Pisanosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pisanosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Pisanosaurus.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Infraklasse: Archosauromorpha
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Ornithischia
Infraorde: Ornithopoda
Geslacht
Pisanosaurus
Casamiquela, 1967
Typesoort
Pisanosaurus mertii
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Pisanosaurus was een geslacht van dinosauriërs behorend tot de groep der Ornithischia. Pisanosaurus leefde in het laat-Trias in het huidige Argentinië.

De typesoort Pisanosaurus mertii werd in 1967 beschreven door Rodolfo Magín Casamiquela, op basis van een zeer fragmentarisch skelet dat in 1962 door José Bonaparte bij Agua de las Catas in de provincie La Rioja gevonden werd in een laag uit het late Carnien of vroege Norien. De boven- en onderkaken zijn gedeeltelijk bekend met 27 tanden, en verder wervels, wat ribben, stukken van het bekken en delen van de achterpoten. De geslachtsnaam eert een vriend van de naamgever, de in 1967 juist overleden paleontoloog Juan Arnaldo Pisano. De soortaanduiding eert de eveneens wijlen natuuronderzoeker Carlos Merti. Pisanosaurus bevond zich vermoedelijk zeer basaal in de Ornithischia. Met een leeftijd van 230 miljoen jaar is het de oudst bekende ornithischiër. De kaken laten zien dat het dier wellicht wangen had. De occlusie van de tanden was niet perfect. Het scheenbeen heeft een lengte van 160,7 millimeter. De astragalus, een enkelbot, liep niet van onder naar boven taps toe zoals bij de andere Ornithischia. Bij het bekken steken de ossa pubis naar voren, een zeer primitief kenmerk voor de groep. Eigenlijk lijkt de hele romp van het dier niet op die van Ornithischia: het geeft dus een belangrijke aanwijzing over de evolutie van de groep — tenzij de connectie van de schedel met de romp ten onrechte gelegd is, zoals wel is gesuggereerd.

De positie van Pisanosaurus kan getoond worden met dit kladogram:

   Ornithischia   

 Pisanosaurus


         
  Heterodontosauridae  

 Abrictosaurus   Heterodontosaurus    Genasauria  

ThyreophoraNeornithischia

Pisanosaurus is een klein dier van ongeveer een meter lang en zo'n vier kilogram zwaar. Het fossiel, holotype PVL 5-2577, bevindt zich in het universiteitsmuseum van Tucumán.