Overleg portaal:Wetenschap & Technologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

leuke portaal[bewerken]

Oe, ik vind dit leuk.
Ik ben al een paar keer hier geweest en ik moet zeggen dat het een goede, mooie en leuke portaal is. Het is duidelijk en actueel.
Dat wou ik gaag eventjes zeggen.
Groetjes Fransje79 28 okt 2004 15:30 (CEST)

Misschien dat je het ook leuk vindt om mee te helpen bij het uitbreiden en verbeteren van het portaal, je bent van harte welkom hoor :) -xndr 28 okt 2004 19:07 (CEST)
Hoi xndr,
Ik vind het heel erg leuk om te helpen, maar ik weet niet zo goed hoe. Ik wil graag helpen. Als ik een bijdrage kan leveren zal ik dat zeker doen.
Groetjes, Fransje79 29 okt 2004 22:15 (CEST)
Er is niet een keihard afgesproken beleid bij dit portaal. Voor mezelf zie ik als een doel om de artikelen die direct in het portaal worden genoemd extra aandacht te geven. En vervolgens de artikelen die daar op genoemd worden. Met in het achterhoofd een geïnteresseerde bezoeker geboeid te houden (lekker doorklikken van het ene artikel naar het andere), zodat die persoon nog eens terugkomt, en misschien zelf enthousiast raakt om dingen toe te voegen. Als het eerst-geklikte artikel al weinig voorstelt, dan haakt zo iemand snel af denk ik.
Verder is het leuk om te kijken of er berichten zijn die interessant genoeg zijn om als "in het nieuws" te worden vermeld. Helemaal bovenaan dit overleg staat een link naar een lijst met wetenschappelijke nieuwspagina's. Het is ook gewoon leuk om die andere nieuwspagina's door te bladeren. Als er een stuk of vijf mensen zijn die regelmatig een paar nieuwsbronnen checken, komen we hier wel op 1-3 nieuwsberichten per dag (en dat aantal lijkt me ook voldoende). Ook bovenaan staan links naar de sjablonen waar je nieuwsberichten in kan zetten.
Verder, en daar ben je al volop mee bezig, schrijven over onderwerpen die je zelf interessant vindt. Dit portaal biedt ook een (hopelijk) overzichtelijk en gemakkelijk toegankelijk kader om dergelijke nieuwe artikelen in te plaatsen, zodat argeloze bezoekers ze op een redelijk logische manier kunnen vinden. Als je ziet dat daar lacunes in zijn, kan je ze aanvullen.
Tenslotte is er het intiatief van het "artikel van de week", om gezamenlijk een breder onderwerp aan te pakken. Ik ben benieuwd hoe dat gaat lopen.
--Taka 30 okt 2004 01:06 (CEST)
Als je het leuk vindt kun je ook artikelen die je erg goed vindt nomineren op Overleg sjabloon:Wetenschap & Technologie - artikel van de week of artikelen die je bijzonder of grappig vindt op Overleg sjabloon:Wetenschap & Technologie - wist je dat. Op het moment hebben we namelijk een hoop kandidaten nodig. -xndr 30 okt 2004 11:38 (CEST)

Ik heb bovenaan deze pagina een link gezet naar een overzicht van lopende projecten. Dat komt misschien van pas om inspiratie te krijgen over wat je kan doen of om datgene wat je toch al wil doen een plek te geven. --Taka 30 okt 2004 18:57 (CEST)

dwergolifant[bewerken]

Hoi,
Ik zag bij gewenste artikelen dat dwergolifant gewenst is... Ik heb al een stuk(je) over dit onderwerp geschreven.
Ik plak het eronder....

In 2003 is er nog een ondersoort ontdekt. Zijn latijnse naam is nog niet bekend, maar hij wordt de Borneo pygmee-olifant genoemd of dwergolifant. Na genetische tests is het dier als een aparte ondersoort geclassificeerd. Hij is kleiner dan de andere Aziatische olifanten, maar ook heeft hij grotere oren, een langere staart en rechtere slagtanden. In de Maleisische deelstaat Sabah leven circa 100 en 200 dwergolifanten.

