Platrugzeeschildpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Platrugzeeschildpad
IUCN-status: Onzeker[1] (1996)
Natator depressus.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Testudines (Schildpadden)
Onderorde: Cryptodira (Halsbergers)
Superfamilie: Chelonioidea
Familie: Chelonidae (Zeeschildpadden)
Geslacht: Natator
Soort
Natator depressus
(Garman, 1880)
Verspreiding en nestplaatsen (rode stippen)
Verspreiding en nestplaatsen (rode stippen)
Afbeeldingen Platrugzeeschildpad op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Platrugzeeschildpad op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De platrugzeeschildpad (Natator depressus) is een schildpad uit de familie zeeschildpadden (Chelonidae). Andere benamingen zijn platrugschildpad of Australische platrugschildpad.

Beschrijving[bewerken]

De soort is makkelijk van andere zeeschildpadden te onderscheiden door het afgeplatte rugschild, het schild is niet stekelachtig aan de achterzijde zoals de karetschildpad (Eretmochelys imbricata) en heeft geen kielen. Oudere dieren zijn in één oogopslag te herkennen aan de wat omhoog gekrulde schildranden, die juvenielen echter nog niet hebben. De maximale schildlengte is 115 centimeter, de schildkleur is bruin tot grijsgroen en het schild heeft een gele rand die bij de wat donker gekleurde juveniele exemplaren beter te zien is, de onderzijde is witgrijs. De voor en achterpoten zijn volledig omgevormd tot flippers en tenen zijn niet meer te onderscheiden. Zoals bij alle zeeschildpadden worden de voorpoten veel groter dan de achterpoten.

Algemeen[bewerken]

De platrugzeeschildpad leeft zoals alle zeeschildpadden in zee en komt alleen op het land om de eitjes te begraven, en dat zijn alleen vrouwtjes. De schildpad leeft zowel in open zee als in de wat ondiepere kustwateren. Het verspreidingsgebied beslaat het oosten van de Indische Oceaan, westelijke delen van de Grote Oceaan en de kustwateren van noordelijk en noordoostelijk Australië. Het is een carnivore soort die wat meer vlees eet als veel andere zeeschildpadden en jaagt op zeekomkommers, en waarschijnlijk ook kreeftachtigen, kwallen en andere zeedieren, maar ook algen worden gegeten.

Levenswijze[bewerken]

Er is niet veel bekend over de schildpad, die een relatief klein verspreidingsgebied heeft. Het vlees van deze soort wordt niet gegeten, maar de eitjes wel en de nesten, die vrijwel alleen in Australië worden gegraven, worden tegenwoordig beschermd. Er is bekend dat de dieren op open zee graag zonnend aan het wateroppervlak drijven en vogels die op het schild komen uitrusten worden getolereerd, wat een opmerkelijk gezicht is.