kunnen gewone gebruikers het niet terugdraaien. Wat je wél kunt doen is tegen Siebrand zeggen dat je het niet met de wijziging eens bent en vragen of hij het terug wil draaien in afwachting van overleg. Zo gaan we hier met elkaar om. Ongegronde aantijgingen van machtsmisbruik en dreigementen helpen ons geen stap verder. Melsaran (overleg) 14 nov 2007 20:06 (CET)

Op de franse wikipedia krijgt men met de upload-link eerst de upload-helppagina en daar staat dat gevorderden naar commons kunnen gaan. Die laten dus voor beginners de mogelijkheid voor uploaden op wikipédia open. De fr wikipédia bevat ruim 30.000 plaatjes (nl wikipedia 15.000). Het lijkt me goed dat beginners eerst op nl uploaden, dan kunnen vóór verplaatsen naar commons nog fouten gecorrigeerd worden; en we kunnen beginners helpen met hun overgang naar commons. Want commons is toch meer dan even een foto laden en heeft ook zijn ingewikkelde kanten. Er is het laatste jaar heel veel aan kwaliteit en rubriceren gewerkt (ook met heftige disuccsies en wiki-onwaardige persoonlijke aanvallen). Maar het gaat daar van maand tot maand beter. Havang 14 nov 2007 20:37 (CET)

zucht[bewerken]

En opnieuw is lokaal uploaden (definitief?) onmogelijk gemaakt. Ik heb geen zin om zaken naar Commons te uploaden. Dat anderen alles wat lokaal is ge-upload naar Commons verplaatsen, is hun zaak. Ik doe er niet aan mee - Quistnix 10 apr 2008 01:14 (CEST)

Het is helemaal niet onmogelijk gemaakt, via Speciaal:Uploaden gaat het nog steeds. Het is alleen moeilijk gemaakt, en zo hoort het ook. Er zijn maar heel weinig gevallen waarin een afbeelding hier geüpload zou moeten worden i.p.v. op Commons. - Berkoet (voorheen Dammit) 10 apr 2008 11:01 (CEST)
Ik heb allerminst vertrouwen in het beheer op Commons en daarom upload ik daar ook geen bestanden naartoe. Pas wanneer op Commons de zaken op orde zijn en dat project beter is geïntegreerd met alle andere wiki-projecten, kun je van mij fotobijdragen verwachten daar. Ik vind het volslagen onzin dat je een account daar moet gebruiken om op nl.wikipedia een afbeelding te plaatsen - Quistnix 11 apr 2008 02:11 (CEST)
Wederom eens met Quistnix. Ik wil ook niet op commons uploaden, omdat men daar duidelijk niet weet wat men doet... Buttonfreak 12 apr 2008 19:58 (CEST)
Zeuren, dat is het enige wat ik hier lees. Als je iets niet bevalt in het beleid op Commons kun je actie ondernemen en met gebruikers erover overleggen om dat te veranderen. Met zeuren schiet je niks op, en er is altijd wel een stok om een hond mee te slaan dus je kunt eeuwig argumenten zoeken om te zeuren. Iedereen kan roepen alsof die een stuurman is (aan wal), maar actie onder nemen, een plan bedenken, in overleg treden, of beschrijven hoe het dan beter kan is dan wel het minimum noodzakelijke! Onderneem er voor dan actie als je iets wilt! Alle bestanden gaan naar Commons toe zodat alle gebruikers op alle Wikiprojecten van afbeeldingen gebruik kunnen maken, inclusief de andere Nederlandstalige projecten. Dus of je nu een afbeelding lokaal upload of op Commons, de afbeelding komt op Commons terecht. Het netto-resultaat is hetzelfde, alleen het gedrag van vastgeroeste/fossiele gebruikers die klagen en zelf geen moeite doen om zelf wat aan de dingen te doen waar ze over klagen/zeuren is het verschil. Ik ga er vanuit dat als gebruikers oprecht van mening zijn dat iets beter kan en met hart en ziel bijdragen, dat ze dan ook actie ondernemen om de situatie te verbeteren waar die in hun ogen mis is. Indien ze enkel lopen te klagen/zeuren zonder enige actie te ondernemen kan het niet serieus worden genomen. Groetjes - Romaine 11 apr 2009 14:12 (CEST)
Een reactie na een jaar? Dat vind ik nogal bijzonder. En mijn bezwaren zijn duidelijk: Commons is nog onvoldoende geïntegreerd met de andere projecten. Bestanden zijn in het verleden mishandeld, om onduidelijke redenen verwijderd of vervangen door kwalitatief ondermaats werk, zonder dat ik als gebruiker op nl: daar een melding van krijg. Dat is in een paar woorden wat er niet deugt. Groet, Quistnix 13 apr 2009 11:51 (CEST)
En wat ga je er aan doen om daar verandering in aan te brengen? <- zelfde vraag nogmaals. Romaine 13 apr 2009 18:50 (CEST)