Dit is te vinden onder Aziatische olifant. Misschien word er bedoeld een dwerg olifant uit de prehistorie. Bij Homo floresiensis word erover gesproken. Maar zal het dan geen andere naam moeten hebben?
Okay, ik maak het nu te lang over een mini onderwerpje.
Groetjes, Fransje79 29 okt 2004 22:10 (CEST).

Hallo Fransje, ik heb het verzoek geplaatst. Ik bedoelde inderdaad eigenlijk die dwergolifant uit het verleden, maar als jij een stuk wil schrijven over de dwergolifant die al bij Aziatische olifant staat, ga je gang! Leuk! Groet, Bontenbal
Hoi Bontenbal,
Ja hoor, wil ik wel doen (niet vandaag), maar euh zal ik dan schrijvan over de prehistorische soort? Ik ga hem dan wel bij de latijnse naam noemen, om vergissing te voorkomen. En ik geloof (dat weet ik niet 100% zeker) dat er voor meerdere soorten uit de prehistorie de naam dwergolifant bestaat.
Groetjes, Fransje79 30 okt 2004 18:48 (CEST)
Hoi Bontenbal,
Ik heb er toch voor gekozen om het algemeen te houden over de dwergolifant. Over de soort in Flores is niet veel te vinden, maar ach, iedereen die meer weet, kan het aanvullen.
Goetjes, --Fransje79 7 nov 2004 18:12 (CET)

Nieuw Project van de Week[bewerken]

Zijn er nieuwe ideeën voor het Project van de Week? Wat mij betreft gaan we dit op zondag/maandag verversen. Enkele voorstellen:

  • Familie van fullerenen, met buckyball en dat nieuwe materiaal graphene.
  • Geschiedenis van de astronomie
  • Gezichtsherkenning
  • Spaanse griep (of is dat niet 'wetenschappelijk' genoeg?)
  • Andere suggesties?

Groet Bontenbal 5 nov 2004 15:07 (CET)

IJskristal Bijzonder mager stukje maar erg interessant. Ik heb al een aantal foto's geplaatst.
IJskristal vind ik wel erg, érg magertjes. --Fransje79 7 nov 2004 18:16 (CET) (wel mooie foto's!)
IJskristal lijkt mij een goed onderwerp! Bontenbal 7 nov 2004 18:24 (CET)

Nieuw project van de week[bewerken]

Zijn er suggesties voor een nieuw project van de week? Of zullen we uit bovenstaande eentje kiezen? Groet, 15 nov 2004 10:11 (CET)

Prima, maar we kunnen ook bv. de Vitamine's uitbreiden zo ontbreken Vitamine A, Vitamine B en Vitamine E nog. Dan kunnen aan meerdere artikelen in het zelfde gebied gewerkt worden. -xndr 15 nov 2004 17:28 (CET)
Erg goed idee! Leuk! Bontenbal 15 nov 2004 17:52 (CET)
Ik maak het nu tot project van de Week! Bontenbal 16 nov 2004 12:00 (CET)
Ik hoop wel dat men geen voedingsadviezen aan onze artikelen gaat ontlenen. Het lijkt me in elk geval erg belangrijk om wat dat betreft door te verwijzen naar erkende sites. Ik ben allerlei verschillende aanbevolen dagelijkse hoeveelheden tegengekomen bij mijn zoektocht naar informatie over Retinol.
Dat hoeft niet persé een sjabloon te zijn, maar een standaardzinnetje lijkt me wel op zijn plaats.
De vraag is dan naar welke bron(nen) we gaan verwijzen Taka 17 nov 2004 22:10 (CET)

Project van de week?[bewerken]

