Onechte karetschildpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Onechte karetschildpad
IUCN-status: Bedreigd[1] (1996)
Caretta caretta 060417w2.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Testudines (Schildpadden)
Onderorde: Cryptodira (Halsbergers)
Superfamilie: Chelonioidea
Familie: Cheloniidae (Zeeschildpadden)
Geslacht: Caretta
Soort
Caretta caretta
(Linnaeus, 1758)
Afbeeldingen Onechte karetschildpad op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Onechte karetschildpad op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De onechte karetschildpad[2] (Caretta caretta) is een grote schildpaddensoort uit de familie zeeschildpadden (Cheloniidae). Het is de enige soort uit het geslacht Carretta. Deze soort heeft vele andere benamingen waaronder valse karetschildpad, Kawama (plaatselijke naam), Loggerhead (Turtle) (Engelse naam), dikkopschildpad (vertaling Engelse naam) of Middellandse zeeschildpad. De 'echte' karetschildpad is overigens Eretmochelys imbricata.

Uiterlijk kenmerken[bewerken]

Het schild wordt ongeveer een meter lang, en het dier kan dan bijna 150 kilogram wegen. Er zijn echter nog veel grotere exemplaren aangetroffen tot wel 500 kilo. De onechte karetschildpad lijkt op de soepschildpad, maar heeft een dikkere kop en het schild en de poten zijn bruin tot oranje en de nettekening op de kop ontbreekt meestal. Ook het schild van de soepschildpad loopt veel schuiner af en is gladder aan de bovenzijde.

Verspreiding[bewerken]

Deze soort houdt niet van warme wateren en komt voor in de Grote Oceaan, Indische Oceaan, Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.

In Nederland kan het wel eens gebeuren dat er een onechte karetschildpad aanspoelt, maar dat is een zeldzaamheid. Op 23 oktober 2008 is er een levend exemplaar aangespoeld op het strand van Groote Keeten (Noord-Holland). Bijna een maand later, op 21 november gebeurde hetzelfde, maar dit keer in Westenschouwen in Zeeland. De dieren waren verzwakt en zijn om aan te sterken overgebracht naar twee dierentuinen in Nederland; respectievelijk Burgers' Zoo te Arnhem en Diergaarde Blijdorp te Rotterdam. Op 11 januari 2015 spoelde een juveniel exemplaar aan op het strand bij Wassenaar. Dit dier is naar Diergaarde Blijdorp gebracht en later overgebracht naar een dierentuin in Portugal waar het zal worden uitgezet in de zee. Op 27 juli van dat jaar werd een groter dood exemplaar aangetroffen nabij Cadzand.[3]

Eerdere meldingen van het aanspoelen van een onechte karetschildpad dateren uit 1707, 1894 en 1927. In 1903 spoelden twee exemplaren aan op de oever van de Schelde te Oorderen bij Antwerpen. Een exemplaar werd opengesneden voor de eieren, het andere werd overgebracht naar de dierentuin van Brussel.

Leefwijze[bewerken]

Het voedsel bestaat uit slakken, kreeftachtigen, vissen en ook wel planten uit de zeebodem. De habitat bestaat uit wat ondiepere delen van de zee, meestal bij koraalriffen. De schildpad dient op het land met ontzag benaderd te worden; een beet kan ernstige verwondingen veroorzaken, hoewel hij onder water niet snel bijt.

Voortplanting[bewerken]

Mandje over de begraven eieren op het strand vlak bij Laganas.

De schildpad begraaft de eitjes op zandstranden op diverse plaatsen op de wereld, onder andere op Zakynthos, een Grieks eiland, waar het afzetten van de eitjes van de dieren toeristen aantrekt. De eilandbewoners verdienen hier geld mee. Doordat de meeste bootjes gemotoriseerd zijn, kunnen de dieren verstoord raken door het geluid. Ook leggen de schildpadden eitjes op Lampedusa, een Italiaans eiland, op het konijnenstrand. Onder andere hierom staat dit strand ook op de Unesco Werelderfgoedlijst.

De onechte karetschildpad kan in één broedseizoen op meerdere plaatsen, die kilometers uiteen kunnen liggen, eieren leggen.[4]