Bestanden uploaden[bewerken]

Er staat: (Gebruik deze optie als u over een bestand beschikt wat alleen voor de Nederlandstalige Wikipedia geschikt is) Dit is toch geen behoorlijk Nederlands? >>Gebruik deze optie als u over een bestand beschikt dat alleen voor de Nederlandstalige Wikipedia geschikt is. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Massy (overleg · bijdragen)

Zo beter? Ninane 15 apr 2008 19:59 (CEST)

Zoekmachine[bewerken]

Omdat bestanden die vrijgegeven zijn moeilijk zijn te vinden via zoekmachines als google, yahoo, enz. heeft Creative Commons deze [zoekmachine http://search.creativecommons.org/] ontwikkeld. Erg handig als je op zoek bent naar een afbeelding zonder dat je twintig pagina's aan copyright-beschermde bestanden moet doorwerken. De zoekmachine heeft een database met alleen sites die zijn vrijgegeven onder Creative Commons, zoals bijvoorbeeld Flickr en natuurlijk Wikipedia zelf. Misschien de moeite waard om te vermelden? Vsot-vep 22 sep 2009 12:26 (CEST)

Ik zie niet waarom het op de upload-pagina erbij zou moeten, maar een zoekmachine als deze heeft misschien wel een plek op Wikipedia:Afbeeldingen. Grz, Ciell 24 sep 2009 11:19 (CEST)

Herstel link[bewerken]

De link naar de uploadpagina op Commons via de afbeeldingen was verwijderd. Ik heb dit weer hersteld. Linksboven zien wij op elke pagina een afbeelding. Deze afbeelding linkt naar Hoofdpagina en niet naar File:Wiki.png. Ik zie niet in waarom we dat opeens wel met het Commons logo en het plaatje van een pijl zouden moeten doen. Multichill 21 jan 2010 17:15 (CET)

Ik heb ook eigenlijk geen zin in dit gezeik. Laat allemaal maar. Multichill 21 jan 2010 17:26 (CET)

Licentiepagina afbeeldingen bereikbaar[bewerken]

Het principe van afbeeldingen op Wikipedia is simpel. We kunnen vrijelijk gebruik maken van afbeeldingen zonder dat we op een artikel hoeven te vermelden welke licenties er gebruikt zijn, en waar dat van toepassing is wie de auteur/bron is van het betreffende bestand, omdat deze informatie direct toegankelijk is door het klikken op de afbeelding en daarmee direct op de bestandspagina terecht komen. Eerder is in de Kroeg een discussie geweest over de situatie wanneer de afbeeldingspagina niet bereikbaar is doordat deze afbeelding linkt naar een andere pagina dan de afbeeldingspagina. In principe is het dus noodzaak dat de bestandspagina bereikbaar blijft zodat gebruikers de informatie betreffende de afbeelding kunnen achterhalen. Bovendien is er met deze afbeeldingen geen noodzaak om ze te laten linken, omdat de normale blauwe link er naast staat. Graag de bestandspagina's van de afbeeldingen weer bereikbaar maken. Groetjes - Romaine 21 jan 2010 17:29 (CET)

Mag ik dan voorstellen om onder het kader of zelfs onderaan de pagina iets in small op te nemen als Afbeeldingsverantwoording: <link1> <link2>? Ik ben het met Romaine eens dat deze licentiepagina bereikbaar moet blijven, maar óók met multichill dat men intuitief op afbeeldingen klikt om verder te gaan, en niet noodzakelijk op de tekst. nl:Mark W (Mwpnl) ¦ talk 21 jan 2010 19:24 (CET)

Link aanpassing[bewerken]