Wanneer komt er een nieuw project? Vitamine is er al een tijdje... Fransje79 14 dec 2004 12:05 (CET)

Ja, ik zou ook graag een nieuw project zien, aan vitamine heb ik niets meer toe te voegen. Firefox 14 dec 2004 15:49 (CET)
Wat dachten jullie van Aerodynamica als nieuw project? -xndr 14 dec 2004 18:22 (CET)
Ik ben persoonlijk van mening dat over aerodynamica in een encyclopedie niet veel te vertellen is en het eigenlijk niet verder zou kunnen komen dan een wiktionary-achtige beschrijving. Maar ik heb ook niet veel varstand van dit onderwerp, dus als ik ongelijk heb, verbeter mij a.u.b. Firefox 14 dec 2004 20:10 (CET)
Uiteraard zijn andere voorstellen ook prima maar als ik bij en:Aerodynamics kijk denk ik dat er wel iets over te vertellen valt ;) -xndr 14 dec 2004 20:25 (CET)
Je hebt inderdaad wel gelijk. De informatie op de engelse wikipedia is redelijk uitgebreid. Het is eigenlijk 'schandelijk' dat hierover op de Nederlandse wikipedia nog niets te vinden is. Firefox 14 dec 2004 20:38 (CET)

Nieuw project[bewerken]

Wellicht tijd voor een nieuw project? Misschien moeten we het ook maar veranderen in 'project van de maand'? Ik stel milieuramp of gezichtsherkenning voor. Bontenbal 3 jan 2005 11:07 (CET) P.S. Of biofysica (staat ook op [[Wikipedia:100 onderwerpen]] als rode link...)

Alle drie prima kandidaten wat mij betreft met een licht voorkeur voor gezichtsherkenning. -xndr 3 jan 2005 18:42 (CET)

En weer een nieuw project[bewerken]

Milieuramp is intussen ook al wat geworden, plus dat is al een week project van de week. Tijd om in ieder geval na te gaan denken over de volgende. Uit mijn eigen vakgebied lijkt me simulated annealing interessant, of anders eindige toestandsautomaat. Of wellicht is het interessant om een wetenschap te pakken die we nog niet gehad hebben, als iemand zo snel een artikeltje weet...? -- BenTels 30 jan 2005 03:36 (CET)

Misschien is een artikel over voedselketen een idee voor een nieuw project van de week? HenkvD 5 feb 2005 12:08 (CET)

Ideetje[bewerken]

Het is maar een ideetje, maar ik denk persoonlijk dat het een beter systeem is dan nu.

Wat dachten jullie in plaats van project van de week er project van de maand te maken? En ook nog een vrijwilliger die het dan bijhoud (nieuw project en stemmen ervan).

Zo heeft het artikel voldoende tijd om een mooi en goed artikel te worden en er is een duidelijk begin en eind aan het project. Bijvoorbeeld iedere 1ste van de maand. Wanneer het artikel niks is geworden kan het na een maand toch afgesloten worden omdat er te weinig interesse of te weinig kennis erover is.

Wat vinden jullie ervan? Groetjes Fransje79 28 feb 2005 18:10 (CET)

