Parasympathisch zenuwstelsel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Parasympatisch zenuwstelsel)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het parasympathische zenuwstelsel is het deel van het autonoom zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen.

Anatomie[bewerken]

De zenuwbanen van de parasympathicus beginnen in twee segmenten van het ruggenmerg. Het bovenste segment bevindt zich in de hersenstam. Drie hersenzenuwen (III, VII en IX) bedienen hier respectievelijk de oogspieren, traan- en speekselklieren. Vertakkingen van de nervus vagus (kopzenuw X) lopen naar organen als hart, bronchiën, maag- darmtractus en urineleider). Onderaan bevindt zich het tweede segment in het sacrale merg. Hier ontspringt de zenuw voor bediening van urineblaas, delen van de dikke darm en genitaliën. Preganglionair bevat de parasympathicus zogenaamde nicotinerge receptoren, postganglionair muscarinerge receptoren. Bij beide receptoren fungeert acetylcholine als neurotransmitter.

Functie[bewerken]

Het parasympathische deel bevordert de assimilatie. Bij assimilatie worden de organische stoffen gevormd waaruit het lichaam bestaat. Het andere deel van het autonome zenuwstelsel is het orthosympathische zenuwstelsel. De signaaloverdracht verloopt in de parasympathicus ook via ganglia. Deze liggen, in tegenstelling tot de sympathicus, in de buurt van of zelfs binnen het reagerend orgaan. De verhouding tussen het aantal pre- en postgangliaire zenuwvezels is ongeveer 1:1. Dit wijst op een meer specifieke werking dan bij het orthosympathische zenuwstelsel het geval is. De transmitterstof is hier acetylcholine, zowel in het ganglion als in het eindorgaan. Deze neurotransmitter werkt in in op twee soorten acetylcholinereceptoren: nicotine-receptoren en muscarine-receptoren. Deze werken doorgaans exciterend. Het parasympathische zenuwstelsel zorgt onder andere voor een grotere productie van spijsverteringssappen, een snellere darmbeweging, verwijding van de bloedvaten naar het spijsverteringsstelsel en een snellere nierwerking. Het verlaagt onder andere de hartslagfrequentie en ademfrequentie.

Zie ook[bewerken]