In het menu aan de linkerkant van iedere pagina staat een link met Bestand uploaden. Momenteel heeft nl-wiki slechts ongeveer 40 bestanden online, waarvan ongeveer de helft een archiefbestand betreft. De overige zijn bestanden die momenteel op de verwijderlijst staan, of later vandaag/morgen verwijderd worden omdat ze op Commons staan. Op dit moment uploaden vrijwel alle gebruikers van nl-wiki hun bestanden naar Commons. Zelfs de hardcore gebruikers daarin doen dat nu inmiddels. Bijna alle bestanden staan dus op Commons, en vrijwel alle bestanden worden naar Commons geüpload door middel van een Nederlandstalige interface. Ik begrijp dat er historisch gezien reden was om naar een pagina op nl-wiki te verwijzen, maar het lijkt mij voor vrijwel iedereen zeer praktisch om anno 2010 direct op Commons:Upload/nl terecht te komen zonder de overbodige tussenstap die voor iedereen nu overbodig geworden is. Ik persoonlijk vind het uploadformulier op Commons veel duidelijker dan dat op nl-wiki, maar gebruikers die een andere mening zijn toegedaan kunnen in hun voorkeuren op Commons (tabblad uitbreidingen - 1e hokje) aanvinken dat ze het basale formulier willen gebruiken. Het lijkt mij een goed idee om Commons beter op nl-wiki te integreren en met bovenstaande in gedachten de link in de sidebar aan te passen zodat die rechtstreeks naar het Nederlandstalige uploadformulier[1] verwijst op Commons. Ik denk dat dit een wenselijke aanpassing is, maar graag hoor ik van andere gebruikers wat zij er van vinden. Groetjes - Romaine 25 feb 2010 20:54 (CET)

Je neemt me de woorden uit de mond. Multichill 3 mrt 2010 20:52 (CET)
Ik ben het hier ook helemaal mee eens. Voor mensen die niet bekend zijn met uploaden die kunnen beter meteen naar de goede pagina gelinkt worden dan om er via zo'n omweg te komen. PocketCube (small).gif Silver Spoon (?) 3 mrt 2010 20:56 (CET)
Goed idee. Probeer echter wel de uploader tekstueel zo goed mogelijk te informeren wat er gebeurd om te voorkomen dat mensen afhaken. Rudolphous 3 mrt 2010 21:00 (CET)
Ter info: Ook op het Nederlandstalige deel van Commons heb ik de navigatie voor gebruikers verbeterd. Als een gebruiker op Commons er niet uit komt kan deze kiezen tussen de Engelstalige Commons-helpdesk of de Nederlandstalige helpdesk op Wikipedia, zodat die bij vragen deze altijd kan stellen in de taal naar keuze. Er zijn veel dingen verbeterd, maar als er desondanks nog dingen zijn die beter kunnen, laat het me dan weten, dan kan ik gericht er mee aan de slag. Groetjes - Romaine 3 mrt 2010 21:47 (CET)
Dit lijkt me een goed voorstel. Wat mij betreft gewoon doen. Taketa (overleg) 3 mrt 2010 22:48 (CET)
Graag wel de link laten openen in een nieuw venster, zodat de gebruiker, die niet zo bekend is met uploaden, niet de wiki met commons verward, of denkt dat hij/zij nog op wikipedia zit terwijl hij/zij inmiddels op commons zit. M.vr.gr. brimz 3 mrt 2010 23:10 (CET)
Alles wat extra werk scheelt voor andere gebruikers is een verbetering geen locale bestanden meer en direct naar commons is mijn idee, blijft er tijd over voor sommige mensen Raast 3 mrt 2010 23:59 (CET)