Prima idee mijn steun heb je :o) -xndr 28 feb 2005 18:40 (CET)
Bedankt xndr voor je steun. Ik hoopte alleen dat ik meer reacties zou krijgen. Er zijn echt meer meningen nodig om het door te voeren. Fransje79 2 mrt 2005 07:29 (CET)
Mijn steun heb je ook. Bontenbal 2 mrt 2005 08:21 (CET)
Bedankt. Helaas kan het idee nog steeds niet uitgevoerd worden, er zijn te weinig stemmen (3 stuks). Ik wacht op meer meningen...Fransje79 4 mrt 2005 12:53 (CET)
Ik ben enigszins voor. Een maand is wellicht wat lang: het huidige project van de week is al redelijk lang niet bijgewerkt. Als er voorstellen gedaan kunnen worden, en er gestemd wordt is natuurlijk de kans dat een gekozen artikel actiever bijgewerkt wordt groter. JimmyShelter 4 mrt 2005 14:23 (CET)
Ook ik ben enigszins voor. Het voorstellen van over nieuwen projecten het stemmen moet echter zo eenvoudig mogelijk zijn. Bijvoorbeeld een lijst waarop elke keer het hoogst genoteerde project het nieuwe project van de maand wordt. Hierbij zouden bijvoorbeeld alleen positieve stemmen gegeven moeten worden. Eigenlijk net zo iets als [[Overleg:Portaal:Wetenschap_%26_Technologie#Overleg_artikel_van_de_week|hieronder]] is voorgesteld. HenkvD 4 mrt 2005 16:10 (CET)

Projectvoorstel Waterbouwkunde[bewerken]

Er zijn wat eerste beginnetjes van bladzijden over een echt Nederlands onderwerp: de waterbouwkunde, één van Neerlands bekendste exportprodukten naast de bloembollen en de kaas. Een aantal soorten bruggen is goed beschreven, maar heel veel nog niet. Er is een Termen uit de Civiele techniek, die erg groot is maar geen inhoudelijke samenhang heeft. Het zijn begrippen rijp en groen, hoofdzaken en details, door elkaar. Het lijkt me een mooi project om met elkaar aan te werken. Hans Oosting 16 mrt 2005 16:54 (CET)

Ik vind dit een mooi voorstel. Ook al omdat Zuiderzeewerken onlangs een algemeen project was. Taka 23 mrt 2005 08:26 (CET)


Waterbouwkunde is onderhand nog steeds een beginnetje... is het nu een 'project van het jaar' geworden?--Cassanne 9 jul 2005 22:39 (CEST)

Maag-darmkanaal[bewerken]

hoi; ik zie bij gewenste artikelen staan maagdarmkanaal, maar er bestaat wel al maag-darmstelsel. Is dit niet soortvan hetzelfde? En wie gaat er over het toevoegen van nieuwe artikelen in de lijst 'nieuwe artikelen'? moet er aan een bepaald criterium voldaan worden alvorens je artikel erbij komt? ik zie namelijk wel 'schildklier' ertussen staan die ik gister gemaakt heb, maar bijschildklier en bijnier weer niet?... iig → geweldig portaal! MethoxyRoxy 19 nov 2004 14:31 (CET)

Goeie vondst wat betreft Maagdarmkanaal, ik heb er gelijk een redirect van gemaakt. Wat betreft de nieuwe toegevoegde artikelen: schrijf er gerust die artikelen bij waarvan je vindt dat ze de moeite waard zijn. Ik zou er zelf geen artikelen in noemen die slechts uit enkele zinnen bestaan. Wat dat betreft heeft bijschildklier nog weinig inhoud. Taka 19 nov 2004 14:40 (CET)

Waterbouwkunde is onderhand nog steeds een beginnetje... is het nu een 'project van het jaar' geworden?--Cassanne 9 jul 2005 22:39 (CEST)

Jury artikel van de week[bewerken]

Wie o wie heeft er zin om in de jury plaats te nemen voor het artikel van de week?? Overleg sjabloon:Wetenschap & Technologie - artikel van de week. Hoeft niet vaak te gebeuren en iedereen mag mee helpen!! -xndr 19 nov 2004 19:56 (CET) PS. ook tips voor Wist-je-dat zijn welkom zie daarvoor: Overleg sjabloon:Wetenschap & Technologie - wist je dat

Achtergrondinformatie bij het nieuws[bewerken]