Ik sluit me aan bij bovenstaanden; het voorstel van brimz lijkt me ook een goed idee. LolSimon -?- 4 mrt 2010 00:13 (CET)
Ik open zelf vaak pagina's door de ctrl-toets ingedrukt te houden zodat pagina's in een nieuw venster geopend worden. Maar ik weet niet hoe wenselijk het is om het te laten openen in een nieuw venster. Ik heb er in ieder geval voor gezorgd dat men op Commons eenvoudig terug naar nl-wiki kan naar de helpdesk op nl-wiki als er vragen zijn. Misschien is het nog praktischer als er meer verwijzingen ook komen op Commons om terug op nl-wiki te komen, wellicht gewoon in het linker menu op Commons zelf. Ideeën of suggesties hoor ik graag! Groetjes - Romaine 4 mrt 2010 00:18 (CET)
Persoonlijk voel ik zelf weinig voor het openen van de pagina in een nieuw venster, maar als daar de meeste behoefte aan is in de gemeenschap lijkt me dat prima. De links in het zijmenu openen ook niet naar in een ander venster maar in hetzelfde venster, en ik denk dat het voor de integratie van Commons met Wikipedia beter is om het gewoon in hetzelfde venster te openen per default. Ikzelf denk dat we het gewoon aan gebruikers mogen overlaten of ze de pagina in een nieuw venster willen laten openen of niet, met de ctrl-toets is dat eenvoudig te doen, evenals met de rechtermuisknop en zelfs in iemands monobook kan dat worden ingesteld als daar echt persoonlijke behoefte aan is. Tevens opent de link op Wikipedia:Upload ook gewoon in hetzelfde venster. Groetjes - Romaine 4 mrt 2010 01:19 (CET)
Even over de technische mogelijkheden : De link kan gewijzigd worden op MediaWiki:Upload-url. Na enig onderzoek en geëxperimenteer kwam ik tot de conclusie dat het openen in een nieuw venster echter niet zonder javascript zal gaan. Dit is volgens mij geen probleem. De link heeft een hook #t-upload a waarbij dan het attribuut "target" moet worden ingesteld op "_blank". Dit kan worden gedaan middels MediaWiki:Common.js. -- –Krinkle 4 mrt 2010 00:35 (CET)
Ik ben voor dit voorstel, maar tegen het openen van ongewenste nieuwe vensters. De reden dat ik voor dit voorstel ben wijkt niet al te veel af van wat bovenstaande sprekers opperen, dus ik zal daar niet verder op ingaan. Een aantal van de redenen om tegen het ongevraagd openen van een nieuw venster ben zijn:
Mensen openen een nieuw venster als zij dat willen.
Consistentie is erg belangrijk voor usability. In een sidebar die enkel interne links bevat opeens een link zetten die naar externe locatie verwijst dat in een nieuw venster geopend wordt is een slecht idee. Naar een externe locatie verwijzen is an sich al suboptimaal.
De backbutton werkt dan niet meer. De backbutton is een essentieel redmiddel voor de verdwaalde zoeker online. Door _blank te gebruiken kunnen mensen niet meer makkelijk terug naar waar ze waren (ze moeten het nieuwe venster sluiten, maar dat weten ze niet altijd)
Javascript in links is vrijwel altijd een slecht idee.
Meer redenen nodig? The Top Ten Web Design Mistakes of 1999 zie nummer 9 javascript in links nummer 6 sitepoint diveintoaccessibility.org adobe thatwebguy johan
Nog meer links en redenen zijn op aanvraag beschikbaar.
Met vriendelijke groet, Kwiki overleg 4 mrt 2010 02:55 (CET)