't Loopt hier nog niet echt storm, maar al met al gaat het naar mijn idee zeker niet slecht. Enige wat ik niks vind voorstellen en waar ik ook niks van kan maken is het kopje Achtergrondinformatie bij het nieuws. Wat mij betreft schrappen. De dan vrijkomende ruimte kan op 2 manieren worden besteed: Wetenschaps- en technologienieuws en naar beneden doortrekken óf de lange rij subcategorien die nu onderaan staan, in een kleiner lettertype naar boven halen (ik ben echter bang dat het te veel is voor de ruimte die er voor beschikbaar is). Bartux 29 dec 2004 20:01 (CET)

Opzich is het best een aardig kopje maar het heeft iemand nodig die het bijhoud anders kan het inderdaad beter weg worden gelaten. -xndr 1 jan 2005 17:45 (CET)
Ik ben ooit met dit lijstje begonnen als onderdeel van de algemene 'in het nieuws' pagina. Nadat het portaal W&T gemaakt werd is het hier naar toe geplaatst. Daarna heb ik het nog wel eens bijgehouden, maar up to date is het al lang niet meer. Wat mij betreft mag het zo weg, graag zelfs. Groet, Bontenbal 2 jan 2005 15:45 (CET)
'Achtergronden' zijn niet meer. Verder heb ik de nieuws kolom tot 2 rijen uitgetrokken, zodat nieuws wat langer kan blijven staan, en hopelijk komt er nu wat meer nieuws ;). Ook de giftige achtergrondkleur van de categorievakken heb ik wat vriendelijker gemaak, en de lettertjes wat kleiner zodat het niet zo'n enorme lap wordt. Logo bovenaan gelijk ook maar een opfrisser gegeven. Hopelijk is het niet te kleurig? Bartux 14 jan 2005 22:55 (CET)

W&T + geschiedenis[bewerken]

Ik heb vanaf 1 januari een sjabloon-serie aan het protaal toegevoegd, "<DAG> in Wetenschap en Technologie". Hoop dat jullie hem mooi vinden. Ik heb voor een maand sjablonen klaarstaan, kunnen we in ieder geval 31 dagen aankijken of iedereen het wat vindt. -- BenTels 1 jan 2005 12:28 (CET)

Ik vind het een heel leuk idee en hoop dat het zal worden voortgezet.-xndr 1 jan 2005 12:57 (CET)
Erg leuk Ben! Groet,Bontenbal 2 jan 2005 15:47 (CET)
Toppie! Bartux 14 jan 2005 22:57 (CET)


Overleg artikel van de week[bewerken]

Overleg sjabloon:Wetenschap & Technologie - artikel van de week vind ik erg onoverzichtelijk. Het stemsysteem is te uitgebreid en de argumentaties tussendoor maken het er niet beter op waardoor de zin om te stemmen afneemt. Daarom een nieuw voorstel: als je een potentiele kandidaat tegenkomt, dan zet je die op de lijst met je naam (zonder datum) erachter. Iemand anders die het daar mee eens is zet er ook zijn/haar naam achter. Ben je pertinent tegen, dan laat je je naam voorafgaan door een "!". Voordeel is dat je dan slechts 1 regel per kandidaat hebt. Bartux 15 jan 2005 00:27 (CET)

Goed bezig![bewerken]

Prachtig werk mannen! (en vrouwen) Dit portaal mag er echt wezen.

OV portaal[bewerken]

Zeg, zou het toekomstige portaal openbaar vervoer een dochterportaal van dit portaal mogen worden? ik denk dan vooral aan een verwijzing in het portaal. Mig de Jong 6 nov 2005 16:33 (CET)

Een subportaal dus. Mig de Jong 6 nov 2005 16:34 (CET)
Is Portaal Dagelijks leven niet een betere moeder? -x@ndr 6 nov 2005 16:41 (CET)
Het meest gaat over treinen en sporen, dus ik zou het liever onde wetenschap en techniek scharen. Mens en maatschappij lijkt me de ultieme moeder, maar die is er nog niet... Mig de Jong 7 nov 2005 09:25 (CET)

Kolombreedte[bewerken]