Een uitstekend plan! En alhoewel ik het in het algemeen inderdaad met Kwiki eens ben dat het openen van een nieuw window, of een nieuw tabblad of wat dan ook, in veel gevallen het beste aan de gebruiker zelf kan worden overgelaten, lijkt me dat hier enige aanleiding is om van die regel af te wijken. Men gaat inderdaad naar een heel andere site, en vooral mensen die niet zo ervaren zijn, zullen dat misschien niet onmiddellijk herkennen. Dan zitten ze ineens op Commons, en kunnen mogelijk moeite hebben "terug te komen". M.vr.gr. Dick Bos 4 mrt 2010 05:09 (CET)

Aanpassen van MediaWiki:Upload-url lijkt weinig effect te hebben. Ben sterk tegen het openenen in een nieuw venster. We zijn juist bezig met het sterker integreren van de verschillende projecten, dit werkt dan averechts. Dan heb ik het nog niet over de overactieve pop up blokkers gehad. Multichill 4 mrt 2010 08:28 (CET)
Mijn voorstel voor MediaWiki:Upload-url werkt hier niet, althans, niet in huidige vorm. In MediaWiki:Sidebar wordt de tekst ná "**" eerst gezocht in de MediaWiki-naamruimte (bijvoorbeeld "**upload-url|upload", wat als link de inhoud van MediaWiki:Upload-url gebruikt, anders een (inter)wiki link of externe link).
Echter, sinds wij niet (direct) de Sidebar gebruiken, maar het standaaard "*TOOLBOX" is MediaWiki:Upload-url dus helemaal niet in gebruik en doet het ook niks. Vermoedelijk is de vorige aanpassing naar Wikipedia:Upload dan ook gedaan in MediaWiki zelf (omdat namelijk met JavaScript uit, de link niet terugviel naar "Speciaal:Upload") - afijn, ik heb het script dat tot nu toe in gebruik was in Monobook.js en Vector.js verplaats naar Common.js en aldaar de link veranderd in het script naar de Commons-url. -- –Krinkle 4 mrt 2010 15:27 (CET)
Mijn vermoeden klopt, de uploadlink is middels de MediaWiki Configuratie aangepast intern. Ik denk dat we het beste een BugZilla-ticket kunnen indienen voor het aanpasssen van $wgUploadNavigationUrl voor nlwiki naar "http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Upload/nl?uselang=nl". Om zo JavaScript te vermijden. -- –Krinkle 4 mrt 2010 15:38 (CET)
In het sectie van informatie zit een link naar een ander project onder de link van Donaties. Opent in hetzelfde venster. En ook de zusterprojecten en de interwikilinks in het linker menu verwijzen naar een ander project, zonder deze in een nieuw venster te openen. Maar wat je (Dick Bos) aanhaalt lijkt me wel iets om aandacht aan te besteden. Ik denk dat het praktisch zou zijn wanneer een gebruiker eenvoudiger terug kan naar nl-wiki als hij op Commons een bestand heeft geüpload. Voor suggesties hou ik me aanbevolen! - Romaine 4 mrt 2010 17:40 (CET)
De uselang is overbodig, je gaat al naar de /nl versie.
Moch je nou echt die taal mee willen geven, dan lijkt het mij beter om "wgUserLanguage" te gebruiken. Multichill 4 mrt 2010 19:19 (CET)
Kunnen en willen we er nog zo een ding: External.png aan toevoegen? Kan iemand de link de class "external" meegeven? Met vriendelijke groet, Kwiki overleg 5 mrt 2010 01:36 (CET)
Ehm waarom? De link van donaties is ook een externe link, maar ook zonder dat icoontje. Ook interwikilinks en interprojectlinks zijn zonder dat icoontje. Overigens zijn alle links op Wikipedia in artikelen naar Commons en de andere zusterprojecten zonder dat icoontje. Lijkt me hier dan niet echt nodig, en eerder onduidelijkheid vergrotend. Niet doen is mijn gedachte. Groetjes - Romaine 5 mrt 2010 01:44 (CET)
Browser-verschillen maken mogelijk een verschil. Begrijp ik het goed dat, afgezien van jullie voorkeur, de 'Bestand uploaden' link naar Commons op dit moment zich voor jullie opent in een nieuw venster ? Bij mij gebeurd dat namelijk niet. --–Krinkle 5 mrt 2010 03:06 (CET)
@Krinkle: ehm, neen. Volgens mij is er een vergissing in het spel. De link opent op dit moment bij ons allemaal in hetzelfde venster. Het externe link icoontje geeft enkel aan dat de link zich op een externe website bevind, en zegt niks over of er een nieuw browservenster/tabje geopend dient te worden.
@Romaine: Mmm OK. Kwiki overleg 5 mrt 2010 03:29 (CET)

MediaWiki:Uploadtext[bewerken]

N.a.v. de veranderingen naar commons, het uiterlijk op MediaWiki:Uploadtext aanpassen, zodat op Speciaal:Uploaden Commons ook veel centraler staat? Pompidom 25 mrt 2010 10:11 (CET)

Lijkt me prima! Romaine 25 mrt 2010 11:03 (CET)

Speciaal:Upload[bewerken]

Zullen we de link naar Speciaal:Upload verwijderen van deze pagina? We sturen iedereen overal naar Commons dan is het logisch om dat ook hier te doen. Multichill 27 mrt 2010 16:17 (CET)

Deze pagina wordt volgens mij niet meer gebruikt, alles gaat nu rechtstreeks via Commons dankzij de verbeterde integratie met Commons, dus de link naar lokaal uploaden lijkt me wel weg te kunnen ja. Groetjes - Romaine 27 mrt 2010 16:24 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd hierKrinkle 27 mrt 2010 16:33 (CET)
Ziet er nu veel beter uit! Kwiki overleg 28 mrt 2010 01:36 (CET)
Goede zaak! Wat mij betreft verdwijnt de lokale upload mogelijkheid helemaal. Er zijn immers geen bestanden die alleen op de NL wiki gebruikt kunnen/mogen worden Koektrommel 30 mrt 2010 11:47 (CEST)
Ik heb de wijzigingen van Krinkle op MediaWiki:Common.css en MediaWiki:Uploadtext weer teruggezet. Mensen worden doorgestuurd naar Commons. Lokaal uploaden kan nog steeds, alleen de drempel is hoger. Multichill 28 apr 2010 20:24 (CEST)