Is er iemand die de kolommen een gelijke breedte kan geven?Rasbak 11 dec 2005 13:04 (CET)

Luchtvaart[bewerken]

Op dit portaal mis ik de luchtvaart. Op wikipedia zijn er veel artikelen over te vinden, zie Luchtvaart van A tot Z voor een gedeelte van de artikelen. Is het goed als ik luchtvaart erbij zet en Antropologie (past volgens mij veel beter bij Portaal:Mens_&_maatschappij) weg haal?--Neet 1 jan 2006 17:37 (CET)

Het weghalen van het blokje zou ik jammer vinden. Kan je niet nog een blokje vinden zodat er twee bijkomen en er geen weg hoeft? -x@ndr 3 jan 2006 20:45 (CET)

Het portaal voorop in de categorie??[bewerken]

Ik was wat aan het oriënteren in de categorie:Wetenschap en verwijderde hier de Lijst van uitvindingen van de eerste (ongeletterde) plaats bij de lijst van artikelen. Nu vroeg ik me af of niet juist dit portaal op deze plaats dient te staan...!? Mdd 13 jan 2006 15:25 (CET)

Goed plan. -x@ndr 13 jan 2006 23:28 (CET)

Ik heb gezien, dat je het doorgevoerd heb. Het werkt mooi -Mdd 14 jan 2006 22.10 (CET)

Categorie wetenschap in het kader categorie[bewerken]

Kan op de portaalpagina de categorie:Wetenschap worden opgenomen in het kader Categorieën, en zelfs als eerste. Dit lijkt me niet alleen voor de hand liggend. De categorie:Wetenschap is in het domein wetenschap van de wikipedia een zgn. 'rootdirectery', van waaruit je een globaal totaaloverzicht hebt. -- Mdd 22 feb 2006 16:38 (CET)

Verwijderingsnominatie Afbeelding:WTlogo2.jpg[bewerken]

Eén of meerdere afbeeldingen die gebruikt worden op deze pagina of overlegpagina, zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Afbeelding:WTlogo2.jpg, zie Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20070704. --E85Bot 5 jul 2007 03:22 (CEST)

Identificatie mineraal[bewerken]

Onbekend mineraal.png

Kan iemand mij vertellen welk mineraal dit is? Ik heb het in mijn jongste jaren een keer gekregen van iemand maar mij is nooit verteld wat het nu precies is. Wellicht een kwartsvariant? Hal9000.png  Maarten 23 jul 2007 17:07 (CEST) Aanvulling, misschien calciet? Hal9000.png  Maarten 23 jul 2007 23:05 (CEST)

Verwijderingsnominatie Afbeelding:Onbekend.png[bewerken]

Eén of meerdere afbeeldingen die gebruikt worden op deze pagina of overlegpagina, zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Afbeelding:Onbekend.png, zie Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20070729. --E85Bot 30 jul 2007 03:34 (CEST)

kinderen hebben plezier met het nieuw digitale schoolkrant pupil het is super leuk en kinderen op basisschool de ark in almere-haven schrijven hun eigen stukje in de krant.

Portaal toe aan vernieuwing?[bewerken]

Als je via de hoofdpagina de verschillende portalen bezoekt van Geschiedenis tot Taal valt het op dat de presentatie behoorlijk verouderd is. Ook is er geen éénheid en hier en daar een rommeltje. Is er al over nagedacht om bijvoorbeeld dezelfde stijl te hanteren als de hoofdpagina? Zoals de grijze kopjes, de kleur die bij de verschillende portalen staat, etc. Wetenschap & Technologie portaal is de kleur neutraal. De blauwgrijze kleur van de hoofdpagina zie ik niet terug. Het is strak maar ook een beetje saai. Ik zou zelf al aan een paar veranderingen kunnen beginnen, maar ik hoor ook graag hoe anderen hier over denken. Arnoud van Dillewijn (overleg) 1 mrt 2017 13:51 (CET)